Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlament dao odobrenje

Izazvali veliku zabrinutost: Norveška želi prva na svijetu krenuti s ovakvim poduhvatom

Norway - Lofoten - Leknes
Foto: Soeren Stache/DPA
1/3
09.01.2024.
u 17:13

"Vidjet ćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad poduzeli", rekao je ministar energetike Terje Aasland

Norveški parlament u utorak je dao zeleno svjetlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu, u skladu s dogovorom postignutim između vlade i ključnih oporbenih stranaka u prosincu, unatoč prigovorima klimatskih aktivista. Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmjerima i osigurati ključne minerale i radna mjesta unatoč zabrinutosti glede utjecaja na okoliš i međunarodnim pozivima na moratorij.

Još se ne zna kad bi istraživanje moglo započeti, iako je plan tvrtkama dodijeliti ekskluzivna prava na istraživanje i potencijalno vađenje iz određenih područja nakon postupka prijave.

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i plina u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi, rekao je političar Reutersu.

VEZANI ČLANCI:

"Vidjet ćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad poduzeli", rekao je ministar energetike Terje Aasland u parlamentu.

Izmijenjena verzija vladina prijedloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strože zahtjeve za ispitivanje utjecaja na okoliš tijekom faze istraživanja nego što je prvotno zamišljeno.

VIDEO Smeće na jezeru u BiH

Komentara 6

ZA
zagabria4
20:45 09.01.2024.

Imaju doslovno tisuće milijardi od nafte i još im nije dosta. Pohlepa je gadna stvar

PR
prajdali100
17:56 09.01.2024.

Pohlepa,bolje reći gramzivost,će čovjeka doći glave.Pravedno je da tako i bude.

DU
Deleted user
21:17 09.01.2024.

norveska, danska ,finska zemlje sa najvisem stupnjem demokracije i ljudskih prava u zadnjih 50 godina pretvaraju se u ono sto su oduvijek i bile. vik dlaku mjenja ali cud nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije