Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zemlje s većim udjelom žena na izvršnim položajima su razvijenije'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na tribini Povjerenstva za ravnopravnost spolova pod nazivom „Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu“
25. svibnja 2019. u 21:17 6 komentara 255 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na tribini Povjerenstva za ravnopravnost spolova pod nazivom „Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu“.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Slavonskom Brodu SMANJENJE ONEČIŠĆENJA Grabar-Kitarović: Zahvaljujem Putinu što je prepoznao projekt za Brod

Predsjednica je zahvalila na pozivu Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije i prilici da zajedno sa sudionicama razgovara o temi „Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu“, koje su joj čestitale na predsjedanju Vijećem žena svjetskih vođa.

Prije par mjeseci, sudjelujući na konferenciji u UN u New Yorku „Žene na vlasti“, prisjetila sam se s koliko sam se sumnjičavosti susretala kada su me tijekom kampanje pitali je li Hrvatska „zrela“ za predavanje predsjedničke dužnosti ženi, kazala je predsjednica.

– Od kuda potječe to pitanje ako je ravnopravnost ustavna kategorija koja jamči jednakost muškaraca i žena? Potječe li ono iz naših domova, naših dječjih igara gdje se dijelimo na muška i ženska zanimanja i interese? – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
 
Istaknula je kako unatoč činjenici da su žene u suvremenim demokratskim društvima dosta postigle, još uvijek nemaju dovoljnu „vidljivost“ na vodećim pozicijama.

– Ne smijemo zanemariti činjenicu kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim položajima razvijenije – kazala je Grabar-Kitarović, naglasivši kako na žalost veliki broj djevojaka i danas smatra kako bi u slučaju odabira STEM karijere morale raditi daleko više od svojih muških kolega da bi mogle napredovati u karijeri.

Miroslav Škoro Predsjednički izbori Istraživanje: Grabar-Kitarović i Milanović vode, a treći je - Miroslav Škoro

– Isto vrijedi i za žene poduzetnice, u što ste se i neke od vas uvjerile – poručila je.

– Društvo je kao organizam i potrebna mu je puna funkcionalnost kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Izostankom prave ravnopravnosti i istinskih jednakih mogućnosti mi koristimo samo 50% svojih kapaciteta, samo 50% svojeg mozga – kazala je Grabar-Kitarović.

– Sjetimo se samo naših baka i majki koje su podupirale naše obrazovanje, profesionalne početke, putovanja ili dežurstva, ovisno čime se bavimo. Sjetimo se toga i kao majke dječaka koje trebamo tako odgojiti da postanu svjesni kako su oni ti koji će danas-sutra svojoj partnerici pružiti podršku i dijeliti s njom obiteljske obveze i na tom području biti ravnopravni sa ženama – zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović svoje prigodno obraćanje.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • CroZrakomlatNo1:

    Vatikan je najrazvijeniji na svijetu u duhovnim i financijskom smislu, a nema nijedne rukovodece ženske osobe!! Dragi Bog u raju ima samo Sv. Gospu. Mariju a nikog nema iznad Njega! Tako možemo naucit, da je jedna zenska rukovodeca osoba dovoljo. ... prikaži još!jo. Nek to bude kod nas nasa draga Kolinda! Molimo i slavimo Boga i Kolundu, dragi Hrvati!

  • samoborka:

    Je je Kolinda...Gdje su babe tu je vecinom mrznja ,podmuklost, kuknjava i jos gora korupcija nego u muskom okruzenju. Samo pogledaj svoje savjetnice, ne znas koja je gora, veci neradnik i koja koju vise mrzi.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Naša Vrhovnica nema mane, nitko nema kao hrvatski vjerodomoljubi takve dragane. Otkada je ova Poglavarka neovisne države ista je na najboljem putu da od Bugarske preuzme EU fenjerašku poziciju od Bugarske.