Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOPRIVNIČKI PREHRAMBENI DIV

Novi čelnik u četvrtak: Mirovinski fondovi za šefa Podravke bi Davora Doku

Koprivinca: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
19.01.2021.
u 12:11

Kandidat Markulin direktor je uspješnog Cromarisa, zamjerili bi mu da ode u Podravku

Podravka bi u četvrtak trebala dobiti novog predsjednika uprave ako se Vlada i mirovinski fondovi dogovore tko će u sljedećih godinu dana biti na čelu koprivničke kompanije. Mandat sadašnjoj upravi istječe u veljači 2022., a uvijek burna kadrovska borba oko te pozicije iskrsnula je nakon iznenadne smrti mladog menadžera Marina Pucara.

U bubnju za čelnu poziciju Podravke četiri su imena, među kojima dobru prednost ima Davor Doko, financijski direktor Podravke, menadžer koji dolazi iz fondovske industrije. On prema  internim pravilima već i sada zamjenjuje predsjednika uprave. U  Podravci je od svibnja 2017.

Burilović jako zainteresiran

Menadžera i Koprivničanina Gorana Markulina favorizira lokalni HDZ.

Markulin je od 2008. direktor Cromarisa, članice Adris grupe. Ta je brzorastuća tvrtka postala važan izvoznik i veliki uzgajivač orade i brancina. Markulin vodi tvrtku koja je izuzetno bitna Adrisu, u kojoj bi mu jako zamjerili da se pokupi iz Cromarisa. Markulin je godinu dana bio i član uprave Tvornice duhana Rovinj, a prije toga deset godina radio je u Podravci kao član uprave i direktor sektora za strateški razvoj.

U tom razdoblju Podravka je imala nekoliko loših akvizicija u Poljskoj i Češkoj. Tko god bude imenovan za predsjednika uprave može računati s time da će se ista priča ponoviti za godinu dana, kad se bira vodstvo kompanije za idući petogodišnji mandat. Uz dvojicu menadžera, od kojih mirovinski fondovi, kako se čuje neslužbeno, snažno stoje iza svog predstavnika Davora Doke, u igri su još i šef gospodarske komore Luka Barilović te bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Iz krugova oko Luke Burilovića može se čuti da je više nego zainteresiran za Podravku te se spominju i pobočna politička lobiranja, dok Martina Dalić nije željela ništa komentirati.

Večernji list ima informaciju da je premijer Andrej Plenković razgovarao s Lukom Burilovićem, Martinom Dalić i Goranom Markulinom. Može se dogoditi da uz novog predsjednika uprave Podravka dobije još jednog člana uprave, posebno ako čelno mjesto preuzme Davor Doko.

Država ima 25 posto vlasničkog udjela u toj kompaniji i prevelik utjecaj na kadroviranje i poslovanje. Nadzorni odbor Podravke ima devet članova. Pet se nadzornika povezuje s mirovincima, i to predsjednik NO-a Želimir Vukina, Petar Miladin, Ivana Matovina, Tomislav Kitonić i Marina Dabić. Država svoje interese u Podravci modelira preko tri svoja člana u NO-u, i to zamjenika predsjednika NO-a i šefa HGK Luke Burilovića, Krunoslava Vitelja i Dajane Milodanović, a pri glasanju Ksenija Horvat, predstavnica radnika, uglavnom se priključivala državnoj kvoti.

Grčić: Odlučit će Plenković

U Domovinskom pokretu nisu željeli komentirati imena koja se spominju kao kandidati za šefa Uprave Podravke no Stjepo Bartulica komentirao je proceduru imenovanja:

– Zašto je to uopće političko imenovanje? Vlada se previše miješa u stvari koje je se ne tiču. Ispada da je Čokolino strateški proizvod... Zvonimir Troskot iz Mosta smatra da presudan kriterij za izbor sljedećeg šefa Podravke neće biti stručnost, nego bliskost s premijerom. Branko Grčić iz SPD-a misli da među imenima koja se spominju ima ozbiljnih kandidata.

– Među njima je i član Uprave za financije Davor Doko, kojega ne poznajem, ali sigurno kao dugogodišnji insajder poznaje situaciju. I Martina Dalić ima određene reference, ali vezane uz financijski sustav, dok je Podravka ipak nešto kompleksniji sustav. Odluku će donijeti politika, konkretno Andrej Plenković – ističe Grčić.

 

Komentara 11

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:53 19.01.2021.

Država ima 19.8% i apsurdno je da ona vodi glavnu riječ pri kadroviranju. A kandidatura Burilovića je vic dana.

Avatar YUKA1962
YUKA1962
12:17 19.01.2021.

Novi čelnik Podravke bit će onaj kojeg izabere gazda Plenković!!!!!

DU
Deleted user
15:07 19.01.2021.

Podravka je svojim menadžerima godinama uplaćivala visoke premije životnog osiguranja, na što su imali pravo prema menadžerskim ugovorima. Osim o policama životnog osiguranja za menadžere, Podravka je pregovarala s Croatia osiguranjem i o ugovaranju druge vrste osiguranja, onoga kojim se tvrtka štiti od pogrešnih poteza svojih menadžera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije