Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvodnja kupusa kod Siska:

'Nema potrebe da prodajem trgovačkim lancima, svi znaju za nas i dođu nam kući'

Proizvodnja kupusa
Foto: Danijel Prerad
1/3
22.11.2021.
u 14:05

Kupus je dobro rodio ove godine - kazuje mlada poljoprivrednica

Dužica, selo nedaleko Siska, poznato je po proizvodnji kupusa, a tu proizvodnju njeguje i OPG Dobranić. Njiva na kojoj raste kupus nalazi se nedaleko od obiteljske kuće Dobranićevih, a u ovo vrijeme kad je kupus za branje, Ivanin dan počinje upravo tim poslom, a nastavlja se prodajom na kućnom pragu.

"Nema potrebe da prodajem trgovačkim lancima, svi znaju za nas i dođu nam kući", govori nam Ivana Dobranić dok je svako malo u razgovoru prekidaju novi kupci.

Ivana se u Dužicu „udala“, a i sama je dolazila iz zemljoradničke obitelji. Sada zajedno sa suprugom vodi OPG koji se uz uzgoj kupusa i žitarica bavi i svinjogojstvom Obiteljska kuća ostala je u potresu netaknuta, no štala ima vidljiva oštećenja. Ipak, strojevi koje je nabavila zahvaljujući mjeri za mlade poljoprivrednike prije nekoliko godina ostali su u funkciji.

"Tih 50.000 eura bili su svojevrsna prekretnica. Ili ići dalje ili odustati. Sa starom opremom više nismo mogli raditi. Na sreću, u Razvojnoj agenciji SIMORA prepoznali su naše poteškoće u radu, prijavili nas na natječaj i iza nas je uskoro još jedna uspješna berba koju u velikoj mjeri dugujemo kvalitetnoj opremi", rekla nam je Ivana Dobranić.

Ivana je poljoprivrednica koja nam kazuje kako zna da danas uzgoj hrane ne ide baš tako lako i ističe da ju dugoročno brinu klimatske promjene koje donose sa sobom i smanjeni urod, no da brzih rješenja na globalnoj razini ne vidi. No, unatoč svim nedaćama, ovogodišnja sezona što se uroda  kupusa tiče je dobra. Kao i potražnja.

"Treba biti optimističan u mišljenju da možete vlastitim rukama nešto stvoriti pa i onda kad nešto ne ide dobro, treba misliti da će ipak biti bolje jer drugačije ne može", rekla je Ivana Dobranić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije