Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjekoslav Majetić, osnivač DOK-ING-a

Njegovi mali i veliki robotizirani strojevi uklonili su tisuće mina u 40 zemalja

Vjekoslav Majetić
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
21.11.2023.
u 11:57

Robotizirani sustavi DOK-ING-a rabe se za najopasnije poslove, ne samo za razminiranje, nego i u vatrogastvu i rudarstvu, na zadovoljstvo industrijskih giganata, vojski i policija

Već je bilo proljeće ove godine kad se ispred tvorničkih hala DOK-ING-a na zagrebačkom industrijskom Žitnjaku natiskao luksuzni vozni park s diplomatskim tablicama. To su veleposlanici i njihovi zamjenici iz 50-ak diplomatskih predstavništava došli vidjeti što je to novoga izmislio Vjekoslav Majetić, osnivač DOK-ING-a i jedan od dokazanih tehnoloških magova Hrvatske. I ovoga puta predstavio je sustav jedinstven u svijetu, nazvan NV-3 Hystrix, napravljen kako bi postigao novi proboj u sposobnostima svjetskih protuterorističkih postrojbi u obavljanju svojih zadaća u kriznim situacijama. Taj je projekt bio razvijen uz pomoć EU fondova i zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Time se taj novi robotizirani stroj priključio svima onima u proteklih 30 godina zamislio i konstruirao Vjekoslav Majetić, koji je ove godine i jedan od pet kandidata u užem izboru za gospodarstvenika godine u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Spašavaju ljudske živote

Majetić je na početku Domovinskog rata i sam krstario i čistio minska polja te je brzo shvatio kako taj posao treba učiniti sigurnijim te tako zaštititi i ljude koji obavljaju taj izrazito opasan posao i civile koji se nakon rata vraćaju svojim domovima i zemljištima na kojima su posijane mine i razna eksplozivna sredstva. Od tada je Majetić prepoznat u više od 40-ak zemalja u svijetu s kojima DOK-ING posluje i gdje su njegovi mali i veliki robotizirani strojevi uklonili na tisuće opasnih mina i time spasili teško procjenjiv broj ljudskih života. Njegovi posebni strojevi spašavaju ljudske živote i u aktualnim ratovima poput onog u Ukrajini. Majetićev i DOK-ING-ov uspjeh je globalan, pod sloganom "Don't send a man to do a machines job". Njegova tvrtka drži više nego impresivnih 80 posto svjetskog tržišta. Njegove strojeve žele i posjeduju sve važne svjetske države, i SAD, i Kina, i Rusija. Sve su to robotizirani sustavi za najopasnije poslove, ne samo za razminiranje, nego se rabe i u vatrogastvu, i u rudarstvu, na zadovoljstvo industrijskih giganata, te vojski i policija brojnih država. Njegova tehnološka kreativnost sljubljena je i s kvalitetom, Majetić je spojio hrvatsku pamet i inženjersku kreativnost s američkim robusnim motorom, njemačkom hidraulikom, najboljim švedskim čelikom, švicarskim kabelima.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon tri desetljeća takvog rada, Hrvatska je Majetića izabrala da je predstavlja na svjetskom natjecanju EY poduzetnik godine. Njegove strojeve, koje jednako cijene u južnoafričkim dubokim podzemnim rudnicima, za koje ih je DOK-ING radio po posebnim gabaritima, kao i Kini, koja ga je zvala da unaprijedi njihovu proizvodnju svojom tehnologijom, imali smo prilike vidjeti nedavno i u kriznoj situaciji u Hrvatskoj, kada je samo njegov stroj mogao ući u srce požara u postrojenju Drava u Osijeku, gdje su plamtjele tisuće tona zapaljenog plastičnog otpada. O cijenama tih strojeva ne priča se puno, ali oni veći vrijede više od milijun dolara po primjerku. Njegov DOK-ING može sve konstruirati i napraviti, no kako je Majetić humanist i antiratno raspoložen, obvezao se da neće ulaziti u vojne programe niti naoružavati svoja vozila. On, nakon što nekome proda svoj stroj, ne može utjecati na to hoće li netko raditi i vojnu prenamjenu, ali koliko zna, 99 posto DOK-ING-ovih strojeva rabi se isključivo u civilne svrhe. Do sada je proizveo više od 500 robotskih sustava, a kako je potražnja sve veća, podiže dinamiku godišnje proizvodnje na 80 robotskih sustava. Trenutačno je najveći interes za njegove strojeve u Ukrajini, kojoj je Estonija donirala jedan DOK-ING-ov stroj za razminiranje, stižu i NATO-ove narudžbe te velike narudžbe iz Saudijske Arabije.

Planiraju i pogon na vodik

DOK-ING-ovi strojevi imaju električni, dizelski i hibridni pogon, a u budućnosti planiraju i pogon na vodik, jer se ova firma bavi tom tehnologijom. U DOK-ING-u su, naime, proizveli postrojenje za preradu otpada ili organskog materijala u sintezni plin, sastav kojeg čini 50 posto vodika, koji je proglašen energentom budućnosti. U 2023. vlasnik DOK-ING-a očekuje rekordne prihode, dakle veće od 35 milijuna eura, koliko je uprihodio u prošloj poslovnoj godini. Što se DOK-ING-ova pogona u Zagrebu tiče, on već koristi alternativnu energiju, postavili su solare. Majetićeva želja je i dalje da Hrvatsku i svijet učini boljim, a tako razmišlja i kada je Zagreb u pitanju. U DOK-ING-u naime, razvijaju i prototipno rješenje, koje namjeravaju postaviti u nekom gradu gdje ga mogu testirati i verificirati, a koji ima problem s muljem iz postrojenja za čišćenje otpadnih voda. Zagreb ima takav problem, kao i problem Jakuševca, tako da zvuči logično da taj spominjani grad bude upravo Zagreb.

Foto: VL

 

Da je ovaj vizionar i dalje poseban na poslovnoj sceni, Majetić pokazuje i vlastitom odlukom da se povuče iz operativnog upravljanja kompanijom i prepusti poziciju direktora novim snagama. "Jedino tako možete rasti", objasnio je Majetić taj svoj potez. Rekao je i da je on zapravo već u mirovini, ali i dalje pomaže u razvoju novih projekata i uči nasljednike kako zadržati rast i stvarati nove vrijednosti. I misli da mu to dobro ide.

Glasati možete putem SMS-a na broj 666 705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojem dajete svoj glas. Npr. ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Glasati možete i telefonskim pozivom na broj 060 888 300 (cijena 3,75 kn/0,50 € iz fiksne ili 5.05 kn/0,67 € iz mobilne mreže). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn / 0,49 € (uključen PDV). Glasati možete do 30. 11. 2023. do kraja dana. Operator usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije