Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksperimenti

Nova generacija kontaktnih leća projicirat će tekstove pred očima

terminator, arnold schwarzenegger, švarci
Reuters/PIXSELL
22.11.2011.
u 09:32

Nove leće uspješno su prošle fazu testiranja na životinjama, a sada se rješava problem napajanja

Istraživači sveučilišta u Washingtonu rade na novoj generaciji leća koje će onima koji ih nose omogućiti čitanje SMS-poruka i elektroničke pošte poput Terminatora – tekstovi će im se učitavati na lećama.

Kako prenosi BBC, novitet je već uspješno prošao fazu testiranja na zečevima, a na red je došlo rješavanje problema napajanja. Naime, sada leće mogu raditi samo ako su tek nekoliko centimetara udaljene od bežične baterije, a strujni krugovi mogu stvoriti samo jednu LED-diodu. Međutim, znanstvenici su uvjereni kako bi leće uskoro mogle imati više stotina piksela.

– Naš je sljedeći zadatak ubacivanje unaprijed određenog teksta u leću – rekao je glavni istraživač Babak Parviz.

No, profesor Parviz i njegova ekipa, koja također surađuje s finskim Sveučilištem Aalto, nije jedina koja se bavi stvaranjem korisnih naprednih leća. Švicarska tvrtka Sensimed već je u prodaju pustila kontaktnu leću koja koristi ugrađeno računalo kako bi mjerila tlak u oku s ciljem otkrivanja glaukoma.

Mogućnosti praktične primjene nove generacije leća stvarno su velike. Na primjer, vozačima bi mogle pokazivati korisne informacije poput brzine vožnje, a uz spajanje na biosenzore na tijelu mogle bi nosaču pružati važne zdravstvene informacije poput količine šećera u krvi. Uza sve to, nema sumnje da bi uvele revoluciju u svijetu videoigara.

Komentara 7

NP
Npr19
09:59 22.11.2011.

Što nisam kasnije rođen. Sa ovakvim šalabahterima završio bih barem osnovnu školu.

ZS
zli_sakupljac_oraha
14:00 22.11.2011.

Zečevi potvrdili da dobro vide čitati tekst sa leća, prva faza testirana uspješna!

DR
dreamteam
21:52 22.11.2011.

Kakve li sreće imati ćemo zecje oci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije