Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ne osjećam se krivom'

Obrat na suđenju trovačici Kristini: SMS poruke izbačene kao policijski dokaz, ali će ih pročitati otrovani Denis

Kristina Ferko
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
06.10.2021.
u 13:21

Na početku suđenja ispitani su Denis Matijašić te njegova sestra Dijana Matijašić koja je slučaj prijavila policiji nakon što je u bratovu mobitelu pronašla poruke koje su u njoj pobudile sumnju da joj je brat otrovan.

Razumijem koje mi kazneno djelo stavljate na teret, ali ne osjećam se krivom. Svoju ću obranu iznijeti na kraju postupka – kazala je Kristina Ferko iz Vivodine danas na Županijskom sudu u Karlovcu gdje joj je počelo suđenje za kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju. Na sud je došla u pratnji odvjetnice, ali ne iz pritvora gdje je provela samo određeno vrijeme dok je trajala istraga kaznenog djela koji joj se stavlja na teret.

A kao što smo pisali i kao što stoji u optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Kristina je 23. siječnja 2020. godina pozvala svog znanca Denisa Matijašića, također Vivodinca, da se zajedno nađu u mjestu Lović Prekriški kako bi razgovarali. Tijekom razgovora dala mu je bočicu sa sokom u kojoj je bila i otrovna supstancija, kasnije je utvrđeno da je riječ o antifrizu, a sadržaj bočice je Denis, nakon njena nagovaranja popio. U večernjim satima istoga dana, kada je došao kući, pozlilo mu je, pa je bez svijesti prevezen prvo u Opću bolnicu Karlovac, pa u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagreb, gdje je utvrđeno da je otrovan antifrizom te da bi, da nije na vrijeme završio u bolnici s obzirom na to da su mu počeli otkazivati organi, preminuo od posljedica trovanja.

Na početku suđenja ispitani su Denis Matijašić te njegova sestra Dijana Matijašić koja je slučaj prijavila policiji nakon što je u bratovu mobitelu pronašla poruke koje su u njoj pobudile sumnju da joj je brat otrovan.

Denis Matijašić isprva je kazao da se ne sjeća događaja, s obzirom na to da kao posljedicu svega što je preživio ima problema i s pamćenjem, pa je rekao da se ne sjeća svojeg prvog iskazala, ali je na upit suda Leona Kovačića kazao da se ipak sjeća što se kobnoga dana događalo, ali ne i onoga što je bilo nakon što se onesvijestio kod kuće.

– Poznavao sam Kristinu otprije, viđali smo se na zabavama, bili smo prijatelji i ništa više od toga. Istina je da me ona nekoliko godina prije ovog događaja prijavila za prijetnje i ja njoj jesam prijetio, ali zato što sam pukao kada sam doznao da me ona krivo optužila i prijavila policiji da sam im trsje uništio i auto ogrebao. Nakon svega toga ja sam bio uvjeren da smo se pomirili, jer to je bilo 2016. i 2017. godine, tako da ne znam zašto me pokušala otrovati. Toga dana kad me ona pozvala da se nađemo i došla po mene, pričali smo o tome što se dogodilo prije nekoliko dana, kada mi je dala bočicu s tekućinom i rekla mi da sve moram popiti. Ja sam nasjeo na njena uvjeravanja i popio sadržaj bočice. Nakon razgovora pješice sam otišao kući i tamo mi je pozlilo, a nakon toga se više ničega ne sjećam do bolnice, gdje sam došao k sebi. Rekli su mi roditelji da me mama pronašla onesviještenog u kući – kazao je Denis koji se odrekao mogućnosti da sudskim putem traži naknadu štete kao oštećenik od Kristine Ferko.

Sudac L. Kovač na prijedlog Kristinine odvjetnice na početku ročišta izuzeo je dio zapisa s očevida u kojemu se nalaze preslike razgovora između njega i Kristine koje su krim-policajci preslikali sa zaslona mobitela uz dopuštenje sestre Dijane, s obzirom na to da je Denis bez svijesti ležao u Zagrebu u bolnici. Sudac je dokaze odbacio kao nezakonito stečene, uz pojašnjenje da je za njih, ako nisu imali dozvolu vlasnika, trebao sudski nalog.

No, Denis Matijašić na raspravi je kazao da nema ništa protiv da se sve poruke iz njegova mobitela koji je ostao kao dokaz u policiji na idućem ročištu pogledaju i pročitaju, što će im on omogućiti jer će im dati lozinku.

– Kada sam pronašla bratov mobitel, uspjela sam ga otvoriti, dešifrirala sam lozinku i među porukama sam pronašla njegovo dopisivanje s nekom djevojkom koju u jednoj poruci imenuje Kristina. Tu Kristinu u porukama je pitao: ''Što si mi stavila u Janu'', ''Htjela si me ubiti?'', ''Naći ću te ako preživim'' i slično, zbog čega sam sve prijavila policiji. Kasnije, kad se probudio iz kome i kada mu je bilo bolje, brat mi je ispričao da ga je Kristina pozvala toga dana i rekla mu da mora popiti sadržaj bočice do kraja i da je on to popio – svjedočila je Dijana Matijašić.

Tijekom iduće rasprave bit će ispitani roditelji i sestra optužene Kristine koji, kaže njena odvjetnica, imaju druga saznanja o tome gdje je Kristina bila spornoga dana i za što je kupljen antifriz. Da je Denis krajem siječnja prošle godine otrovan antifrizom, odnosno etilen-glikolom, potvrdile su i dvije vještakinje koje su radile kombinirana vještačenja kojima je utvrđeno trovanje. Denis je popio količinu otrova koji ga je mogao ubiti, kazale su vještakinje, a spasila ga je intervencija liječnika, među ostalim i nekoliko hemodijaliza i mehanička ventilacija.

Ključne riječi

Komentara 6

ZV
zvezdomor
14:26 06.10.2021.

Što si mu u janu stavilaaa aa....čudni napitak....

ID
ivo.dzinic
17:07 06.10.2021.

I ovaj je bistar. Ajd ti popij antifriz i nemoj primjetiti da nešto sa tekućinom nije uredu.

VI
vidum
15:00 06.10.2021.

Pretpostavljam da je primjetila da je hladan (prema njoj) ili mu je hladno. Pa se pripala da se ne smrzne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije