Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontrola

Prekršajne prijave protiv 52 liječnika zbog rada 'u fušu'

liječnici
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
14.08.2015.
u 19:56

Dodatni novac zarađivali su, kako neslužbeno doznajemo, i pojedini šefovi odjela velikih bolnica, a svima njima prijeti sudska kazna od deset do 50 tisuća kuna

Ravnatelji hrvatskih bolnica ovih će dana protiv 52 svoja liječnika predati prekršajnu prijavu Ministarstva zdravlja, čija ih je inspekcija uhvatila u ilegalnom radu u privatnim ordinacijama! Rezultat je to inspekcije koja je kontrolirala privatni rad bolničkih liječnika tijekom posljednja dva mjeseca i bez dozvole “u fušu” zatekla niz poznatih imena – liječnike niza specijalnosti. Dodatni novac zarađivali su, kako neslužbeno doznajemo, i pojedini šefovi odjela velikih bolnica, a svima njima prijeti sudska kazna od deset do 50 tisuća kuna. I ti liječnici i njihovi kolege ubuduće će za rad kod privatnika moći dobiti dopuštenje tek nakon što u bolnici zarade svoje tri bruto plaće! Posljednja je to verzija izmjena pravilnika koji regulira privatni rad liječnika i ide u prilog trenutačnim potezima Ministarstva koje mjeri i vrednuje rad svakog liječnika zaposlenog u javnom zdravstvenom sustavu.

Tko će moći zaraditi?

Ocjena učinkovitosti zaposlenih u zdravstvu mjera je koju je ministar zdravlja najavio više puta. Potom je nagradio najefikasnije liječnike i najavio sankcije za one koji ne zarade plaću, a u međuvremenu očito intenzivirao rad inspekcija na terenu. Privatni rad liječnika vječna je tema za koju svaka vlast ima svoje rješenje, ali i za oporbu. Posljednje rješenje o trostruko zarađenoj plaći kao uvjetu još uvijek nije dobilo potpis ministra. Taj iznos, kako doznajemo, množit će se s korektivnim faktorima jer su cijene pojedinih zdravstvenih usluga različite. Iako Ministarstvo nema službeni komentar, prema neformalnoj procjeni, zaživi li ovaj kriterij, samo će 20 posto liječnika u Hrvatskoj moći dodatno zaraditi kod privatnika. U Hrvatskoj liječničkoj komori smatraju to neprimjerenim.

I Komora i oporba protiv

– Takav uvjet ne postoji u EU zemljama s uređenim zdravstvenim sustavom. Vrlo mu je upitna pravednost i provedivost. Jedan vrhunski stručnjak kirurške ili kardiološke struke može za liječenje samo jednog bolesnika fakturirati trostruki iznos svoje plaće, dok s druge strane fizijatar, dermatolog ili psihijatar, radeći u ambulanti cijeli mjesec, ne može dosegnuti ni iznos jedne svoje bruto plaće zbog podcijenjenosti cijena zdravstvenih usluga. Koeficijent korekcije koji se spominje nejasan je i zasad nedefiniran – stav je dr. sc. Krešimira Luetića, prvog dopredsjednika Hrvatske liječničke komore. Da će “pravilo tri plaće” biti uzrok novih nejednakosti, smatra i politička oporba. Kako kaže dr. Pavo Kostopeč, član HDZ-ova Odbora za zdravstvo, sustav fakturiranja mora se unaprijediti kako bi mogao objektivnije prikazati liječnički rad.

– Rad na odjelu nigdje se i ničim ne bilježi, a tako je i s operacijama kada se bilježi samo rad glavnog operatera. Bio bi to uzrok novih nejednakosti među liječnicima, koje bi onemogućili u ostvarivanju njihova prava na rad – poručuje Kostopeč.

>>Prijevoz pacijenta daju strancima, a MORH je posao obavljao za trećinu njihove cijene

>>MORH: Podupiremo svaki projekt ako će podići kvalitetu usluge uz racionalno trošenje novca

Komentara 25

NO
nojemalo
20:59 14.08.2015.

napokon,ja odem u svog doktora on me pošalje specijalisti a specijalista me naruči za tri miseca ili da dođem popode u neku polikliniku di on radi u fušu pa mi pregled dobro naplati

ZV
Zvonimir555
00:37 15.08.2015.

Zato vas i zavlače u bolnicama u kojima rade da bi vas naručil a brzi postupak u fušu kojeg ćete debelo da platite.

FE
fefellerunt
23:08 14.08.2015.

jake li kazne za naše parazite, pa tih 10 000 kn on zaradi u jednom "fušu" , ali ovo je prilika da se javnost još jednom uvjeri koliko je velikoj većini tzv liečnika stalo do vašeg zdravlja, odnosno života, aa koliko do toga da zarade . jer paraziti u zdravstvu smatraju da plaću primaju jer su završili medicinske škole, a ako želite ozdraviti i živijeti , onda izvolite to dodatno platiti . Za radnog vremena , a posebno dežurstava njihovo da se tjeraju uokolo , jer su im seksualni apetiti toliki da ne stignu sve u slobodno vrijeme , a radi se u privatnim bolnicama ako su sposobni, nesposobni slobodno vrijeme koriste za daljnja tjeranja i oblokavanja (uglavnom naše moralne doktorice i sestrice)? ono što je za mene posebno razočaravajuće, je da ti koji niti znaju niti rade imaju iste plaće , kao oni koji daju sve od sebe da pomognu i spase život, na žalost upravo takvi, razočarani odlaze iz države i to ne toliko zbog plaće nego zbog nepravednosti , da oni rade dok se drugi tjeraju ili dodatno zarađuju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije