Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
scraping

Novac EU ‘rezerviran’ je samo za najveće koće i plivarice

vladan bojić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
09.01.2015.
u 18:00

Najviše pola milijuna eura, nepovratni je novac koji hrvatski ribari mogu dobiti obustave li trajno svoju ribolovnu djelatnost i brod prenamijene turizmu ili akvakulturi ili pošalju u rezalište, stoji u netom objavljenom natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za koji se zahtjevi primaju od 15. siječnja do 2. ožujka

Najviše pola milijuna eura, nepovratni je novac koji hrvatski ribari mogu dobiti obustave li trajno svoju ribolovnu djelatnost i brod prenamijene turizmu ili akvakulturi ili pošalju u rezalište, stoji u netom objavljenom natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za koji se zahtjevi primaju od 15. siječnja do 2. ožujka.

Riječ je o mjeri iz Operativnog programa EU za Hrvatsku u razdoblju 2007. – 2013. kojom se domaćim ribarima nudi 4,76 milijuna eura kao naknada za uništenje broda i ribarsku povlasticu ili scraping (engleska riječ za struganje), kako bi se smanjila nacionalna ribarska flota i prekomjerni izlov, koji je u EU dosegnuo već 80% ribljeg fonda.

Za uništenje plivarica i koća starosti između 15 i 30 godina, ovisno o veličini, tonaži, količini ulova i danima provedenim na moru, može se dobiti najviše 500.000 eura, za one između 30 i 50 godina do 450.000, a za brodove starije od 50 godina do 400.000 eura.

Zbog dugogodišnje krize u ribarstvu i skupog održavanja, zainteresiranih za posljednju plovidbu svojih ribarica je puno, najmanje 100 vlasnika većih brodova, a manjih i puno više, neslužbene su procjene.

Među njima je i dubrovački ribar Vladan Bojić, koji je do nedavnog umirovljenja bio i predsjednik Ceha ribara HOK-a, a sada, tvrdi, ni on ni njegova obitelj ne vide perspektivu u ribarskom poslu.

Brod je, objašnjava Bojić, kvalitetan i u odličnom stanju, ali mu se ne isplati i nema izbora. No hoće li završiti u rezalištu, tek će se vidjeti s obzirom da je, smatra Bojić, natječaj pisan za “krupne ribe” u branši, odnosno najveće brodove s najvećim ulovima pa će planirana sredstva biti dostatna za najviše 10, umjesto 40-ak njih, kako se dosad očekivalo.

– Pobjeda na natječaju bit će ravna zgoditku na lotu – kaže Bojić, ističući kako na natječaju prednost imaju Istrani s velikim brodovima i velikim količinama ulova. No kako takvih u Istri nema, novac će otići na srednji Jadran, gdje su se nedavno kupovali novi veliki brodovi i njihovim se vlasnicima sada pruža izuzetna prilika da se riješe starih i za njih iz EU dobiju i trostruko više nego što bi dobili da su ih sami prodavali.

Kamen spoticanja među hrvatskim ribarima zainteresiranima za “scraping” su i sumnje da će se naknade EU za uništene brodove oporezivati. No iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako nije riječ o novom ulaganju niti o kupnji novog broda pa će ribari biti oslobođeni poreza na dobit i na dohodak.

>>Europska unija priznala grešku i propast ribolovne politike

>>Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila prijedlog Sporazuma o partnerstvu s EU

Komentara 9

LV
LVX
18:41 09.01.2015.

Ako mi netko kaže da nije na djelu genocid, poslati ću ga u rodno mjesto

NV
novo vriijeme
18:12 09.01.2015.

Gdje je Jaca Kosor da odgovori na pitanje kako je mogla potpisati ovako nešto. Prvo hrvatska ima slabu zatarijelu ribolovnu flotu koja malo lovi i zato ona ne može biti predmet sječe zbog pretjeranog izlova, drugo ugovorila je 4.5 milijunaa eura odštete za 19 000 ribara, znači 230 eura po ribaru koji trebaju prestati loviti i živjeto do kraja života od ove EU apanaže. Treće sve EU zemlje su izbjegle ovu regulu prebavcivši male ribare u odjel održanja običaja i kulture osim našeg neukog pregovaračkog tima. I onda tko će odgovarati za ovu štetu koja nam je nanesena. I sad ona Ivi Josipoviću tumači politiku i nama tumači putem ovih novina kako će on vladati ako pobjedi, a do jučer je vikala Kud Ivo tu i ja i zabila nož u leđe.

DU
Deleted user
20:13 10.01.2015.

Prvo, riječ je scrapping i u ovom kontekstu ne znači struganje, već odlaganje, raspremanje, rezanje (scrap metal), odn. otpad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije