Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnička prava

Ocu devetero djece otkaz jer je rekao da se ozlijedio na poslu

Krunoslav Herceg - S devetero djece otkaz i bez plaće već šest mjeseci
Mladen Mandić
06.10.2011.
u 08:15

Krunoslav Herceg: Gazda mi je rekao kako sam liječniku trebao reći da sam se ozlijedio kod kuće jer će sada imati problema s inspekcijama

– Što su ti radnička prava?! Danas više ne smiješ ni liječniku reći da si se ozlijedio na poslu – počeo je svoju priču 32-godišnji Krunoslav Herceg iz Družilovca, otac devetero djece, od kojih je najstarijem 11 godina. Krunoslav je kod svog gazde i prvog susjeda Božidara Šćukanca u Lider plastu radio pet i pol godina. Početkom srpnja, kad je bio u noćnoj smjeni, zbog neispravnosti elektroventila stroj mu je zahvatio kažiprst na desnoj ruci i otkinuo mu meso sve do kosti. S posla je odmah otišao kući kako bi ga supruga Darija što prije odvezla na Bračak.

Problemi zbog istine

– Liječnik na odjelu hitne pomoći upitao me što se dogodilo i normalno da sam mu rekao istinu i ne sluteći da ću zbog toga imati problema. Kad smo se vratili, mada s ozlijeđenom rukom, čak sam se vratio na posao i odradio smjenu do 6 ujutro. No kad sam drugi dan došao u noćnu smjenu, gazda me napao nezadovoljan što sam liječniku prijavio ozljedu na radu pa će sada zbog toga imati problema s inspekcijama – rekao je Herceg dodajući da je po gazdinom trebao reći da se ozlijedio kod kuće.

– Kako gazda ima samo četiri radnika, pa po dvojica u smjeni svaki dan osim subote i nedjelje radimo po 12 sati te nakupimo i po 270 radnih sati mjesečno, nastavio sam raditi, no nakon dva tjedna ponovo me napao da što hodam s takvim prstom po pogonu.

Ostao i bez auta

Prekipjelo mi je pa sam otišao na bolovanje, a on mi je rekao da se više ne moram ni vraćati jer me nakon bolovanja čeka otkaz. Mjesec i pol bio sam na bolovanju i, kako mi nije isplaćivao plaće za šest mjeseci, u dogovoru s odvjetnikom, ja sam dao izvanredni otkaz. Gazda mi do danas ništa nije odgovorio, a uzeo mi je i auto koji je za firmu kupljen na leasing, koji sam ja koristio, otplaćivao rate i otplatio polovicu – rekao je Herceg te dodao da, ako mu gazda ne isplati šest plaća,  pravdu će potražiti na sudu  jer supruga ne radi pa žive isključivo od rodiljskog i dječjeg doplatka.

Bezobrazan je i više nismo mogli zajedno

– Herceg mi je prvi susjed i zbog djece zaposlio sam ga prije pet godina iz sažaljenja. No on je bio bezobrazan prema meni i više jednostavno nismo mogli dalje raditi zajedno. Znam da sada ljudi po selu svašta pričaju, kako sam mogao otpustiti radnika s devetero djece, međutim on je nakon sukoba otkaz dao sam, a ja sam ga na temelju toga od 1. rujna odjavio. Ovo što on priča o prijetnji otkazom zbog ozljede na radu baš i nije sve tako. Herceg je radeći kod mene imao sedam, osam ovrha, pa tek treba vidjeti jesam li mu išta više dužan ili ne. Što se tiče auta koji je koristio, mogu samo reći da je normalno što sam ga vratio autokući kad Herceg više ne radi kod mene i ne mogu mu uzimati mjesečne obroke od plaće – rekao je Hercegov gazda Božidar Šćukanec.

Komentara 7

OB
-obrisani-
22:14 06.10.2011.

U ovom slučaju nisu problem radnička prva već inspekcija. KKad ti u ovakvom slučaju uđe u firmu onda moraš imati čitabu da su radnici završili neki tečaj o zaštiti na radu, pa ga se onda na brzinu završava bez pohađanja, jednostavno tako da uplatiš par tisuća kuna, popuniš nekoliko obrazaca i dobiješ čitabu, dakle čista pljačka. Eto to je još jedan način zavlačenja ruke u džep gospodarstva a što opet plaćaju zaposlenici. Pljačkaška država koncipirana je tako da ti uzme sve što zaradiš za neke agencije, zgubidane i formalnosti, za izmišljene tečajeve i neradnička radna mjesta.

NO
normalac
07:59 07.10.2011.

Ovo se nije smjelo dogoditi. Čovjek se pita gdje su granice te zloće. Društvo se mora pitati i brinuti za obitelji s devetero djece. Molim novinare neka objave neke podatke gdje svojim skromnim prilozima još uvijek normalni građani mogu pomoći. Žalosna priča. Činimo sve da toga bude manje.

ST
steve
21:54 06.10.2011.

Gazdi odrediti kaznu da se je sjeca, da mu nikada ne padne na pamet slicno uciniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije