Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIJEK

Kroz Hitnu dnevno prođe 150 pacijenata: Evo koliko ih zaista treba pomoć

KBC Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
07.04.2019.
u 10:32

Iz KBC-a Osijek upozoravaju da od prosječno 150 pacijenata koji dođu na pretrage samo njih 30 zaista treba hitan medicinski pregled

Hitni bolnički prijem nije rješenje za sve, poručuju iz ravnateljstva KBC-a Osijek za Glas Slavonije.

Na pretrage Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) u KBC-u Osijek dnevno prosječno dođe oko 150 pacijenata što tijekom godine čini više od 50 000 ljudi. Napominju iz bolnice da je od tog broja samo 20 posto pacijenata došlo na odjel zbog stanja koje zaista i treba hitnu medicinsku pomoć.

– Samo 12,4 posto pacijenata dolazi s uputnicom svog liječnika obiteljske medicine. To znači da se samo toliki broj pregledanih uistinu prvo javio svom liječniku, koji je onda njihovu zdravstvenu sliku procijenio kao onu koja ipak zahtijeva hitan specijalistički pregled. Ostalo su osobe koje se uopće nisu obratile za pomoć svome liječniku, ne uzimaju analgetike protiv bolova, imaju kronične bolesti, kao što su gastritis i slično. No, Hitan prijem nije pravi odjel za one koji imaju bolove mjesecima, a nisu otišli prvo kod svog obiteljskog liječnika. Trenutačno na ovom odjelu radi pet specijalista hitne medicine i mi ne možemo pokriti sve potrebe, te se oslanjamo i na ostale specijaliste, od neurologa do kardiologa, a svi radimo u smjenama od 12, 16 ili 24 sata - priča dr. Bekić za Glas Slavonije.

Ravnateljstvo poziva na odgovornost i bolju samoprocjenu zdravstvenog stanja jer natrpavanjem bolničkih čekaonica samo stvaraju "glavobolje" mladim liječnicima koji pod takvim pritiskom najčešće razmišljaju o odlasku vani.

Izračunajte svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti!

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Grunf
Grunf
10:57 07.04.2019.

150 pacijenata na 5 specijalista = 30 po specijalistu,u prosjeku potroše 10 min po pacijentu iako sam im dao i puno više minutaže nego u stvarnosti, dolazimo do brojke od 300 minuta po specijalisti što iznosi 5 sati efektivnog rada i kad uračunamo pauzu od 30 minuta dolazimo do pitanja gdje je 2,5 sata dnevno utrošeno?

HR
Hrabraja
10:40 07.04.2019.

Pa da si svi doktori znali bi prepoznati kada ne moraju na hitnu

VO
vorda400
11:11 07.04.2019.

Od tih 150 pošalju 120 doma a oni kojima nisu prvi dan pomogli hitna ih doveze drugi dan pa se doktori bolje posvete pacijentu jer eto nisu bili uvjerljivi prvi dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije