Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Ravnatelj sisačke bolnice: Trenutno nam je slobodan jedan respirator

U Opću bolnicu Bjelovar dopremljeni novi respiratori i kreveti
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
23.11.2020.
u 22:43

Pulmolog Srića: Brojke izmiču kontroli, zatvaranje je jedino rješenje

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19.275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata. Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 105.691 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85.018 osoba, od toga 2638 u posljednja 24 sata.

Tijek događanja uživo pratite na našem portalu.

Tijek događanja:

22:40 - Ravnatelj OB-a Sisak "Dr. Ivo Pedišić" mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med. rekao je za HRT kako je situacija u bolnici "Dr. Ivo Pedišić" kompleksna, a daleko od toga da je dramatična. Naglasio je da svakodnevno u bolnicu dolazi veliki broj bolesnika s Covidom - 19 s teškom i srednje - teškom kliničkom slikom za koju je potrebna hitna hospitalizacija.

Istaknuo je kako poseban problem čine teški bolesnici jer zahtijevaju uporabu respiratora. Dodao je kao su danas, ali i prije četiri dana imali problem jer su kapaciteti bili prepunjeni. Kazao je da bolnica trenutno ima 53 bolesnika koji su hospitalizirana, a od toga ih je 11 na respiratoru.

- Dogodilo se da su naši kapaciteti bili prepunjeni, ali ni tad nismo bili sami, već na prvi poziv javio se resorni ministar i njegovi pomoćnici te smo uz njihovu pomoć prebacili jednog bolesnika u KB Dubrava, a sutra nas očekuju novi respiratori, kazao je ravnatelj Dujmenović. Istaknuo je kako u bolnici trenutno imaju jedan slobodan respirator, te očekuje i dalje pomoć ministarstva, ali dodao je da u bolnici ima dovoljno mjesta za hospitalizaciju pacijenata.

22:00 - Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak, na preporuku Stožera Zadarske županije, odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere - obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka na Dugom otoku.

Ta će se mjera provoditi od 24. studenog do 15. prosinca, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije, zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemioloških mjera. Zadarski županijski Stožer civilne zaštite poslao je mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 osoba pozitivno na koronavirus.

12:50 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 539 obrađenih testova danas je 136 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 79, Hvara 1, Imotskog 3, Kaštela 16, Makarske 1, Omiša 9, Sinja 1, Solina 6, Supetra 1, Trogira 4, Dugog Rata 3, Dugopolja 6, Hrvaca 1, Klisa 1, Podstrane Šestanovca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba  58 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1935 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 152 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe; dvije muške osobe starosti 70 i 79 godina i jedna ženska osoba stara 73 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

12:25 - U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata utvrđeno je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je sedam osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego rekao je na konferenciji za novinare kako je trenutno hospitalizirano 211 bolesnika, 168 u osječkom KBC-u, od kojih su 32 na respiratoru, a 43 u našičkoj Općoj županijskoj bolnici. Izvijestio je kako će se kapaciteti kreveta za smještaj covid pacijenata u našičkoj bolnici povećati s 50 na 90, a trebat će se angažirati i županijski dom zdravlja, jer će se tamo preseliti dio bolničkih službi iz našičke bolnice.

Šego smatra kako je stanje u osječkom KBC-u danas nešto bolje, jer zadnjih dana ima više otpusta nego prijema, ali je i dalje teško s obzirom na ukupan broj novozaraženih.

Bez bolnice u Našicama bi jako teško funkcionirali. Sportska dvorana "Gradski vrt" u Osijeku je zadnja opcija, ali je i dalje izgledna, jer smo samo jučer primili 25 pacijenata, a naš kapacitet je oko 230 kreveta. Ovim tempom za deset dana bit ćemo puni,  upozorio je Šego.

Na upit novinara o kapacitetima u Respiracijskom centru, gdje se trenutno nalaze 32 pacijenta, Šego je rekao kako su se između dva vala dobro pripremili, a okolne bolnice poslale su dodatne respiratore, pa su sada na nešto više od 50 kapaciteta.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić rekao je kako se u u samoizolaciji u županiji trenutno nalazi 1615 osoba.

Pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje Sandra Filipović izvijestila je da će se zbog porasta broja oboljelih učenika i nastavnika od sutra nastava u srednjim školama, do kraja polugodišta, odvijati na daljinu. Učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda, nastavu će pohađati u školama, a učenici od petog do osmog razreda od sutra će dva tjedna pohađati nastavu na daljinu, a druga dva tjedna u školi, nakon čega slijedi zimski odmor, dodala je. Ističe kako su ravnatelji škola, koji su već ranije ukazivali na probleme u organizaciji nastave, donijeli potrebne odluke, s kojima se Županija kao osnivač suglasila, a nadležno je  Ministarstvo odobrilo da se nastava do kraja polugodišta može odvijati na takav način.

12:10 - U Zagrebu 343 novooboljelih, zaraženo osam štićenika i djelatnika ustanova socijalne skrbi. Opširnije OVDJE.

Video - Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

 

11:55 - U posljednih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14 novih slučajeva zarazom virusom SARS CoV-2, s područja grada Karlovca 1 osoba, Ogulin 10 osoba, Josipdol 2, Duga Resa 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2457 osobe. Jučer nije bilo testiranja u karlovačkom DRIVE IN-u. U samoizolaciji se nalazi 546 osoba.

Na bolničkom liječenju nalazi se 49 covid pozitivnih pacijenata, 6 je na respiratoru, 3 su novoprimljena, nitko nije otpušten s bolničkog liječenja, a 3 pacijenta su umrla: 2 ženske osobe u dobi od 65 i 80 god. i 1 muška osoba u dobi od 65 godina sa od ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji je ukupno 63 djelatnika, 44 zdravstvena i 19 nezdravstvenih.

Ogulin: Na COVID odjelu leži 21 bolesnik.

Umro jedan bolesnik 1956. godište sa značajnim komorbiditetom. U samoizolaciji je 49 djelatnika bolnice,od toga 4 liječnika.

11:50 - Na području Zadarske županije 100 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(39), Benkovac(4), Biograd na Moru(2), Nin(1) i  Obrovac(2) te općina  Bibinje(2), Jasenice(2), Kali(3), Kolan(2), Novigrad(1), Povljana(1), Preko(2), Sali(32), Starigrad(1), Sukošan(1), Sv. Filip I Jakov(3) i Vir (2).
 
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 248 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2210 stanovnika. Testiranja tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je još 21 korisnik i jedna djelatnica pozitivni na koronavirus.
 
U Općoj bolnici Zadar na respiratoru je od posljedica infekcije  koronavirusom i ranijih korničnih bolesti preminula je 73-ogodišnja pacijentica. Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici  ukupno je hospitalizirano 42 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 11 pacijenata.
 
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.
 
- Kao što je vidljivo iz današnjih podataka, na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, prije svega zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije je na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali poslao mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 tamošnjih stanovnika pozitivno na COVID-19.
 
Situacija na području Zadarske županije nije dobra, a bolnički sustav je sve opterećeniji. Iako još uvijek imamo situaciju pod kontrolom, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovest do toga da će ubrzo naši bolnički kapaciteti biti preopterećeni te da će liječenje pacijenata s ostalim kroničnim i akutnim oboljenjima postati otežano. Sve mjere za suzbijanje epidemije nemaju smisla ukoliko ih ne poštujemo. Na svakome od nas velika je  odgovornost jer upravo o ponašanju nas samih ovisi kakvu ćemo imati epidemiološku sliku ne samo na području naše županije, nego i u cijeloj zemlji. Svjedoci smo, nažalost, da su u posljednje vrijeme simptomi infekcije koronavirusom sve teži i kod mlađih osoba jer su mnogi hospitalizirani u našoj bolnici.

Zato molim sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost problema, da ne sudjeluju u grupnim okupljanjima, da izbjegavaju gužvu i ukažu svojoj djeci, posebno mladima, na opasnost koju mogu prouzročiti ukoliko se ne budu pridržavali propisanih mjera - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Video - Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima

 

11:47 - U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 285 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe preminule, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Varaždinska županija u tjedan dana broji 1671 novi slučaj, što je najviše do sada od početka epidemije, a broj novozaraženih unutar  sedam dana na 100.000 stanovnika dostigao je vrijednost od gotovo 1000, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama.

Udio pozitivnih na koronavirus, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, u nedjelju je iznosio visokih 58 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 49 posto. Broj hospitaliziranih se povećao pa su trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin 193 osobe s težom kliničkom slikom. Od tog broja, 67 ih je na odjelu infektologije, a devet na ostalim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

Preminule su četiri osobe oboljele od covida-19, koje su bile na respiratoru. Dvije osobe starije životne dobi te dvije srednjih godina, čime je broj preminulih tijekom studenoga dostigao 60. Ukupno su do sada od početka ožujka evidentirane 63 preminule osoba pozitivne na koronavirus,

S kućnog liječenja otpušteno je 198 osoba. U bolničkom sustavu Opće bolnice Varaždin trenutno je pozitivno 60 djelatnika, dok je 19 djelatnika u mjeri samoizolacije. Od početka epidemije broj zaraženih na području Varaždinske županije dostigao je brojku 6633. Aktivnih je 2278 slučajeva.

VIDEO Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić

11:45 - U Ličko-senjskoj županiji u posljednja su 24 sata od covida oboljele 122 osobe, od kojih je 87 psihičkih bolesnika Doma Bistričak, a jedna je osoba umrla što je 34. smrtni ishod u županiji, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite. 

Na odjelu za covida u bolnici u Gospiću umrla je 81-godišnja korisnica gospićkog Doma za starije i nemoćne osobe.
Od 122 novooboljelih 87 je psihičkih bolesnika Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18 oboljelih je iz Senja, devet iz Gospića, tri iz Brinja, dva iz Otočca i po jedna oboljela osoba iz Novalje, Korenice i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od covida-19 ukupno je u Ličko senjskoj županiji oboljelo 1205, od kojih je 364 aktivnih, 807 izliječenih slučajeva, dok su 34 osobe umrle. Aktivnih slučajeva ima najviše u Otočcu i to 127 u Domu Bistričak i još njih 32-je drugih, pa u Gospiću (90), Senju (67) i Korenici (10), a po nekoliko slučajeva imaju još Novalja, Karlobag, Perušić, te Udbina i Lovinac. Pod aktivnim nadzorom i u samoizolaciji je ukupno 1075 ljudi.

11:00 – Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije iznosi detalje vezane za koronavirus. Više pročitajte ovdje

10:59 – Na području Primorsko-goranske županije u ponedjeljak je 125 novozaraženih osoba koronavirusom, a 134 osobe su ozdravile, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite PGŽ.

U Primorsko-goranskoj županiji aktivnih slučajeva je 2133.

Prema podatcima ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Rijeka, na bolničkom je liječenju 105 oboljelih od COVID-19, od kojih je 13 na respiratoru.

10:49 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata evidentirano je 18 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19, temeljem brzih testova obavljenih u Županijskoj bolnici Čakovec. U proteklih 24 sata oporavila se 101 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1253. - Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 20 869 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. Jutros je u mikrobiološkom laboratoriju uzeto novih 308 uzoraka - kažu u Stožeru. 

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19- Na respiratoru se nalazi 13 pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata nije evidentirana preminula osoba s koronavirusom.

10:40 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam osoba oboljelo je od COVID-19 infekcije; četiri osobe s područja Šibenika, dvije osobe s područja Knina te jedna osoba s područja Skradina.

Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječe se 34 osobe, nitko nije na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutačno je 349 aktivnih slučajeva oboljenja od infekcije COVID-19.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 28 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 986 osoba.

10:30 – U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 278 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Trenutačno je u županiji aktivan 3701 slučaj zaraze. Od početka epidemije ukupno su evidentirane 7582 osobe kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 3847 osoba, a 34 su umrle.

"U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 278 osoba (gradovi – 6 Samobor, 8 Sveta Nedelja, 11 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 71 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 41 Dugo Selo, 18 Vrbovec, 31 Sveti Ivan Zelina, općine – 10 Brdovec, 5 Bistra, 2 Jakovlje, 2 Pušća, 2 Stupnik, 5 Pisarovina, 1 Krašić, 2 Orle, 1 Kravarsko, 2 Pokupsko, 3 Kloštar Ivanić, 8 Križ, 4 Brckovljani, 14 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Preseka, 5 Rakovec, 1 Gradec, 1 Bedenica)", stoji na stranicama županije.

Mjera samoizolacije propisana je za osam razreda osnovnih škola. Stožer apelira na građane da se pridržavaju svih mjera i uputa, posebice da vode računa o socijalnoj distanci te da izbjegavaju putovanja.

10:24 – Samo pet dana poslije kolone sjećanja u Vukovaru, koja je okupila oko 10.000 ljudi, Vukovar i Vukovarsko – srijemska županija bilježe rekordne brojke novozaraženih virusom COVID-19. Naime, prema posljednjim podacima županijskog Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemska županija ima čak 142 novozaražene osobe. Od toga broja, kako navode iz Stožera, Vukovar ima 46 novozaraženih. Više pročitajte ovdje

10:06 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije. Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu utvrđena je epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan je bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invazivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 495 uzoraka. U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

VIDEO Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima

10:00 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8:00 sati, u posljednja su 24 sata 142 nove pozitivne osoba na COVID-19 (46 osoba iz Vukovara, 18 iz Vinkovaca, po 8 osoba iz Županje, Borova i Tovarnika, 5 iz Iloka, po 3 osobe iz Lipovače i Petrovaca, po 2 iz Babine Grede, Bobote, Bošnjaka, Bršadina, Ilače, Komletinaca, Nuštra, Otoka, Privlake, Rokovaca, Sotina, po 1 iz Andrijaševaca, Bapske, Bogdanovaca, Cerne, Ivankova, Jarmine, Markušice, Negoslavaca, Novih Mikanovaca, Opatovca, Pačetina, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela, Soljana, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Vrbanje te 4 osobe s prebivalištem u županiji, a boravištem izvan nje.). Nema preminulih osoba. 

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 3910, od kojih je 3207 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 60 osoba. Trenutačno je u županiji 64 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 103 osobe te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 22.993. U samoizolaciji na području županije su 943 osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 55 radnika iz sustava zdravstva (13 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji je iz sustava zdravstva 26 radnika (8 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

9.50 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S područja su grada Bjelovara 33 novozaražene osobe, po četiri novooboljele osobe s područja su grada Čazme i općine Velika Pisanica, po tri novozaražene osobe s područja su gradova Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje te općine Rovišće, po dvije novooboljele osobe s područja su općina Đulovac i Končanica, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općina Nova Rača i Velika Trnovitica.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutačno je na liječenju 31 pacijent, od kojih je njih 4 na respiratoru. Na području županije u samoizolaciji je 1430 osoba.

9:24 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 157 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (43), grad Nova Gradiška (23), općina Davor (14), općina Rešetari (6), općine Brodski Stupnik, Donji Andrijevci, Gornja Vrba i Oprisavci (po 3), općine Garčin, Gundinci, Nova Kapela, Oriovac, Slavonski Šamac, Stara Gradiška i Vrbje (po 2), općine Bukovlje, Klakar, Okučani, Podcrkavlje, Sikirevci, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1) te 10 osoba s prebivalištem u drugim županijama.

Za preostali dio pozitivnih osoba epidemiološka je obrada u tijeku.

U zadnja 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminule su tri osobe (M – 1950. i 1951. godište i Ž – 1935. godište), a preminule su osobe imale i niz drugih komorbiditeta. Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 42. Hospitalizirano je ukupno 67 osoba (isto kao i prethodni dan) od kojih u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Devet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1595 osoba (383 osobe manje nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 126 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima. Kod 13 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u trgovinama raznim (9), u caffe-barovima (3) te u uslužnim djelatnostima (1) te su izrečena upozorenja.

9:19 – Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 54 novozaražene osobe s područja Istarske županije. Za 34 osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki je riječ o uvezenim slučajevima s područja: Rijeke (5), Zagreba (1), Slovenije (2), Italije (2). U epidemiološkoj obradi nalazi se 10 osoba. Izliječeno je 55 osoba. Trenutačno je 589 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 323 osobe.

Video – Božinović najavio nove mjere: Ograničavaju se okupljanja na 25 osoba, zatvaraju se noćni klubovi, a kafići smiju raditi do 22 h

 

9:17 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je dvadeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o petnaest osoba s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Dvor i jednoj osobi s područja grada Novske.

9:15 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 258 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 224 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 505 osoba, a ukupno je testirano 16006 osoba. 

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

8:51 – Svaka brojka, pa čak i više od pet posto testiranih koji su pozitivni, govori da slučajevi izmiču kontroli, a kamoli ovi koje imamo u nekim županijama od čak 25 posto. To ukazuje na veliki problem koji je pred nama. Zdravstveni sustav u ovom trenutku prekapacitiran je, zdravstveni radnici daju svoj maksimum, ali sustav je pred najvećim izazovom u povijesti – kazao je za N1 pulmolog Saša Srića.

Istaknuo je da je popunjenost na intenzivnim odjelima oko 90 posto.

– U sljedećih nekoliko dana, pa i tjedan dana, ta će brojka značajno rasti. Mjere su zakašnjele, nisu na vrijeme donesene i bojim se da će u ovom trenutku zatvaranje biti jedino rješenje koje će nam preostati – rekao je Srića.

Dodao je da vjeruje da mjere nisu donesene u lošoj namjeri, ali da su prekasno donesene i praktički kozmetičke.

– Nećemo moći zaustaviti brojku koja već ionako bukti – kazao je dodavši da je Ivana Đikića trebalo uključiti u Vladin Znanstveni savjet.

Video - Muškarac pozitivan na koronavirus zatečen u noćnom klubu koji je prekoračio radno vrijeme

 

8:39 – Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da se u Zagrebu dnevno testira četiri puta više nego što tehnički li ljudski potencijali mogu i da je gotovo svaka treća testirana osoba pozitivna. 

Istaknuo je da se danas u Zagrebu počinje s brzim testiranjem na 12 lokacija te da su već i tijekom vikenda stizale narudžbe. Ako je nalaz negativan na brzom testiranju, onda ta osoba ide ili na PCR testiranje ili se testiranje ponavlja nakon dva dana. Prema njemu je isti postupak kao da je pozitivan – kazao je Jeleč za HRT.

Ravnateljica NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije Željka Karin kazala je da se u toj županiji također kreće u brzo testiranje, ali samo u određenim institucijama i kolektivima. 

Od 29. studenoga u splitskoj trajektnoj luci bit će novo drive-in testiranje. Oni koji nemaju auto mogu doći pješice u taj natkriveni prostor.

– Posljednja dva tjedna najviše je oboljelih od 30 do 49 godina. Posljednjih desetak dana više je virusa među mlađima. Očito je riječ o cirkuliranju virusa među mladima u srednjim školama i međusobnom druženju, dodala je Karin. 

Voditelj Zavoda za kliniku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek Domagoj Drenjančević kazao je da nema nikakvih posebnih novosti na osječkom području. Nažalost je oko 30-40 posto pozitivnih od onih koji su došli na testiranje. 

8:35 – U Zagrebu je krenulo besplatno brzo testiranje, Bandić: ''Popunjeni su svi termini za danas i sutra.'' Opširnije OVDJE.

8:30 – Varaždinskoj županiji na snazi je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima, sportskih natjecanja i treninga u sportskim centrima, no najviše reakcija u javnosti izazvalo je privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata. Opširnije OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 28

ST
stefj
08:52 23.11.2020.

Ako je negativan, test se ne prizna, već ide na PCR ili ponovo na testiranje. Stvarno? Čemu onda to?

LO
Lolita3
09:32 23.11.2020.

Ne treba ništa zatvarati, a neki bi trebali imati više savjesti i manje plašiti ljude. Zamukao Lauc i Điko, a prokukurijekao Nesrića...

SN
snicl
10:12 23.11.2020.

Srićo tebi doktor treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije