Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Ministarstva zdravlja

Neki u ambulanti nemaju ni jednog pacijenta dnevno

liječnici
Foto: Robert Anić/PIXSELL, ilustracija
18.08.2015.
u 15:15

Zaključak je da kardiologa i neurologa ne manjka, a brojke pokazuju velik nerazmjer u obavljenu poslu između bolnica

Na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj radi pet kardiologa, što je u rangu Velike Britanije, ali i dvostruko manje nego u Švicarskoj. Neurologa je na isti broj stanovnika zaposleno sedam, što je identično njemačkom zdravstvu, a generalni je zaključak Ministarstva zdravlja, koje je provelo analize, kako ovih stručnjaka – ne manjka.

Dio analize rada kardiologa i neurologa jesu i podaci o višemjesečnim listama čekanja te nerazmjeru u obavljenu poslu koji je u pojedinim bolnicama doista dramatičan.

To je pogrešna slika

Brojke, naime, kažu kako je svaki od pet kardiologa KB Merkur od lanjskog travnja do ožujka ove godine obavio čak 1089 pregleda. U varaždinskoj bolnici šest kardiologa je u istom razdoblju u prosjeku obavilo 783 pregleda. Kad se analiziraju podaci najvećih bolnica, razlika je još upečatljivija; u splitskom KBC-u svaki od 24 kardiologa obavio je 497 pregleda, dok je u riječkoj bolnici od njih 16 svaki imao 1891 pregled!

Ministarstvo radi na evaluaciji rada svakog pojedinog zaposlenika u hrvatskom zdravstvu, a pojašnjenje pojedinih brojki tražit će od šefova odjela. Brojke će pokazati i kako pojedini specijalisti nemaju ni pacijenta dnevno, na što liječnici odgovaraju da broj pregleda ne može biti pokazatelj njihova rada.

– Nije mjerilo rada kardiologa u bolnici samo broj pregleda i kada se mjeri produktivnost, onda to treba sagledati u cijelosti. Primjerice, intervencijsko liječenje srčane aritmije za pojedinog pacijenta može trajati i do pet-šest sati. Intenzivno liječenje najsloženijih bolesnika oduzima timu nerijetko i više od dnevnog radnog vremena. Dakle, iskazivanjem produktivnosti liječnika samo temeljem broja ambulantnih pregleda stječe se pogrešna slika. Lani smo u klinici hospitalizirali više od 6000 bolesnika, od kojih je polovica bila hitan slučaj, a ostali su bili naručeni. Prosječno trajanje hospitalizacije je od 4,2 do 5,1 dana, što pokazuje koliko smo učinkoviti. U našem zavodu liječimo najteže bolesnike iz Hrvatske i imamo svjetske rezultate. Kroz UZV laboratorij lani je prošlo više od 9000 bolesnika, vodeći smo po broju ugrađenih pacemakera i među vodećim centrima u Europi po transplantacijama i ugradnjama srčanih pumpi – komentira nalaze akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. Dodaje, međutim, kako se uvijek može bolje, pa klinika za iduću godinu ima razrađene mjere za povećanje učinkovitosti.

Traže veću učinkovitost

A upravo povećanje učinkovitosti na pojedinim odjelima nekih bolnica ono je što će Ministarstvo tražiti od njihovih voditelja i liječnika kojima će tijekom sljedećih mjesec dana predstaviti podatke o radu i broju obavljenih pregleda.

>>Profesori i učitelji: Veće plaće ili idemo u štrajk

>>Prekršajne prijave protiv 52 liječnika zbog rada 'u fušu'

Komentara 1

NT
ntblzg
09:14 19.08.2015.

Gospodine ministre u zdravstvu treba uvesti reda, kao i cijeloj državi, počevši od Sabora. Ali prestanite skupljati jeftine poene pljujući po doktorima i prikazivati ih kao neradnike ili lopove. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovo što vi radite je opasna igra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije