Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠAVA PRIJELAZNO RAZDOBLJE

Novi standard u Njemačkoj: Vozači od 1. veljače moraju u kutijama prve pomoći imati i maske za lice

Kutija prve pomoći
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
27.01.2023.
u 12:48

Novi standard naziva DIN 13164 uveden je zapravo još u veljači 2022. godine, no dosad je postojalo prijelazno razdoblje od godinu dana, dakle do 31. siječnja 2023.

Njemačka je još prošle godine uvela novi standard prema kojem još jedna stvar ne smije nedostajati u kutiji prve pomoći koja se nalazi unutar automobila. Naime, uvela se obaveza prema kojoj vozači automobila, kamiona ili autobusa sada moraju imati i dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći.

Novi standard naziva DIN 13164 uveden je zapravo još u veljači 2022. godine, no dosad je postojalo prijelazno razdoblje od godinu dana, dakle do 31. siječnja 2023. godine kada se još mogu kupiti kompleti prve pomoći po prethodnom standardu.

Osim toga, maske nisu jedina promjena, navodi Fenix Magazin. Iako je ranije postojala obaveza i dva trokutasta zavoja i zavoja dimenzije 40 x 60 cm, sada se to službeno ukinulo tako da je dovoljan samo zavoj.

Čudnovata je odredba kako zasad još ne postoji rizik od plaćanja kazne ako vozač u kutiji prve pomoći nema maske, i to zato što Savezno ministarstvo za digitalizaciju i promet još nije uskladilo zakon s kutijama prve pomoći. Dakle, nove kutije mogu se koristiti, ali nije potrebno mijenjati ili nadograđivati stare kutije prve pomoći. Kompleti prve pomoći s prethodno važećim verzijama DIN 13164  mogu se i dalje koristiti tako da je sasvim dovoljno samo staviti dvije maske.

>> VIDEO Butković: Ništa se nije moglo dogoditi od 31. prosinca do 10. siječnja zbog čega bi se cijene digle

Komentara 13

Avatar Dragovit
Dragovit
14:34 27.01.2023.

LOL!

JP
josip.pivar11
13:51 27.01.2023.

Osladilo se mnogim vlastima gnjaviti narod uz tobožnju brigu za zdravlje.

Avatar Cantor
Cantor
15:24 27.01.2023.

Besmislenim propisima i nakaradnim zakonima drže sužnje u pokornosti. A da bi ih podsjetili gdje im je mjesto svako malo donesu neki novi protuprirodni zakon ili namet. Tek toliko da se ne zaboravi tko je gazda. Reda mora biti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije