Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nijedan učenik nije stigao na nastavu zbog prvašića s nožem

Gradski su vijećnici već upozoravali da obitelj romskog dječaka tučnjavama, krađama i paljenjem terorizira grad
05. listopada 2017. u 22:20 45 komentara 5584 prikaza
oŠ Ivan Mažuranić Novi Vinodolski
Foto: OŠ Ivan Mažuranić

Nitko od 293 učenika Osnovne škole Ivan Mažuranić u Novom Vinodolskom nije danas došao na nastavu, a učenici 1a razreda u školi nisu bili ni u utorak i srijedu.

Mara Tomašević 'Zlostavljanje traje već dvije godine, htjela sam se rastati'

Razlog tomu je incident 27. rujna kada je učenik 1a razreda u školu došao s nožem i navodno pod školskim odmorom njime prijetio vršnjacima.

Obitelj živi bez struje

Ravnatelj škole Boris Turjak saziva sastanke. U srijedu navečer na sastanku u školi bili su i predstavnici grada i policije. Nisu se odazvali djelatnici nadležnog Centra za socijalnu skrb koji su svoj nedolazak ispričali.

U Novom Vinodolskom komentiraju da je upravo Centar bio najslabija karika u lancu institucija koje su se bavile, ili trebale baviti, romskim dječakom iz 1a i njegovom obitelji u kojoj je desetero djece i koji u školu odlaze kada ih je volja te se isto toliko na nastavi i zadržavaju, o čemu se šalju izvješća, a ništa se ne mijenja. Na tu su obitelj proljetos upozoravali i gradski vijećnici, tvrdeći da čitav grad živi u strahu od skupine Roma s Nove Krase koji kradu, tuku, provaljuju i pale gume. Prema pisanju Novog lista, vijećnik Marinko Buljat na toj je sjednici kazao da će se građani morati samoorganizirati jer se “teror prelio na cijeli grad, nakon trgovina stigao je i pred škole”, a predsjednik vijeća Neven Pavelić je zapitao što socijalna služba uopće radi.

Vijećnici su ustvrdili i da su članovi obitelji u kojoj je u više navrata intervenirala policija tko zna koliko puta provaljivali u prostorije NK Vinodola i da je dječak zvani Snajper iz te romske obitelji usred grada trgao zvučnik koji je ukrao u klubu.

– Naravno da osuđujem takvo ponašanje, ali treba sagledati i drugu stranu. Imamo službe koje bi trebale odraditi svoj posao kako treba, a ta obitelj živi bez struje, jedna dječakova sestra je trudna... – kaže Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma Hrvatske, koja je nedavno posjetila obitelj romskog dječaka iz 1a.

Roditelji se solidarizirali

Doznajemo da dječak sljedećih desetak dana neće pohađati nastavu, a za to vrijeme će se vidjeti je li problem zapuštenost, neodgojenost ili nešto treće. “Kazneno-pravne mjere i radnje koje poduzima policija nisu jedine dostatne da bi se vršnjačko nasilje kao ozbiljan društveni problem riješio, odnosno da se rizično i društveno neprihvatljivo ponašanje mladih svede na što manju mjeru”, priopćio je jučer MUP.

– Mi smo kao roditelji zabrinuti i važna nam je sigurnost naše djece – objasnila nam je predsjednica Vijeća roditelja zašto su se roditelji ostalih učenika solidarizirali s roditeljima đaka iz 1a pa nisu poslali djecu u školu. Ravnatelj Turjak se nada da će đaci danas doći.

Djeca Stigmatiziranje “Lidlići” i burne reakcije građana o etiketiranju djece puška PETRINJA Prijetio puškom i ubojstvom (79) Zabrinjavajuće Tužan trend u Splitu: siromašniju djecu u vrtićima zovu 'lidlići'
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Vlaskoulicanec:

    I opet se događa ista priča i opet su u pitanju pripadnici iste narodnosti. I opet se, umjesto da se jasno govori što je posrijedi i zaštiti mirna većina od tih divljaka, loptica prebacuje na socijalne službe... Ti isusavaju državni ... prikaži još! proračun na račun rasne pripadnosti a mi to u ime nekih ljudskih prava moramo trpiti... A tko molim lijepo čuva mene od njih? I što mogu te socijalne službe napraviti kada oni naprosto neće...

  • Antiflašist:

    Ben vam politicku korektnost dal vam bem, ovo je najbolji pokazatelj da drzava ne postoji, porezi se placaju za zastitu gradana, ako ih drzava ne moze zastiti treba prestati placati poreze i gotovo, drzava kako takava ocito ne postoji a ... prikaži još! porezi se placaju da bi partijski uhljebi mogli mirno zivjeti, FUUUUUUUJ.,

  • ri.ane10:

    A najjače mi je bilo kad su na TV rekli da ima brata isto prvašića samo u B razredu , koji već šesti put ponavlja razred 😂😂😂😂😂....pa šta taj u prvom osnovne ima 13 god ?????