Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZLJEČIVA BOLEST

Obilježen Svjetski dan limfedema, Inicijativa: Mi pacijenti nemamo dovoljnu skrb

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
1/3
06.03.2024.
u 14:04

Problem su i preduge liste čekanja jer prednost imaju onkološki bolesnici, pa su ostali predugo na popisu za terapiju

Petu godinu za redom splitska Inicijativa ‘Život s limfedemom’ obilježava Svjetski dan limfedema 6. ožujka želeći senzibilizirati javnost i struku o ovoj bolesti. Limfedem nije smrtonosna bolest, no nije izlječiva, riječ je o zastoju limfnog sustava zbog različitih uzroka.

- S limfedemom se može kvalitetno živjeti uz stalnu terapiju i odgovarajuću zdravstvenu skrb, no mi pacijenti nemamo dovoljnu skrb. - ističu predstavnice Inicijative Ojdana Koharević i Katija Bajrić. Teško stanje u zdravstvu, nedostatak stručnih kadrova odražava se i na liječenje oboljelih od limfedema jer bolnicama kronično nedostaju fizioterapeuti i limfoterapeuti koji provode limfne drenaže jedinu terapiju koja ovim pacijentima spašava život.

Kompletna dekongestivna terapija uključuje bandažiranje i limfnu drenažu, no zbog manjka fizioterapeuta terapije su skraćene, uglavnom se provode bez bandažiranja kompresivnim zavojima, već se rade samo lifmne drenaže. Problem su i preduge liste čekanja jer prednost imaju onkološki bolesnici, pa su ostali predugo na popisu za terapiju.

Tako se događa da pacijent pravo na limfnu drenažu ostvari jednom godišnje, a u preostalo vrijeme mora plaćati preskupe terapije u privatnim klinikama.

POVEZANI ČLANCI:

- Ne želimo biti na margini zdravstvenog sustava, želimo da se čuje za nas jer mi od svoga cilja, kvalitetnog života s limfedemom, ne odustajemo - poručuju iz splitske Inicijative. Predstavnice Inicijative te Gordanu Miloš, predsjednicu Lige za borbu protiv raka Makarske rivijere primio je splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije