Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studija

Nijedna zemlja ne uspijeva postići ravnopravnost spolova

06.06.2019.
u 15:22

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojim se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog sakaćenja.

Nijedna zemlja nije postigla zadovoljavajuću razinu kada se radi o ravnopravnosti spolova na koje se poziva u razvojnom planu Ujedinjenih naroda, objavljeno je u izvješću u utorak. 

Sve članice UN-a su 2015. prihvatile 17 održivih razvojnih ciljeva koji se trebaju dostići do 2030. u područjima obrazovanja, klime i ravnopravnosti spolova. 

- Među 129 zemalja koje su obuhvaćene u studiji, nijedna nije u potpunosti dosegla obećanje o ravnopravnosti spolova- objavila je nevladina organizacija Equal Mesures 2030 koja svake godine objavljuje izvješće u kojem prati ostvarivanje ciljeva.

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojim se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog sakaćenja. 

- Ne uspijevamo ispuniti obećanja o ravnopravnosti spolova milijardama djevojčica i žena- rekla je Alison Holder, direktorica organizacije.

Koristeći se podacima iz 129 zemalja, istraživanje je pokazalo da bogate zemlje poput Finske, Švedske, Norveške i Nizozemske najviše napreduju dok zaostaju siromašne ili nestabilne zemlje poput Čada, Demokratske Republike Kongo, Jemena i Nigera.

Neke siromašnije zemlje jesu napredovale pa je tako Senegal bliži rodnom paritetu u parlamentu od Danske, iako ima 56 puta manji BDP. 

Ipak, nijedna zemlja nije u potpunosti postigla ravnopravnost spolova, navodi se u izvješću. 

Istraživanja pokazuju nedostatak političke volje koju bi trebalo uložiti u unaprjeđenja ravnopravnosti žena i muškaraca, smatra Anne-Birgitte Albrectsen, izvršna direktorica humanitarne organizacije za dječja prava Plan International koja je također doprinijela objavljenom izvješću. 

Albrectsen se nada da će podatke iz izvješća iskoristiti političari i aktivisti te osmisliti "pametnije političke kampanje koje će potaknuti akcije". 

Komentara 8

YU
YuBastards
17:22 06.06.2019.

Zene nemaju jednaka prava kao muskarci? Tocno! Zene imaju daleko Veca prava muskaraca! Kome sudovi u gotovo 100% slucajeva dodjeljuju djecu nakon rastave roditelja? Majkama. Makar bile pijanice, nasilnice, poremecene, krajnje labilne..nebitno za sud i presudu. Zena tjelesno ranjava i/ili/ili psihicki zlostavlja muskarca? Ili nece biti kaznjena uopce, ili ce dobiti mizernu kaznu u odnosu na istog takvog muskog prekrsitelja. Radnici na najtezim, najrizicnijim po zivot i zdravlje, najgorim poslovima..tipa rudari, cestovni radnici, gradjevinarci, radnici u kamenolomima, utovaraci, radnici na naftnim platformama, tankerima.... Muskarci! Zena tamo nema, i zamisli, na takvim poslovima Nisu propisane kvote za zensku radnu snagu. Zene zele ravnopravnost samo tamo gdje se direktoruje,ali ne i tamo gdje se muci i tesko radi. Tko je daleko cesce po bolovanjima i izostaje s posla? Zene. Dakako, najcesca su im isprika djeca. Pa glavobolja, pa pms, pa menopauza, pa kostobolja, pa.... Tko mora raditi krace za ostvarenje punog radnog staza? Zene. Tko jos i dan danas smatra da mora biti pocascen u restoranu, da mu se treba dati prvenstvo pri ulazenju u prostor, tretirati s dodatnom paznjom i povlasticama? Zene! Itd. Tako da je itekako tocno kako zene i muskarci nemaju ravnopravan polozaj. Bogme nemaju!

5S
505.scrtom
15:57 06.06.2019.

Kaze se da ne mozes mjesati kruske i jabuke..

CR
crodark
15:42 06.06.2019.

i ja trazim tu ravnopravnost. imam 4 zene koje mi sefuju a pojma nemaju o poslu. i dnevno su barem 7 sati na pauzi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije