Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrepčanka Dora Bilić s kćerkom živi u kampu kojeg dijeli s ISIL-ovcima?

Posljednja informacija o njoj, bila je s konca veljače ove godine, kada je 32-godišnja Zagrepčanka imotskih korijena viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca
11. kolovoza 2019. u 14:00 19 komentara 6534 prikaza
ISIL
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Iz dana u dan iz Sirije i kampova u koje su nakon sloma tzv. Islamske države smješteni njezini borci, njihove žene i djeca dolaze sve dramatičniji izvještaji. Posebno je teška situacija u kampu Al-Hol na sjeveroistoku ratom poharane zemlje. U beskrajnom nizu šatora ograđenih žičanom ogradom i u pravim pustinjskim uvjetima, već mjesecima živi više od 70 tisuća ljudi. 

Islamska država u Baguzu Dora Bilić, jedina hrvatska džihadistica je živa? Pet godina nitko nije čuo za nju

Slobodna Dalmacija došla je do informacija da je među stanovnicima kampa i Dora Bilić, hrvatska državljanka koja je 2012. godine završila na teritoriju pod kontrolom ISIL-a. Posljednja informacija o njoj, koju je također objavila "Slobodna", bila je s konca veljače ove godine, kada je 32-godišnja Zagrepčanka imotskih korijena viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca. Sve do sada se uopće, barem javno, nije znalo je li izvukla živu glavu iz okruženja kurdsko-arapskih snaga i stigla do nekog od kampova.

Tada je informacija stigla od jedne bosansko-hercegovačke državljanke i posredovanjem njezine obitelji koja živi u susjednoj državi.

- Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Siriji, ali redovito komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im obitelji živjele u blizini - rekla je sestra te bosanskohercegovačke državljanke.

Dora Bilić Žena iz SOA-ina izvješća Dora Bilić jedina je hrvatska džihadistica

S Dorom bi trebala biti i njezina kćerkica, stara između pet i šest godina, kojega je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Upoznali su se nakon što je ona okončala školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ubrzo vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli se Sirije. U spomenutoj Raki Avdić je poginuo tijekom jednog bombardiranja 2014. godine.

Za obitelj Bilić ovo je vrlo bolna tema i o njoj ne istupaju u javnosti. Nakon što se u veljači doznalo da je Dora živa, zatražili su pomoć hrvatske diplomacije.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • USA:

  O cemu je tocno ovaj clanak? Koja je njegova svrha? Sazaljenje nad teroristkinjom? Pripremanje za debilane tipa rada sa teroristima da se lakse ukljuce u drustvo? Svijete kamo ides? Jesam li necovjek ako kazem da su svi zasluzili .....?

 • Avatar majkuvam
  majkuvam:

  Žalit ćemo ju neki drugi put.Što je dalje od nas ,tim bolje.

 • Max65:

  Kakav idiotski članak. Koja boli briga za one koji su sami odabrali otiči medu dzihadističko svjetsko zlo. Kakva pomoč diplomacije ? Zna se kako se postupa sa teroristima. Metak ili omča. Na biranje...