Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA BARACKA OBAME

Obamina prisega raskošnija je od kraljevske krunidbe

19.01.2009.
u 20:50

Iako je sve spremno za današnju povijesnu inauguraciju 44. američkog predsjednika Baracka Obame, članovi organizacijskog odbora i policija “grizu nokte” jer je sigurnost Obame iznad svega.

Današnji je dan, kažu sigurnosni stručnjaci, izazov i za teroriste i za patološke slučajeve bolesnih Amerikanaca koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da u Bijelu kuću ulazi Afroamerikanac.

Modni stil prve dame odredit će vremenski uvjeti

Na inauguraciju zbog sigurnosnih razloga nisu pozvani svjetski lideri, nego diplomati i predstavnici etničkih zajednica. Ništa se ne prepušta slučaju, svaki je detalj provjeren stotinu puta, sve što je imalo sumnjivo odbacuje se, nikome se ne vjeruje, sve mora biti po strogim pravilima koje su postavili FBI, CIA i predsjednikovo osiguranje. Liste počasnih gostiju su provjerene, novinarske akreditacije podijeljene, hotelske sobe mjesecima unaprijed rasprodane, restorani rezervirani do posljednjeg mjesta. Washington je očišćen od smeća, ulice oprane, a sirotinja uklonjena na manje vidljiva mjesta.

Središte svijeta
Slavlje ne žele propustiti ni prostitutke, koje su pristigle iz svih dijelova Amerike. Mnogi komentiraju da je Obamina inauguracija veličanstveno i skupo organizirana kao da se kruni kralj, a ne demokratski izabran predsjednik.

Usto, Obami se zamjera što se iz državnog proračuna dodatni milijuni dolara troše na policijske i sigurnosne snage potrebne da bi sve proteklo bez incidenta. Prema nekim procjenama, na inauguraciju će biti potrošeno oko 170 milijuna dolara.

Unatoč kritikama, oči cijelog svijeta sutra će biti uprte u Washington, slike s Obamine inauguracije postat će dio obiteljske arhive milijuna Amerikanaca koji ne kriju gotovo božansku zadivljenost novim predsjednikom. Od sutra će se vrijeme u Americi računati kao ono prije i poslije Baracka Obame. S nestrpljenjem se iščekuje inauguracijski govor koji bi trebao dati ton svemu što će, nakon što zasjedne u stolac u Ovalnom uredu, Barack Obama nadalje činiti. Kao dokazani govornik i političar koji porukama pokreće mase, Barack Obama će sutra, otkrivaju njegovi suradnici, biti odlučan, ali i emocionalan.

Govor bez iznenađenja
– Narodu treba snage, ali i ljubavi, da izdrži krizu i stvori nove vrijednosti te obnovi one na kojima je sagrađena prava Amerika – poručio je Rahm Emanuel, šef ureda Baracka Obame.

– Ne vjerujem da će biti velikih iznenađenja u Obaminu današnjem govoru, tvrdi glavni savjetnik David Axelrod te ističe: – On će govoriti o stanju u kojem preuzima Ameriku i o tome što moramo svi zajedno napraviti da nam bude bolje. Gospodarstvo je tema broj jedan, a potom ratovi u Iraku i Afganistanu koje Obama želi odgovorno završiti.

Barack Obama danas je, zajedno s potpredsjednikom Joeom Bidenom, proslavio nacionalni praznik, Dan Martina Luthera Kinga, posjetivši crnačke zajednice u Washingtonu, a bio je i na tri privatne večere organizirane u čast J. Bidena, Collina Powella i senatora Johna McCaina. Uz veleposlanicu RH u Washingtonu Kolindu Grabar-Kitarović, hrvatsko iseljeništvo će, uz ostale, predstavljati i aktivni lobist Steve Rukavina te glazbenik Nenad Bach.


Obama se izborio za Blackberry

Barack Obama nije popustio pravilima Tajne službe i gotovo je sigurno da će biti prvi predsjednik u povijesti koji će se moći služiti blackberryjem i redovito slati elektroničke poruke. Administracija i sigurnjaci još moraju riješiti na koji će se način arhivirati te poruke novoga predsjednika. Obama je kazao da je to jedini način da zadrži kanal za komunikaciju s ljudima koji nisu u njegovoj administraciji, koji će mu slati poruke o tome što se događa u Americi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije