Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jača ekstremna desnica

Njemačke službe u problemima: Sve više vojnika i policajaca otvoreno veliča neonacizam

neonacisti
Foto: DPA/Pixsell
18.09.2020.
u 18:05

Policajci su međusobno dijelili slike na kojima su svastika, plinske komore te ubojstva

Njemačka ponovno ima javni problem s neonacizmom, međutim ne u nekoj vojnoj postrojbi, kako je to do sada bio slučaj, već u policiji. U zapadnom je dijelu te zemlje otkriveno pet chat grupa u kojima su se vodili razgovori ekstremističkog sadržaja, zbog čega su se ponovno probudile sumnje u infiltraciju krajnje desnih snaga u državne snage reda. Tako je u srijedu suspendirano 29 policajaca zbog dijeljenja slika Hitlera i nasilne neonacističke propagande u tih pet, ili više, online grupa za raspravu.

Dugo su bili 'samo izuzeci'

Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova države Sjeverno Porajnje - Vestfalija, u kojoj su grupe otkrivene, nazvao je događaj sramotnim. Opisao je slike koje su se dijelile među policajcima kao "najodvratnije i neizrecivo neonacističko širenje mržnje prema migrantima". Riječ je o 126 slika na kojima su svastike, montirana slika prognanika u plinskoj komori te ubojstvo tamnoputog čovjeka, opisuju dužnosnici te njemačke države.

Ovaj slučaj nije jedini i nipošto nije izoliran, već problem s neonacizmom i krajnjom desnicom u njemačkim snagama sigurnosti latentno postoji otprije. Ovoga je tjedna pretražen dom 40-godišnjeg vojnika koji je bio povezan s istragom o mogućoj krajnje desnoj terorističkoj zavjeri. Godinama su njemačke vlasti odbijale pomisao na takvu pojavu u njihovim snagama reda. No, riječ je o danas gotovo uobičajenoj pojavi koja je samo ove godine u više navrata punila novinske stupce. Do sada se svaki takav događaj tretirao kao incident, a ne pravilo, a svaka se pomisao da možda postoje i organizirane mreže štovatelja takvih politika odbacivala. Tako je i ministar unutrašnjih poslova Reul rekao kako se dugo nadao da su takve epizode izuzetak.

- Danas više ne mogu govoriti o pojedinačnim slučajevima - kazao je.

Ljetos je raspuštena cijela jedna postrojba specijalnih snaga zbog činjenice da su se u nju infiltrirali krajnje desni ekstremisti. I sada je jasno da je riječ o problemu s kojim će vlasti sve teže izlaziti na kraj. Riječ je o jednoj od četiri aktivne, borbeno sposobne satnije specijalne postrojbe KSK. Zbog tog otkrića ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer odredila je da se potpuno promijeni način obuke, od regrutiranja, uvježbavanja i zapovijedanja, prije nego što se postrojba ponovno uputi na neku vojnu vježbu ili u misiju međunarodnog karaktera.

U ovom najnovijem slučaju s policijom pretraženi su domovi 14 od ukupno 29 suspendiranih policajaca u najmanje pet mjesta i gradova, objavljeno je samo kako je jedan od policijskih zapovjednika također bio članom spornih grupa. Također, ovo nije prvi takav slučaj u policiji; u vijestima se već govorilo o nekoliko policijskih postaja bilo zbog krajnje desnog ekstremizma. U državi Hessen istražitelji su kao izvor prijetnji smrću locirali računala koja su pripadala policiji, prijetnje ljevičarskim političarima i poznatim Nijemcima s emigrantskim korijenima šalju se već dvije godine. Nakon toga ministru unutrašnjih poslova nije preostalo ništa drugo već da objelodani zabrinutost zbog krajnje desne mreže formirane u njegovim policijskim snagama.

U Münchenu su također otkrivene grupe u kojima su policajci razmjenjivali poruke antisemitskog sadržaja. Ovaj najsvježiji slučaj otkriven je kada je privatni pametni telefon 32-godišnjeg policajca oduzet kao dokaz u jednoj nepovezanoj istrazi koja se bavila time je li on povjerljive informacije o organiziranom kriminalu slao jednom novinaru.

'Kako će to CDU kontrolirati?'

- Drugdje je virus ušao u ustanove, a u Njemačkoj u državni aparat. Sada se stvar zaoštrila jer se Njemačka priprema za vrijeme nakon Angele Merkel, što je opća šira slika te se smatra da CDU/CSU neće više samo tako moći kontrolirati desni spektar. On postaje sve veći kolač za radikale, pa se onda neki ljudi iz uvjerenja, a neki možda i iz karijerizma, prestrojavaju za buduća vremena. Politički je gotovo nemoguće, a realistički bi trebalo da to bude nešto što će se držati pod kontrolom. To je godinama i desetljećima bilo moguće. Desničari su doista preživljavali na rubu; kad god bi izašli na izbore, vrtjeli bi se od pola do dva i pol posto, i to na lokalnim izborima. A sada je već riječ o dvoznamenkastim brojkama - kaže prof. dr. sc. Žarko Puhovski.

Ključne riječi

Komentara 96

EH
enigmus-hr
18:21 18.09.2020.

Pa nakon što se nagleda svega u imigrantskim kvartovima naravno da postaju ekstremni desničari.

ZA
zagi101
18:51 18.09.2020.

zahvalite imigrantskoj politici merkelice, akcija izaziva reakciju

Avatar GeniKameni
GeniKameni
19:05 18.09.2020.

Ima li ista normalnije od toga? Jedna vrsta ekstremizma ce uvijek isprovocirati dijametralno suprotan efekt na drugom kraju politicke scene. U ovom slucaju, lijevi neoliberalni ekstremizam je direktni pokretac jacanja desnog ekstremizma. Establishment ima samo jednu ucinkovitu opciju, a to je suspenzija vlastitog lijevog neoliberalnog ekstremizma i sve ce doci na svoje mjesto. Bez toga, sve druge mjere ce biti uzaludne, desni ekstremizam ce i dalje rasti a drustvo ce se i dalje polarizirati... sve dok jednog dana ne pukne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije