Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nijedna zemlja ne uspijeva postići ravnopravnost spolova

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojim se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog sakaćenja.
06. lipnja 2019. u 15:22 8 komentara 165 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Nijedna zemlja nije postigla zadovoljavajuću razinu kada se radi o ravnopravnosti spolova na koje se poziva u razvojnom planu Ujedinjenih naroda, objavljeno je u izvješću u utorak. 

Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović: 'Zemlje s većim udjelom žena na izvršnim položajima su razvijenije'

Sve članice UN-a su 2015. prihvatile 17 održivih razvojnih ciljeva koji se trebaju dostići do 2030. u područjima obrazovanja, klime i ravnopravnosti spolova. 

- Među 129 zemalja koje su obuhvaćene u studiji, nijedna nije u potpunosti dosegla obećanje o ravnopravnosti spolova- objavila je nevladina organizacija Equal Mesures 2030 koja svake godine objavljuje izvješće u kojem prati ostvarivanje ciljeva.

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojim se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog sakaćenja. 

- Ne uspijevamo ispuniti obećanja o ravnopravnosti spolova milijardama djevojčica i žena- rekla je Alison Holder, direktorica organizacije.

Theresa May Veliki diplomatski poraz Pljuska Britancima: moraju vratiti otočje s kojeg su 1965. protjerali sve stanovnike

Koristeći se podacima iz 129 zemalja, istraživanje je pokazalo da bogate zemlje poput Finske, Švedske, Norveške i Nizozemske najviše napreduju dok zaostaju siromašne ili nestabilne zemlje poput Čada, Demokratske Republike Kongo, Jemena i Nigera.

Neke siromašnije zemlje jesu napredovale pa je tako Senegal bliži rodnom paritetu u parlamentu od Danske, iako ima 56 puta manji BDP. 

Ipak, nijedna zemlja nije u potpunosti postigla ravnopravnost spolova, navodi se u izvješću. 

Predsjednica u Kanadi: 'Moramo raditi na ravnopravnosti spolova te na promicanju ženskih prava diljem svijeta'

Istraživanja pokazuju nedostatak političke volje koju bi trebalo uložiti u unaprjeđenja ravnopravnosti žena i muškaraca, smatra Anne-Birgitte Albrectsen, izvršna direktorica humanitarne organizacije za dječja prava Plan International koja je također doprinijela objavljenom izvješću. 

Albrectsen se nada da će podatke iz izvješća iskoristiti političari i aktivisti te osmisliti "pametnije političke kampanje koje će potaknuti akcije". 

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • YuBastards:

    Zene nemaju jednaka prava kao muskarci? Tocno! Zene imaju daleko Veca prava muskaraca! Kome sudovi u gotovo 100% slucajeva dodjeljuju djecu nakon rastave roditelja? Majkama. Makar bile pijanice, nasilnice, poremecene, krajnje labilne..nebitno za sud i presudu. Zena tjelesno ranjava i/ili ... prikaži još!/ili psihicki zlostavlja muskarca? Ili nece biti kaznjena uopce, ili ce dobiti mizernu kaznu u odnosu na istog takvog muskog prekrsitelja. Radnici na najtezim, najrizicnijim po zivot i zdravlje, najgorim poslovima..tipa rudari, cestovni radnici, gradjevinarci, radnici u kamenolomima, utovaraci, radnici na naftnim platformama, tankerima.... Muskarci! Zena tamo nema, i zamisli, na takvim poslovima Nisu propisane kvote za zensku radnu snagu. Zene zele ravnopravnost samo tamo gdje se direktoruje,ali ne i tamo gdje se muci i tesko radi. Tko je daleko cesce po bolovanjima i izostaje s posla? Zene. Dakako, najcesca su im isprika djeca. Pa glavobolja, pa pms, pa menopauza, pa kostobolja, pa.... Tko mora raditi krace za ostvarenje punog radnog staza? Zene. Tko jos i dan danas smatra da mora biti pocascen u restoranu, da mu se treba dati prvenstvo pri ulazenju u prostor, tretirati s dodatnom paznjom i povlasticama? Zene! Itd. Tako da je itekako tocno kako zene i muskarci nemaju ravnopravan polozaj. Bogme nemaju!

  • viki.liks:

    Kaze se da ne mozes mjesati kruske i jabuke..

  • crodark:

    i ja trazim tu ravnopravnost. imam 4 zene koje mi sefuju a pojma nemaju o poslu. i dnevno su barem 7 sati na pauzi