Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amfilohije Radović
Povratak na članak

Neki su ga doživljavali kao spasitelja Crne Gore, drugi kao utjelovljenje svega anticrnogorskog

Obožavan među vjernicima, omražen među političkim protivnicima i onima koji su ga odbacivali kao vjerski autoritet, Amfilogije nije izbjegavao sukobe i nikoga nije ostavljao ravnodušnim

Komentari 63

AK
AKRONIM
13:42 31.10.2020.

Bio je velikosrbski nacionalist, krivac za huškanje na rat i klanje nesrbskog življa. Gdje god se pojavio sijao je mržnju i kaos. neka se prži u paklu, ništa drugo nije zaslužio na ovom svijetu osim prezira.

VL
FR
franjo2
14:59 31.10.2020.

On je utjelovljenje svega anti Hrvatskog.

VL
DU
Deleted user
13:57 31.10.2020.

Malo prekasno. Sućut cenzorima, znam da im nije lako.

VL
Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
14:34 31.10.2020.

Hoće li trgovačka i zločinačka koalicija HDZSDSS proglasiti dan žalosti?

VL
Avatar РадиоСлободнаСрбадија
РадиоСлободнаСрбадија
13:24 31.10.2020.

Pozdravi i čestitke: " Poslednji pozdrav Njegovoj svetosti, Mitropolitu SPC Amfilohiju, Arhiepiskopu cetinjskom, Mitropolitu crnogorsko-primorskom, zetsko-brdskom i skenderijskom i egzarhu sveštenog trona pećkog, od njegovog vernog pravoslavnog stada iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, okupiranog Kosova i Metohije, i okupirane Republike Srpske Krajine, uz njegovu najdražu pesmu: "Ječam žela Kosovka djevojka,Ječam žela, majčice, ječmu govorila:Ječam žito, sjeme plemenito,Ječam žito, majčice, sjeme plemenito.Ja ga žela, a ja ga ne jela,Ja ga žela, majčice, a ja ga ne jela.Viteški ga konji pozobali,Viteški ga, majčice, konji pozobali.Vrani konji slavne srpske vojske,Vrani konji, majčice, slavne srpske vojske.Kad se vojska na Kosovo vrati,Kad se vojska, majčice, na Kosovo vrati.I pred crkvu Samodrežu dođe,I pred crkvu, majčice, Samodrežu dođe.I napoji konje na Sitnici,I napoji, majčice, konje na Sitnici.I projezdi pro Gazimestana, I projezdi, majčice, pro Gazimestana.I dojezdi do slavnih Dečana,I dojezdi, majčice, do slavnih Dečana.I do carske lavre Gračanice,I do carske, majčice, lavre Gračanice.I do Pećke Presvete Krasnice,I do Pećke, majčice, Presvete Krasnice.I Prizrena grada carevoga,I Prizrena, majčice, grada carevoga.Sve u slavu Boga velikoga,Sve u slavu, majčice, Boga velikoga.I današnjeg Božjeg Vidovdana,I današnjeg, majčice, Božjeg Vidovdana!

VL
HA
Habuhabuhabu
13:26 31.10.2020.

Taman za Halloween-a!

VL
BH
Bunjevac=Hrvat
06:36 01.11.2020.

Amfilohije i Kuharić su bili suvremenici.Osim vjeroispovijesti,među njima je bilo još nekih značajnih razlika.

VL
Avatar РадиоСлободнаСрбадија
РадиоСлободнаСрбадија
18:50 31.10.2020.

Pozdravi i čestitke: " Poslednji pozdrav Njegovoj svetosti, Mitropolitu SPC Amfilohiju, Arhiepiskopu cetinjskom, Mitropolitu crnogorsko-primorskom, zetsko-brdskom i skenderijskom i egzarhu sveštenog trona pećkog: Ne dam grumen zemlje plodne, Ni u gaju sljive rodne, Niti Bora niti Jelu, Ne dam Bagrem u svom selu. Ne dam grmlje a ni cvece, Ne dam siblje ni drvece, Ne sam rosu, ne dam travu, Ne dam Drinu, ne dam Savu Ne dam Tisu, ni Moravu, Gazivode ni Resavu, Ne dam jutra, ne dam zore, Ne dam Adu, nase more Ni ikonu Svetog Save, Ne dam svecu Krsne slave, Ne dam crkve, ni hramove, Ne dam komad zemlje ove Ne dam Sunce, ne dam svice, Ne dam laste, ne dam ptice, Pa ni gnezdo prepelice, Ni u parku ljubucice Nit' slobode svoje ne dam, Necu da je ikom predam, Ne dam korov, ne dam zaru, Ne dam lokvanj, ne dam baru Ne dam cvrcka, niti mrava, Ni u stali mojih krava, Ne dam kucu, ne dam zito, Sve je ovde plemenito Ne dam zgradu, nit' ulicu, Ni deciju cipelicu, Ne dam nebo jer je moje, Ni zastave sa tri boje Ne dam Zicu, Studenicu, Devojacku pletenicu, Pa ni konje razigrane, Ni Ljevisku, ni Decane Krajputase koji stoje, I pesama sto se boje, Ne dam krunu ja dvoglavu, Nemanjicku Svetu slavu Ni trobojke svoje ne dam, Sav ponosan dok je gledam, Od predaka ne dam groba, Jer krv nasa nije roba Ni Lazara Obilica, Majku devet Jugovica, Ne dam svetu ja Srbiju, Ni Kosovo Metohiju Gde god srpska noga hoda, Nas je kamen, vazduh, voda, Mogu samo da zavide, I zla svoga da se stide.

VL
Avatar РадиоСлободнаСрбадија
РадиоСлободнаСрбадија
18:33 31.10.2020.

Pozdravi i čestitke: " Poslednji pozdrav Njegovoj svetosti, Mitropolitu SPC Amfilohiju, Arhiepiskopu cetinjskom, Mitropolitu crnogorsko-primorskom, zetsko-brdskom i skenderijskom i egzarhu sveštenog trona pećkog, od zahvalnog pravovernog naroda Takovskog, Valjevskog, Rudnickog kraja: "Tamo daleko, daleko od mora, Tamo je selo moje, tamo je Srbija Tamo daleko, gdje cvata limun žut, Tamo je srpskoj vojsci jedini bio put Tamo daleko, gdje cveta beli krim, Tamo su živote dali zajedno otac i sin Tamo gdje tiha putuje Morava, Tamo mi ikona osta, i moja krsna slava Tamo gde kivo pozdravlja vekov rad, Tamo mi spališe crkvu, u kojoj venčah se mlad Bez otadžbine daleko na Krfu živeh ja, Ali sam ponosno klico: ,,Živela Srbija”

VL
Avatar Krile102
Krile102
22:01 06.11.2020.

Covid 19 ima i neke dobre strane

VL
Avatar РадиоСлободнаСрбадија
РадиоСлободнаСрбадија
18:12 31.10.2020.

Pozdravi i čestitke: " Poslednji pozdrav Njegovoj svetosti, Mitropolitu SPC Amfilohiju, Arhiepiskopu cetinjskom, Mitropolitu crnogorsko-primorskom, zetsko-brdskom i skenderijskom i egzarhu sveštenog trona pećkog, od preživelih branitelja otadžbine sa Košara: "Jedne noći hladne Zima kad je bila, Srpkinja je majka Čekala svog sina. Čekala je sina, Molila se Bogu, S Košara da dođe Donese slobodu. Al’ umesto njega, Pismo joj je stiglo, Od sina junaka I na noge diglo. S ovog boja majko Povratka mi nema, Ko Košare čuva Zna da zlo se sprema. Ja ti majko živ se Vratit’ kući neću, I sad već u crkvi Zapali mi sveću. Da Bog meni pokoj S junacima poda, Skupom cenom majko Plaća se sloboda. A sina mog uči I ovo mu kaži, Tvoj je otac sine Na nebeskoj straži. Tamo gde je Lazar Svoju glavu dao Na Kosmetu svetom I tata je pao. Pa je sada sine Kraj Miloša stao A Hristos mu odmah Carstvo večno dao. Ko ne pamti podvig S Košara junaka Nek’ ga stigne kletva Kosovskih junaka.

VL
Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
13:22 31.10.2020.

Ode amfibije.

VL
DU
Deleted user
15:07 31.10.2020.

Neka mu Bog da mir Božji. No od 1918. godine SPC uporno sve vjernike pravoslavne vjere stavlja pod krilo srpske pravoslavne crkve, a potom ih politika krsti Srbima. Tako je učinjeno sa Crnogorskom autokefalnom crkvom, Makedonskim pravoslavnim vjernicima, vjernicima istočne pravoslavne vjere u bivšim Austrougarskim krajevima, vjernicima oko Niša nekad u ingerenciji Bugarske i Rumunjske pravoslavne crkve. Da dio pravoslavaca bili su Srbi, ali veliki dio lukavo je asimiliran. Naravno u ratovima bezumlja na ovim prostorima često su vjernici katoličke vjeroispovijesti svojim neznanjem i često potaknuti zloćinima srpske politike prema njima, uzvračali mržnjom prema hegemonističkoj srpskoj politici. To je surova istina, koja se u CG jasno otkrila u vrijeme njegove vladavine. Treba mu se priznati ogromna borba za poziciju SPC u Crnoj Gori, ali je zaboravio da i Crnogorci žele svoju državu i crkvu, šteta, no Bog je jedini pravi sudac, ko sam ja da sudim.

VL
Avatar patkovic
patkovic
18:19 31.10.2020.

okretanje religiji i tajkunski kapitalizam je ogroman historijski korak unazad - i za srbe i za hrvate

VL
Avatar Primarius
Primarius
13:36 31.10.2020.

rot in hell ....

VL
Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
13:42 31.10.2020.

Sveti Oče Amfilohije,vječnaja pamjat.🙏

VL
SL
slavenZadravec
17:35 31.10.2020.

Nažalost predstavnici svih religija kod nas su se devedesetih svrstali uz svoje nacionalističke vođe ta tako znatno doprinjeli ratovima.

VL
DU
Deleted user
13:25 31.10.2020.

"Ako je ponekad moja riječ oštrija, to ne znači da to nije govor ljubavi, već samo drugačiji način da se u ljudima probudi savjest i da ih se prosvijetli ljubavlju i milošću Božjom", govorio je. I proklinjanje i pozivanje nana rat (ubijanje drugoga) također spada u to?

VL
OL
oLo
13:46 31.10.2020.

Slava mu!

VL
Avatar ВеселинКубурићКанџијаа
ВеселинКубурићКанџијаа
15:29 31.10.2020.

Sve sto imam lepo reci dragi moj Djedo, rekao sam ti vec u pismu koje sam ti poslao. Ovaj, znaci vise ne dodajem...Generacije i generacije djaka koje si ti izveo na pravi zivotni put, rado te se i sa ponosom secaju...Ovaj, odavde iz naseg kraja su otisli tvoji cobancici I cobancice da u nasim gradovima postanu cestiti i posteni ljudi, ovaj, doktori, inzenjeri, I advokati...Ti znas da sam te oduvek cenio, postovao i slusao...Ali ovog puta cu uciniti ono sto je najpametnije...Tretiracu zivotinje i zveri kao pacove...Necu dozvoliti nikakav zakon da im sudi...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.