Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Strasbourga

Nisu joj vjerovali da je silovana pa Hrvatska plaća odštetu

'silovanje'
Arhiva VL
13.08.2012.
u 10:45

Policajac joj je kazao kako je "pijana i da sasvim sigurno nije bila silovana", njezina odjeća nije bila vještačena, a modrice su odbačene kao dokaz jer nisu utvrđene odmah nakon prijave kaznenog djela

Crikveničanka Danijela (33) pobijedila je Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, i kao odštetu za nepravdu koja joj je počinjena Hrvatska će joj isplatiti 15.000 eura, ali mala je to utjeha za ženu koja je prije pet godina bila žrtva silovanja i čiji napadač nikada nije bio procesuiran jer je, eto, bila pod utjecajem alkohola, donosi Novi list.

U Strasbourgu je odlučeno kako slučaj nije temeljito istražen, te da su joj ljudska prava povrijeđena. Naime, u ljeto 2007. Danijela je potražila posao stjuardese na turističkom brodu "Emanuel", ali nije mogla ni pomisliti kako će je već tu prvu večer njezin nesuđeni kolega napasti i izvući se nekažnjeno zbog površne istrage.

Tijekom noćnog izlaska s kapetanom, kormilarom, jednom od stjuardesa i konobarom, Danijela je nakon dobrog provoda koji je bio popraćen i s nekoliko čaša alkoholnih pića počela osjećati ošamućenost i kada je zavapila " Drogirana sam, zovite policiju!", na scenu je stupio tada 31-godišnji kolega konobar iz Čakovca koji se ponudio da je otprati do broda. Ispred njezine kabine počeo ju je pipkati i pokušao silovati, otrgnula mu se i pobjegla, a policiju je pozvala s mobitela djevojke koju je zatekla na susjednom brodu.

Iako je bila uvjerena da je spašena i da će muškarac koji ju je napastovao za svoj zločin i odgovarati, Danijela se tek tada našla u žrvnju nepravde. Odmah nakon incidenta kapetan ju je izbacio s broda, poručivši joj da se više ne vraća na posao, a svjedoci su se urotili protiv nje i stali na konobarevu stranu. Tvrdili su da je tada 27-godišnja Danijela bila pijana, a istražni sudac zaključio je kako nema dovoljno dokaza protiv konobara.

Policajac koji je prvi stigao na mjesto događaja Danijeli je kazao kako je "pijana i da sasvim sigurno nije bila silovana", njezina odjeća nije bila vještačena, a modrice na njezinim genitalijama, bedrima i stražnjici koje su liječnici u bolnici u Crikvenici pronašli nekoliko dana poslije odbačene su kao dokaz jer nisu utvrđene odmah nakon prijave kaznenog djela. Konobar se uspio izvući nekažnjeno iako je priznao da je gurao svoje prste u intimne dijelove Danijelina tijela te unatoč tome što je njezino donje rublje nađeno na brodu iako je on tvrdio kako ga nikada nije skinuo s nesretne Danijele.

Sud u Strasbourgu posvetio je više pažnje izjavama svjedoka, zanemarivanju dokaza pa i samoj napadnutoj ženi, zbog čega je zaključeno da su zaista povrijeđena njezina ljudska prava pa bi i hrvatski sudovi mogli, potaknuti primjerom iz Strasbourga, ponovno otvoriti istragu protiv Danijelina silovatelja.

Komentara 26

IS
istima
11:19 13.08.2012.

Hm...... trebao bih nekoga tko ima iskustva sa tim sudom u Strasbourgu..... i sam ću se morati obratiti tamo....

RT
Rollo Tomasi
11:03 13.08.2012.

U detaljima čudna priča... no u svakom slučaju su je trebali uzeti u potpunosti ozbiljno i odraditi slučaj kako spada!

TI
tintilinic100
12:08 13.08.2012.

Jurčević prezime.. nisam znao :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije