Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontroverzni kupac

Njemačka odobrila izvoz vojne opreme Saudijskoj Arabiji

Saudi Arabia's newly designated Prime Minister, Mohammed bin Salman speaks during his meeting with newly appointed Defence Minister, Prince Khalid bin Salman Al-Saud and defence officials in the Ministry of Defence in Jeddah, Saudi Arabia
Foto: Saudi Press Agency/REUTERS
1/3
30.09.2022.
u 12:04

Oprema i streljivo za zrakoplove Eurofighter i Tornado vrijedni su 36 milijuna eura. Saudijska Arabija dobit će i rezervne dijelove za Airbus A330 MRTT u vrijednosti 2,8 milijuna eura, koji će biti isporučeni u sklopu europskog projekta suradnje.

Njemačka Vlada odobrila je isporuku vojne opreme i streljiva za borbene zrakoplove Saudijskoj Arabiji, unatoč opsežnoj zabrani izvoza. Obavijest o isporuci poslao je ministar gospodarstva Robert Habeck u pismu odboru za gospodarstvo njemačkog parlamenta. Izvozna je dozvola, prema pismu, sastavni dio zajedničkog programa Njemačke, Italije, Španjolske i Britanije.

To je prvi slučaj u mandatu koalicijske vlade da je iskorištena mogućnost izuzeća i odobren izvoz oružja Saudijskoj Arabiji, kontroverznom kupcu.

Oprema i streljivo za zrakoplove Eurofighter i Tornado vrijedni su 36 milijuna eura. Saudijska Arabija dobit će i rezervne dijelove za Airbus A330 MRTT u vrijednosti 2,8 milijuna eura, koji će biti isporučeni u sklopu europskog projekta suradnje.

Bivša njemačka vlada na čelu s Angelom Merkel uglavnom je obustavila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, između ostalog i zbog upletenosti kraljevine u rat u Jemenu i ubojstva novinara Džamala Khashogdžija. Dopuštali su ipak iznimke za zajedničke projekte s partnerima iz NATO-a, napominje agencija dpa.

Predsjedateljica odbora njemačkog parlamenta za vanjsku politiku iz redova Ljevice Sevim Dagdelen oštro je kritizirala dozvole, nazvavši ih "kriminalnima”. "Očito je da se više ne ustručavamo naoružavati autoritarne režime i potpirivati ratove diljem svijeta", rekla je Dagdelen.

Dpa podsjeća da je kancelar Olaf Scholz prošle subote posjetio Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o uvozu energenata.

VIDEO: Šokantne snimke prikazuju rijeku u Pakistanu kako se preljeva iz korita i uništava sve pred sobom

Komentara 2

PA
Pasdaran
15:00 30.09.2022.

Sad će "borkinje za ljudska prava" prosvjedovati pred njemačkim veleposlanstvom. Sve trče.

VI
vidum
14:23 30.09.2022.

Zašto je to kontroverzni kupac? Oni su američki prijatelji i saveznici kao i Nijemci, koji se na ovaj način žele dodvoriti gazdi preko bare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije