Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa

Zabrana će biti postavljena na 10.000 eura, ali članice će moći uvesti i manji iznos
12. svibnja 2021. u 06:36 116 komentara 132515 prikaza
Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povjerenica Europske komisije za financije Mairead McGuinness najavila je da će Europska komisija u srpnju predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca čiji će sastavni dio biti i apsolutna zabrana plaćanja gotovim novcem. Zabrana će biti postavljena na 10 tisuća eura, odnosno 75 tisuća kuna, s tim što će državama članicama biti dana mogućnost da uvedu i manji iznos.

KBC SESTRE MILOSRDNICE Objavljujemo pismo 11 radiologa koji kažu da su dali otkaz zbog Dijane Zadravec: 'Ovo je naša istina'

Ograničenja u plaćanju gotovim novcem već neko vrijeme postoje u 18 država članica EU, pa tako Grci gotovinom mogu platiti do 500 eura, Francuzi 1000 eura, a Poljaci 15 tisuća eura. Njemačka i Austrija najveći su protivnici zabrana plaćanjem gotovim novcem i u tim se zemljama na slobodu plaćanja gotovinom gleda gotovo kao na ustavnom zagarantirano pravo građana. U Austriji je bilo prijedloga da se plaćanje gotovim novcem zaštiti Ustavom.

Novost za građane

Po novome, zabrana plaćanja gotovinom odnosila bi se i na tvrtke i na građane. Hrvatske tvrtke i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost također imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednosti veće od 75.000 kuna od siječnja 2018. godine, tako da nova pravila neće biti nikakva novost za poduzetnike. Ako su obveznici fiskalizacije, tvrtke ne smiju plaćati gotovinom nijedan račun iznad 5000 kuna. Stvari će se, međutim, mijenjati kod građana i njihovih međusobnih transakcija.

Ovotjedna izjava povjerenice za financije potaknula je nove rasprave u Austriji i Njemačkoj, gdje se na ograničavanja u plaćanju gotovim novcem gleda kao na ograničenje osobnih sloboda. Prema podacima Europske središnje banke, 82 posto svih izdanih računa u Austriji i Njemačkoj plati se gotovim novcem, a jedino Hrvatska ima isti udio gotovinskih plaćanja.

Brojanje novaca | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija 22.09.2020., Zagreb - Ilustracijacija za brojanje novaca, kune i euro. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Austrijski ministar financija Blumel odmah je kazao da ta zemlja neće prihvatiti prijedlog koji vodi puzajućem ukidanju gotovine, pozvao se na emotivni odnos stanovništva prema novčanicama, koji se očito nije bitnije promijenio ni zbog pandemije.

– Govorimo o gornjoj granici od 10 tisuća eura. Prilično je teško nositi toliko novca po džepovima – kazala je McGuinness u intervjuu njemačkom Suddeutsche Zeitungu.

BELGIUM-ZAVENTEM-EU-CORONAVIRUS-TRAVEL BAN-LIFTED Zbog velike potražnje Karte i od 39 kuna: Ryanair otvara bazu u Zagrebu dva mjeseca prije plana i uvodi dvije nove linije

Komisija namjerava osnovati krovnu agenciju EU protiv pranja novca i financiranja terorizma, koja će imati brojne ovlasti i izravno će nadzirati kako banke provode politike sprečavanja pranja novca. Poznato je da banke moraju ispitati podrijetlo novca za sve transakcije veće od 105 tisuća kuna, a kod novih klijenata podrijetlo bi se trebalo ispitivati i za sve transakcije veće od tisuću eura.

Banke očito nekima gledaju kroz prste pa je najveća hrvatska banka, Zagrebačka banka, nedavno kažnjena s 33 milijuna kuna zbog niza prekršaja u kojima je propustila prijaviti velik broj transakcija jednog talijanskog državljanina. Jedna od ključnih preventivnih radnji svake banke trebala bi biti dubinska analiza svake stranke prilikom uspostave poslovnog odnosa, ali i analiza svake povremene transakcije koja prelazi iznos od 105.000 kuna ili predstavlja prijenos novčanih sredstava u vrijednosti većoj od 1000 eura. I dok europske institucije ograničenja u korištenju gotovog novca pravdaju borbom protiv pranja novca i terorizma, protivnici zabrane pozivaju se na osobne slobode građana i naviku koja postoji u pojedinim zemljama.

Što će zabrana plaćanja gotovim novcem i za privatne transakcije značiti za Hrvatsku? Po tome, stanovi se više ne bi smjeli plaćati ‘u kešu’, nego bi oni koji imaju gotovinu taj novac morali prvo položiti u banku i sa svog računa platiti na račun prodavatelja.

Prema izjavama agenata, jedan od pet kupljenih stanova kupuje se gotovinom. Po novome, osobe koje gotovim novcem kupuju nekretnine prve će morati odgovarati na pitanja bankara, a moguće i ureda za sprečavanje pranja novca, o podrijetlu novca i dokazivati kako su do njega došli. Slično će biti i s kupnjom polovnih automobila, ali i ostalih vrijednosti čija se prodaja dogovara u četiri oka!

MARIO ZOVAK Ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice podnio ostavku: 'Zadravec je najmanji problem'

Gotovinu istiskuju kartice

Vlada se, inače, u nacionalnom Planu oporavka pohvalila da se Hrvatska nalazi među top deset najmanje rizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorizma. Daljnje sprečavanje pranja novca predstavljeno je kao jedna od reformskih mjera.

I bez novih direktiva gotovinu su u mnogim zemljama već istisnule kartice, a posebno u skandinavskim. Jedno istraživanje Europske središnje banke pokazalo je da stanovnici Finske pet puta češće plaćaju karticama od Nijemaca, a šest puta više od Talijana.

Papirnati je novac ušao u upotrebu u 17. stoljeću, a u Europi ga je 1661. godine prva tiskala Švedska, koja bi mogla biti prva europska država koja će šuškavu novčanicu pospremiti u muzej i uvesti obavezno plaćanje elektroničkim novcem.

VIDEO: Ministar Malenica predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

POZITIVNI DOJMOVI
Srpkinja ispričala svoja iskustva sa sezone u Hrvatskoj: 'Najniža plaća iznosi 800 eura. Dobijete i božićnicu'
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Havaianasice s kojima ne možete pogriješiti
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar SMECHAR
    SMECHAR:

    Izmisle razlog pa onda po staroj agendi u kojoj nas žele sve porobiti polako napreduju u svom naumu. Izbacivanje gotovog novca iz opticaja je samo jedan u nizu načina da se ljudima smanji sloboda. Ako je netko platio porez šo ... prikaži još! državu briga jel ću platiti govotinom ili preko računa? Zašto bi bankama plaćao provitiju za svaku transakciju? Plus ono najgoe transakcije traju po nekoliko sati ako se radi od različitim bankama. Prvo riješite taj problem pa nam se onda javite. Pa ovo je sada gore negu u vrijeme feudalizma. Onda ti je ostajala bar trećina a sada ni toliko. Prvo ti porezi i prirezi na plaću uzmu više od pola a onda i na sve što kupiš platiš PDV 25%. Pa gdje je kraj tom lopovluku od strane držane prema pojedincu? Zašto bi netko radio više od 20 dana za državu a onda onaj ostataj za sebe? To je čisti robovlasnički odnos upakiran u celofan...

  • Deleted user:

    Sljedeći logičan korak bi bio čipiranje građana. Čemu nositi kartice (bankovne, kreditne, vozačke dozvole,zdravstvene i osobne iskaznice...) kad se to može riješiti na jednostavniji način ? Kod pasa to dobro funkcionira...

  • domagoj1492:

    Gamad prokleta. Povećavaju kazne i ograničavaju tj ukidaju slobode. A sve u ime naroda.