Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MICHAEL ROTH

Njemački ministar za Europu: Crtanje novih granica na Balkanu opasan je put

16.04.2021.
u 18:48

Rothova poruka očito je njemačka reakcija na medijske napise o navodnom slovenskom non-paperu, neslužbenom diplomatskom dokumentu s idejama za mirni raspad Bosne i Hercegovine

Njemački ministar za Europu Michael Roth poručio je da zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost samo kao multietnička i multireligijska društva te da je “crtanje novih granica opasan put”. Nije to izrijekom spominjao, ali Rothova poruka očito je njemačka reakcija na medijske napise o navodnom slovenskom non-paperu, neslužbenom diplomatskom dokumentu s idejama za mirni raspad Bosne i Hercegovine kroz pripojenje Republike Srpske Srbiji, Hercegovine Hrvatskoj, što bi došlo u paketu s ujedinjenjem Kosova s Albanijom. Njemačka podržava regionalno pomirenje i suradnju kao ključne za mir, demokraciju i napredak jugoistočnog hrvatskog susjedstva, dodao je Roth.

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova u Vladi premijera Zorana Milanovića, na naš je upit odgovorila što misli o navodnom Janšinom non-paperu, o kojem se cijeli tjedan piše u bosanskohercegovačkim i slovenskim medijima.

– Jedino što je u ovom trenutku stabilno u odnosima među državama na zapadnom Balkanu su te granice. Sve ostalo je volatilno. Granice su nešto što je početna točka za daljnju stabilizaciju. I sad, ako se to izvuče kao tepih ispod nogu, to predstavlja osnovnu defniciju gluposti, a to je ponavljanje istih postupaka u nadi da će se dobiti drukčiji rezultat – kaže Pusić. Drugo, teza o islamskom ekstremizmu u BiH, koja se također provlači kroz sadržaj non-papera objavljenog na portalu necenzurirano.si, također je opasna, smatra Pusić.

– Ako išta, taj je bosanski islam pokazao da može postati europski islam. Teza o islamskom ekstremizmu u BiH je mit i izmišljotina, ali može postati samoispunjavajuće proročanstvo, kao mnogi takvi mitovi i izmišljotine. Iz nečega što nije problem pokušava se isprovocirati problem – objašnjava Vesna Pusić.

Diplomati s kojima smo razgovarali u Bruxellesu, koji službeno nisu vidjeli dokument jer on nije išao standardnim diplomatskim  kanalima, nagađaju da je Janša možda bio pošiljatelj, ali da je sve napisano tako kao da je barem dio ideja potekao iz Beograda, pa čak i iz Budimpešte.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar jeremija1
jeremija1
19:26 16.04.2021.

"Crtanje novih granica je opasan put " ? Pitanje dotičnom : A je li preglasavanje opasan put ? Itekako !

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
19:10 16.04.2021.

Sto ne naprave konfederaciju triju naroda..

CU
cuvidus
19:13 16.04.2021.

Najbolje rješenje je podijeli na tri dijela. Dok god se bude klelo u neko jedinstvo koje ne osjeća nitko nego svatko vuče na svoju stranu, nema tu ni države ni društva. Političke ucjene, tumačenja Dejtona kako komu odgovara i marginaliziranjee Hrvata u svim sferama života, te status Quo koji odgovara svima a ne odgovara nikom. Ako ste mislili da je Hrvatska država slučaj, zamislite 50x goru varijantu i imate imaginarnu državu Bosnu i Hercegovinu, a onda unutar nje drugu državu Federaciju BiH. Malo ljudi u Hrvatskoj pozna cijelu bizarnost tog političkog slučaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije