Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Marin Pucar je u radnicima Podravke vidio najveće bogatstvo

Koprivinca: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
08.01.2021.
u 08:58

U 50. godini preminuo Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke i prvi čovjek Hrvatske udruge poslodavaca

Marin Pucar, predsjednik uprave koprivničke Podravke i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, preminuo je jučer u 50. godini nakon duge i teške bolesti. Vijest je protutnjala Podravinom i cijelom Hrvatskom. Umro je u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”. Podravku je vodio od 2017. godine, kad se u tu tvrtku vratio s riječima: “Jednom podravkaš, uvijek podravkaš!”.

Rođen je 1971. u Zadru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završio i poslijediplomski znanstveni studij teorije i politike marketinga. Doktorirao je menadžment na temu “Strategija upravljanja širenjem marke u hrvatskoj prehrambenoj industriji”, a školovao se i na Leeds Metropolitan Universityju u Engleskoj. Karijeru je kao trgovački putnik započeo u prehrambenoj industriji Gavrilović, iz koje s menadžerske pozicije 2001. prelazi u koprivničku Danicu u sastavu Podravke. Već iduće godine postaje direktor prodaje, marketinga i razvoja, a 2003. imenovan je izvršnim direktorom tržišta Hrvatske. Od 2008. do 2012. bio je član uprave Podravke, a potom prelazi u Zvečevo u Požegi i od 2014. do kolovoza 2016. vodi tu tvrtku.

Brendovi i emocije

U Podravku 2017. stiže na prijedlog tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića. U izboru čelnog čovjeka Podravke ključnu ulogu igra i politika jer riječ je o jednom od poduzeća u kojem država ima udjel. Pucarov dolazak neki su dočekali sa skepsom, no vrlo je brzo dokazao da je to bila jako dobra odluka. Vrijednost dionice u kratkom je roku porasla za trećinu.

Podravka se treba vratiti korijenima, tradiciji iz koje je nastala. Treba se vratiti brendovima i emociji koja iz njih proizlazi. Vrijedni ljudi u Podravci s novim idejama i proizvodima garancija su da je budućnost kompanije svijetla i uspješna – rečenica je koji je Pucar izrekao na dodjeli nagrade za gospodarstvenika 2018. prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

U užem krugu za to priznanje bio je i lani. Obnašao je i visoke dužnosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a lani u kolovozu izabran je za predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca, najavivši da će ustrajati na ideji zajedništva, kolegijalnosti i transparentnosti u radu, kao i na nužnoj transformaciji i modernizaciji udruge. Rijetke su prilike kad u javnosti nije isticao zaposlenike, u kojima je vidio najveće bogatstvo tog prehrambenog diva u koji se vratio baš u vrijeme kad su na vidjelo počeli izlaziti problemi s likvidnošću Agrokora, kojem je Podravka bila jedan od ključnih dobavljača. Dolazio je kao šef Udruge dobavljača na teške pregovore s Fortenova grupom nakon sloma Agrokora. Pozicioniranje Podravke kao konsolidatora prehrambene industrije i generatora razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje bio je cilj koji si je zacrtao. Najavio je da će do 2022. osigurati da globalni brendovi poput Vegete i juha imaju sirovinu s domaćih polja. Podravkini proizvodi mogu se pronaći u 60 država, a lani je kompanija pojačala poziciju na tržištima zapadne Europe i prekomorskih zemalja. I u vrijeme pandemije korone tvrtka se širila jer je nabava hrane u maloprodajnim objektima znatno porasla zbog zatvaranja brojnih restorana i hotela.

U prvih devet mjeseci prihodi od prodaje grupacije porasli su za 90,1 milijun kuna, na više od 3,3 milijarde, što je rast od tri posto, a dobit od 210,1 mil. kuna je 8,1 posto više nego godinu prije. Rast prihoda i profitabilnosti pratilo je i poboljšanje statusa i materijalnih prava zaposlenika. Prije nego što se ozbiljno posvetio ekonomiji, Pucar je bio i uspješan vratar u NK Zadar, a zabilježena je i crtica da je bio pozvan i u Dinamo, gdje je nekoliko mjeseci bio na probi. Za NK Radnik ubilježio je i desetak nastupa u Prvoj HNL.

Nogomet i školovanje

Nogomet mu je omogućio i da si sam većim dijelom financira školovanje. Pucar je 2006. ušao u HSS, u vrijeme kad je šef stranke bio Podravac Josip Friščić, koji ga je, tvrde upućeni, i nagovorio da im pristupi. Mediji su pisali i o tragediji u travnju 2010., kad je na autocesti Varaždin – Zagreb skrivio nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, za što se pokajao i odslužio zatvorsku kaznu. Podravka će, najavio je lani, i ubuduće razvoj temeljiti na organskom rastu, a aktivno raditi i na potencijalu anorganskog rasta. Jedna od posljednjih Pucarovih odluka kao predsjednika uprave u prosincu lani bila je isplata 1500 kuna dodatne nagrade radnicima za doprinos poslovnim rezultatima, peta u nizu nagrada 2020.

– Unatoč svim izazovima koje nam je donijela pandemija koronavirusa, zahvaljujući prije svega našim zaposlenicima, njihovu vrijednom radu i odgovornom ponašanju kojim su čuvali svoje i zdravlje svojih kolega, Podravka je i ovu godinu bila uspješna u svakom segmentu svoga poslovanja. Stoga smo ih kontinuirano nagrađivali jer nam je njihovo zadovoljstvo uvijek na prvom mjestu i to ćemo činiti i ubuduće. S optimizmom iščekujemo novu godinu – poručio je prije Božića.

“Hvala ti, naš predsjedniče, na svemu od srca, pravog onog podravkaškog koje si stalno s ponosom isticao”, poručili su jučer iz Podravke, koju je doveo do najboljih poslovnih rezultata u 70 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije