Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amfilohije Radović

Neki su ga doživljavali kao spasitelja Crne Gore, drugi kao utjelovljenje svega anticrnogorskog

Metropolitan Amfilohije leads a prayer at Ostrog Monastery amid coronavirus restrictions, in Niksic
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.10.2020.
u 13:02

Obožavan među vjernicima, omražen među političkim protivnicima i onima koji su ga odbacivali kao vjerski autoritet, Amfilogije nije izbjegavao sukobe i nikoga nije ostavljao ravnodušnim

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je u 83. godini života nakon borbe s komplikacijama zbog koronavirusa. Proveo je više od tri tjedna u Kliničkom centru u Podgorici, a stanje mu se pogoršalo tijekom četvrtka. 

Amfilohije je bio poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske gotovo 30 godina i bio je jedan od najobrazovanijih teologa i najutjecajnijeg episkopa u pravoslavlju. Rođen je 1938. godine u Donjoj Morači, a studirao je u Beogradu, zatim u Bernu i Rimu, a u Ateni je napisao i obranio doktorsku disertaciju koja se smatra vrlo važnim djelom u povijesti pravoslavnih teologija. 

Po povratku u Beograd bio je dekan Teološkog fakulteta, a kao učenik Justima Popovića imao je ključni utjecaj na proces obnove pravoslavne tradicije u Crnoj Gori i Srbiji. Njegov utjecaj unutar Srpske pravoslavne crkve počeo je rasti njegovim dolaskom u Crnu Goru, a imao je i misionarske aktivnosti širom svijeta. Nakon smrti patrijarha Pavla, imao je najveću podršku da ga naslijedi, pišu Vijesti.me

Ipak je izabran Irinej Gavrilović, no Amfilohije ni nakon tog nije skrivao svoj utjecaj. Uz predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, u posljednjih je 30 godina najvažnija i najutjecajnija osoba. Obožavan među vjernicima, omražen među političkim protivnicima i onima koji su ga odbacivali kao vjerski autoritet, Amfilohije nije izbjegavao sukobe i nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Institucija koju je godinama vodio, bila je među institucijama s najvećim povjerenjem građana. 

Kritičari su ga optuživali za njegovu ulogu tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, podsjećajući na zavjere o dočeku Željka Ražnatovića Arkana na Cetinju. Iako zakleti antikomunist, Amfilohije je nakratko podržavao Slobodana Miloševića, ali sredinom 1990-ih shvatio je da je projekt stvaranja velike države za sve Srbe propao. 

Povratkom u Crnu Goru podržao je Đukanovića i suživot s DPS-om što je, uz povremene turbulencije, funkcioniralo do 2019. godine i usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Uslijedili su najmasovniji prosvjedi u povijesti Crne Gori koji su bili jedan od ključnih razloga promjene vlasti. 

Amfilohije je bio i kritičar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kojeg je često optuživao za "izdaju Kosova". Koristio je grube i uvredljive riječi kako bi pobudio, kako je govorio, savjest ljudi. Neki su ga doživljavali kao spasitelja Crne Gore, drugi kao utjelovljenje svega anticrnogorskog. 

"Ako je ponekad moja riječ oštrija, to ne znači da to nije govor ljubavi, već samo drugačiji način da se u ljudima probudi savjest i da ih se prosvijetli ljubavlju i milošću Božjom", govorio je. 

Ključne riječi

Komentara 63

AK
AKRONIM
13:42 31.10.2020.

Bio je velikosrbski nacionalist, krivac za huškanje na rat i klanje nesrbskog življa. Gdje god se pojavio sijao je mržnju i kaos. neka se prži u paklu, ništa drugo nije zaslužio na ovom svijetu osim prezira.

FR
franjo2
14:59 31.10.2020.

On je utjelovljenje svega anti Hrvatskog.

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
14:34 31.10.2020.

Hoće li trgovačka i zločinačka koalicija HDZSDSS proglasiti dan žalosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije