Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obilježena 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša Pauka

Prisjećajući se herojstva generala Matijaša, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako je Andrija Matijaš Pauk jedan od onih čiji će lik i djelo zauvijek biti prožeti kroz vrijednosti današnje moderne Hrvatske vojske i Hrvatske države
09. listopada 2020. u 22:31 1 komentara 647 prikaza
Pauk Marina
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Općini Marina obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša-Pauka, koji je bio pripadnik 4. gardijske brigade od 1992., a poginuo je 9. listopada 1995. u akciji  "Južni potez" u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini. 

Andrija Matijaš Pauk OLUJA PRIJE OLUJE Andrija Matijaš Pauk izvukao je tenkove na Dinaru, na 1800 metara visine. To je šokiralo srpske oficire

Prisjećajući se herojstva generala Matijaša, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako je Andrija Matijaš Pauk jedan od onih čiji će lik i djelo zauvijek biti prožeti kroz vrijednosti današnje moderne Hrvatske vojske i Hrvatske države.

"O Andriji Matijašu teško je govoriti bez epiteta - vitez, heroj ili junak. Njegov ratni put pun je pobjeda koje je ostvario kao jedan od najvećih stručnjaka za tenkove i oklopnu borbu. Bio je jedan od heroja koji su u Domovinskog ratu dali najviše što su znali i najviše što su mogli - sebe", poručio je državni tajnik Jakop na komemoraciji kojoj su prisustvovali članovi Matijaševe obitelji i njegovi prijatelji i veterani 4. gardijske brigade.

Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i načelnika Glavnog stožera OSRH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je kako je general Matijaš postavio visoke moralne standarde hrvatskog vojnika u Domovinskom ratu.

"Lik i djelo generala Matijaša su istovremeno i naš ponos i velika obveza da svakim danom kao ljudi i vojnici budemo bolji. Uspomena na njega naša je trajna obveza, a svi naši uspjesi neka budu u spomen i trajna zahvala njemu“, rekao je.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević rekao je kako mu je bila čast rame uz rame služiti Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom - Paukom.

Obljetnica smrti Andrije Matijaša Pauka (1) U Pozorcu Andrije Matijaša sjećaju se i generali Gotovina i Krstičević

"Mene i Andriju kao i mnoge hrvatske branitelje povezala su ratna zbivanja početkom 90-ih i želja da pomognemo našoj domovini na putu do slobode. Bio je moj suborac, moj mentor, moj prijatelj. Andrija je uistinu bio istinski ratnik, ali prije svega čovjek topla srca i pun razumijevanja. Andrija je već za života postao legenda", naglasio je Krstičević.

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence na Matijašev grob, a u crkvi "Svetog Jakova" u Marini misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti