Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Novost za one koji žele raditi u Njemačkoj: Uvode sustav bodovanja za strance, evo što to znači

radnici u Njemačkoj
DPA/PIXSELL
07.06.2022.
u 13:36

Točan sustav bodovanja postavlja vlada, ali može uključivati čimbenike kao što su jezične vještine, obiteljske veze sa zemljom, specifične kvalifikacije ili vještine vezane uz posao ili iznos novca na bankovnom računu

Zbog nedostatka radne snage, Njemačka želi potaknuti radnike iz inozemstva da se presele u njihovu zemlju uvođenjem sustava useljavanja koji se temelji na bodovima.

Sustav na temelju bodova je model useljavanja u kojem stranci moraju postići više od određenog praga bodova kako bi dobili boravišnu ili radnu dozvolu u nekoj zemlji, piše Fenix magazin. Točan sustav bodovanja postavlja vlada, ali može uključivati čimbenike kao što su jezične vještine, obiteljske veze sa zemljom, specifične kvalifikacije ili vještine vezane uz posao ili iznos novca na bankovnom računu.

Sustavi temeljeni na bodovima također su poznati kao “sustavi temeljeni na zaslugama”, jer se obično stavlja prilično velik naglasak na ono što zemlji možete ponuditi u smislu obrazovanja ili vještina.

Kada je nova koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) prošlog prosinca preuzela dužnost, stranke su se obvezale reformirati njemački imigracijski sustav i dovesti novu skupinu radnika u zemlju.

– Uz postojeći zakon o useljenju, uspostavit ćemo drugi stup uvođenjem kartice oportuniteta na temelju bodovnog sustava kako bi se radnicima omogućio kontrolirani pristup njemačkom tržištu rada da bi pronašli posao – piše u koalicijskom sporazumu. To bi se odnosilo na državljane trećih zemalja koji inače nemaju pravo živjeti i raditi u zemlji.

Planovi za bodovni sustav još su u ranoj fazi, tako da točni kriteriji još nisu razrađeni. U ovoj fazi je jasno je da bi opcija temeljena na bodovima išla istodobno s trenutačnim modelom, koji općenito dopušta ljudima s konkretnom ponudom posla u kvalificiranoj struci da dođu i rade u zemlji.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
15:59 07.06.2022.

Nama se je u Hrvatskoj drugačije prezentiralo slobodno tržište rada u EU. I sada hop, ograničenja. Neki elementi ovdje navedenih ograničenja su poželjni i za samo turističko putovanje, a kamoli za rad. Međutim, što je RH to potpisala i kakve sve vrste ograničenja još postoje osim ovih navedenih, pitam se.

DU
Deleted user
14:16 07.06.2022.

Znaci,jos im treba?A ja se pripremio konobarit za bodove na Jadranu.

Avatar nekakav
nekakav
13:56 07.06.2022.

je, bez kriterija bi uskoro mogle uslijediti tužbe migranata. ukrajince se pušta bez ikakvih problema, ograničenja, a afganistance, sirijce, maltretira. kad najesen krene crni val iz sirije, da čujem koje ćete imati razloge zašto ih ne puštate da prođu vašim zemljama. a kamoli da požele ostati. dal ćete za njih otvarati račune, skupljati robu, hranu...? što znače kriteriji? da će u zemlju puštati samo one koji govore njemački, koji na računu imaju 10.000 eura, i završeni fakultet. ne, nije diskriminacija... samo još fali propisati boju kože. koja je direktno povezana s ovim uvjetima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije