Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policajci i carinici traže koeficijente, a liječnici svoj zakon

Sindikata policije Hrvatske traži da se koeficijent za policijske službenike sa završenom srednjom školom poveća s 0,8 na 1,0
03. prosinca 2019. u 20:25 27 komentara 1398 prikaza
Policajci
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Štrajk je opcija o kojoj se intenzivno razmišlja i u Sindikatu policije, ne postigne li se dogovor s Vladom da najniži koeficijent za policijske službenike sa završenom srednjom školom bude 1,0 umjesto dosadašnjih 0,8. Iz tog sindikata (za početak) najavljuju bijeli štrajk zbog kojeg će, sasvim je izvjesno, kolone na graničnim prijelazima uoči i tijekom nadolazećih blagdana biti nepregledne.

Andrej Plenković Plenkovićevi darovi Plaća u javnom sektoru raste do 500, a u privatnom ni 50 kuna

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže kako im je dovoljno 24 sata da naprave potpuni kaos.

Kolone na granici

– Ne odustajemo od namjere za izmjenom koeficijenta. Nećemo zaboraviti ni ostale policijske službenike s višom i visokom spremom kao ni državne službenike i namještenike. Prema našem važećem Kolektivnom ugovoru, državni službenici i namještenici automatski će ostvariti materijalna prava povoljnija od ugovorenih ako Vlada Republike Hrvatske išta ugovori sa sindikatom javnih službi. Stoga će se sve povoljnije odredbe predstojećeg dogovora Vlade i sindikata javnih službi, čiju realizaciju očekujemo ovih dana, pozitivno odraziti na naše članstvo. Međutim, to ne znači da u slučaju nepovoljnog ishoda pregovora sindikata javnih službi s Vladom odustajemo od najnižeg koeficijenta 1,0 kao cilja. Njega ćemo ostvariti, ako bude moguće nastavkom dosadašnjeg pregovaračkog procesa s poslodavcem, koji traje praktički od prvog dana mandata aktualne Vlade. Takav je i načelni dogovor koji imamo s resornim ministarstvom. Ako zadovoljenje naših potreba ne bude ostvareno, primijenit ćemo sva zakonska sredstva sindikalne borbe, uključujući i štrajk. Nadamo se da nećemo biti prisiljeni stupiti u štrajk u kritičnim trenucima dok su potrebe za radom našeg članstva najveće, u blagdansko vrijeme kada je pojačan broj graničnih prelazaka te su veće potrebe za osiguranjem javnih božićnih i novogodišnjih priredbi. No to ovisi isključivo o spremnosti Vlade Republike Hrvatske za dogovor – navodi predsjednik tog policijskog sindikata.

Mogućnost provedbe bijelog štrajka razmatra i Sindikat pravosudne policije. Zatvorski su čuvari zbog malih plaća u rujnu već bili prosvjedovali, a sada kane otići i korak dalje, ne budu li im plaće povećane. Korekciju koeficijenata traže i carinici koji također upozoravaju na loše uvjete i male plaće. Njihove će daljnje aktivnosti ovisiti o odluci Vlade koju očekuju sljedeći tjedan.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika na Trgu svetog Marka U tri modela Prosvjetari će dobiti što su tražili, ali prvo će im koeficijent povećati za 3 posto

Tužbe zbog prekovremenih

Premijer Plenković je, zajedno s ministrima Aladrovićem i Kujundžićem, primio čelnike krovnih liječničkih organizacija koji već dugo ukazuju na nagomilane probleme u zdravstvu. Sustav počiva na prekovremenom radu koji je nezakonit, zbog čega su sudski gonjeni i liječnici i uprave bolnica, a sudovi zatrpani tužbama liječnika zbog neplaćanja prekovremenog rada.

Liječnici traže strukovni kolektivni ugovor ili zakon o plaćama liječnika, po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, te su pokrenuli skupljanje potpisa za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad. Premijer je zadužio ministre rada i zdravstva da do sredine sljedećeg tjedna ponude rješenje za liječnike.

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
 • Avatar lepihercegovac
  lepihercegovac:

  za policiju i vojsku na terenu... vatrogasce...mora biti... ti ljudi su pre potplaćeni...

 • Dotepenec:

  Svi ste zajedno pikice. Umjesto da ste sa medicinskim sestrama, nastavnicima, carinom, policijom svi zajedno izašli na ulice.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Puna potpora hrvatskom redarstvu.