Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dora Bilić, jedina hrvatska džihadistica je živa? Pet godina nitko nije čuo za nju

Zadnji put se za nju čulo još 2014. godine, prilikom bombardiranja Rake, tada jakog uporišta radikalnih islamista
28. veljače 2019. u 13:18 5 komentara 1721 prikaza
Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL

Dora Bilić, hrvatska državljanka koja se prije gotovo sedam godina pridružila pripadnicima tzv. Islamske države u Siriji, zadnji put je viđena prije dvadesetak dana. Bilo je to u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca, doznaje Slobodna Dalmacija.

Dora Bilić Žena iz SOA-ina izvješća Dora Bilić jedina je hrvatska džihadistica

Informacija je stigla od jedne bosansko-hercegovačke državljanke (podaci poznati redakciji te ih zbog sigurnosnih razloga Slobodna ne objavljuje), odnosno članova njezine obitelji koji žive u susjednoj državi.

– Doru Bilić poznajem otprije. Zadnji put srele smo se u Baguzu prije 20 dana. Tada je bila živa. Što je s njom bilo poslije – ne znam jer sam ubrzo nakon tog susreta prešla na teritorij koji kontroliraju kurdske snage – navela je u pisanoj, a potom i glasovnoj komunikaciji putem WhatsAppa, koju su Slobodnoj na uvid dali njezini najbliži iz BiH.

Ovo je nakon punih pet godina prva informacija o sudbini danas 32-godišnje hrvatske državljanke Dore Bilić. Zadnji put se za nju čulo još 2014. godine prilikom bombardiranja Rake, tada jakog uporišta radikalnih islamista. 

Sally Jones Sally Jones Britanska džihadistica očajnički se želi vratiti u domovinu

Informaciju o Dori Bilić prije objave Slobodna je podijelila s članovima njezine obitelji. Otac Stipan, koji zadnjih godina živi u Studencima kod Imotskog, odakle obitelj i vuče podrijetlo, istog je trenutka, zajedno sa sinom Antunom, pokrenuo službenu proceduru za Dorin povratak u Hrvatsku.

– Kontaktirali smo Upravu za konzularne poslove i zamolili da nam pomognu. Bez podrške Ministarstva ništa se ne može napraviti. Htjeli bismo da Dora dobije informaciju da joj obitelj želi pomoći – kazao je jučer oko podneva Stipan Bilić.

Kako bi joj MVP mogao pomoći, Dora se prvo morati dokopati teritorija koji kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), zapravo Arapsko-kurdski savez, a ne džihadisti. Naravno, traži se i suglasnost domicilnih država, od kojih neke blagonaklono gledaju na takvu mogućnost, a druge baš i ne, najavljujući čak i oduzimanje državljanstva.

Video: Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji