Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na 12 lokacija

U Zagrebu krenulo besplatno brzo testiranje, Bandić: Popunjeni su svi termini za danas i sutra

U Zagrebu kreće brzo testiranje na koronavirus
Foto: Mia Mitrović
1/31
23.11.2020.
u 08:57

Trebat će nam još ovakvih testova, a nadam se da će ih uvesti i u drugim gradovima jer je zdravstveni sustav iznimno opterećen, rekao je Šostar

U Zagrebu je danas krenulo testiranje građana brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2 u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s gradskim Domovima zdravlja. Testirat će se na 12 lokacija u Gradu, a početak testiranja u ambulanti Doma zdravlja Zagreb – Centar Siget službeno je otvorio gradonačelnik Milan Bandić

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je: "Ovim je testom u Madridu locirano i testirano mnogo građana pa isto očekujemo u Zagrebu. U ključnom trenutku ovim će se moći utvrditi zaraženi i poslati u izolaciju, time će se spriječiti širenje zaraze" i dodao: "Trebat će nam još ovakvih testova, a nadam se da će ih uvesti i u drugim gradovima jer je zdravstveni sustav iznimno opterećen". 

Kolona vozila počela se stvarati već prije samog početka testiranja.
Foto: Mia Mitrović

Pred Domom zdravlja od danas se provode dva tipa testiranja. Prvo je, kao i dosad, PCR testiranje, a drugo je novo brzo testiranje. Zbog toga su stvorene dvije kolone. Do šatora u kojem se provode brzi testovi građani mogu doći i automobilima i pješice. 

Gradonačelnik Milan Bandić službeno je otvorio besplatno brzo testiranje na koronavirus, a potom se obratio medijima rekavši da je zdravlje građana najvažnije. 

"Na ovome radimo već skoro mjesec dana", rekao je i zahvalio svima koji su u pripremi sudjelovali. "Od danas kreće besplatno brzo antigensko testiranje na 12 lokacija. Danas i sutra na svih 12 lokacija popunjeni su termini, 1200 ljudi", rekao je i dodao: "Vidite po automobilima i interesu građana da smo dobro učinili."

VIDEO Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić

Rezultati brzih testova dostupni su već za 10 do 20 minuta. Građani tvrde kako je samo testiranje pomalo neugodno, ali je brzo gotovo, traje samo nekoliko sekundi. Ako nalaz brzog testa bude pozitivan, procedura je ista kao kod PCR testiranja. Međutim, ako je nalaz negativan, a osoba ima simptome, upućuje ju se na pouzdaniji oblik testiranja koji se i dosad provodio.

U Zagrebu je trenutačno dostupno 60 tisuća brzih testova, a naručit će ih se još ako bude potrebe. Također, otvorena je mogućnost i za uvođenje dodatnih smjena i termina za testiranje. 

VIDEO Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima

Ako osjećate simptome zaraze koronavirusom i želite se naručiti za besplatno brzo testiranje, to možete učiniti online ispunjavanjem obrasca ovdje. Grad Zagreb otvorio je web stranicu za naručivanje kako bi ono proteklo brzo i bez stvaranja gužvi. Morate odabrati na kojoj se od ponuđenih 12 lokacija želite testirati, a potom ispunjavate svoje osobne podatke.

S obzirom na to da su, kako je rekao gradonačelnik Bandić, svi termini za danas i sutra zauzeti, prvi idući za koji se možete prijaviti jest srijeda, 25. studenoga. Osim što se morate prijaviti za testiranje, druga uputnica nije potrebna.

Prilikom odabira lokacije na kojoj se želite testirati, možete provjeriti i radno vrijeme te stanice. Testiranje u Domu zdravlja u Sigetu, koje je danas posjetio gradonačelnik, i ono u Dubravi na adresi Grižanska 4 radi od ponedjeljka do subote od 11 do 14 sati, dok ostale lokacije rade od 9 do 12.

GALERIJA Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima

U Zagrebu kreće brzo testiranje na koronavirus
1/19

Komentara 10

CR
crna.rupa
09:50 23.11.2020.

U srijedu idem testirati lijevu nosnicu a u petak desnu.

SO
Sobrudolf
11:27 23.11.2020.

Ne znam koji vrag ljude tjera na ta testiranja? Panika? Strah? Oboje?

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
08:47 27.11.2020.

hahahaha...Bandićevo testiranje na Covid19. U hrvastkoj je sve politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije