Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj trudnice Mirele Čavajde

Nalaz slovenskih liječnika: Kažu da beba ima smrtonosan tumor opasan i za majku Mirelu

Mirela Čavajda
Foto: N1 screenshot
1/3
06.05.2022.
u 18:22

Na temelju snimke magnetskom rezonancom iz Hrvatske, Slovenci su zaključili da se najvjerojatnije radi o rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća

Slučaj trudnice Mirele Čavajde (39) potresao je Hrvatsku nakon što je objavila da joj je u 24. tjednu trudnoće magnetskom rezonancijom na Svetom Duhu potvrđeno da beba u njezinoj maternici ima golemi maligni tumor na mozgu zbog kojega su joj šanse da će preživjeti male, a liječnici kojima se obratila su je uvjeravali da joj ne mogu pomoći jer je u Hrvatskoj pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonit.

Slovenski liječnici iz Kliničkog centra Ljubljana vjeruju da se radi o tumoru teratomu kod kojeg su šanse za preživljavanje vrlo niske. Njihov je nalaz objavio Index

VIDEO Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku! Liječnik me pitao: 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'

Na temelju snimke magnetskom rezonancom iz Hrvatske, Slovenci su zaključili da se najvjerojatnije radi o rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Na snimci se, kako su opisali, jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak.

Ishodi teratoma, najčešćeg oblika raka mozga kod fetusa, su loši jer je vjerojatnost preživljavanja fetusa s takvom dijagnozom manja od 10 posto. Vjerojatnost lošeg ishoda i komplikacija velika je i za majke zbog čestog rasta tumora i glave fetusa koja je u toj dobi elastična. U većini slučajeva potrebno je imati carski rez. 

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade komentirao je slučaj trudnice Mirele Čavajde. 

VIDEO Beroš o slučaju trudnice: Stručnjaci smatraju da bi se to dijete trebalo pokušati liječiti

- Kada je riječ o Zakonu, jasno se navodi da je moguć prekid trudnoće i to kada postoje specifični medicinski uvjeti – životna ugroženost majke ili čeda. Kad takva patologija u trudnoći postoji. U svim tim slučajevima može se i mora primijeniti takav zahvat. Teško mi je komentirati jer nije etički govoriti o detaljima bolesti. Objektivnosti radi moram reći da sam danas bio u kontaktu s 30, 40 ginekologa, ne znamo o čemu je riječ, o kakvom se zapravo tumoru radi. Stoga su i moje oči uprte prema drugostupanjskoj komisiji - rekao je Beroš.

Nakon njegove izjave, za Večernji list progovorila je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde. Ministra je demantirala u tvrdnji da je Čavajda dobila psihološku pomoć. 

- To nije istina. Nije dobila nikakvu psihološku pomoć niti joj je itko ponudio takvu pomoć. Također je važno reći i da su i Vinogradska i Petrova odgovorile da "odbijaju zahtjeve za prijevremenim porodom", a mi nismo tražile prijevremeni porod nego prekid trudnoće. To su stvarno dvije bitno različite stvari - naglasila je odvjetnica.

Komentara 57

TO
TORQUEMADA
20:44 06.05.2022.

Zar se u ovoj zemlji ne može odraditi u tišini etike i profesionalnosti, nego sve moraju mediji razotkriti i pritiskom potjerati prema nekakvom raspletu?! Ružni su neki komentari, lišeni ljudskosti i kršćanske empatije prema bližnjem biću koje pati. Istina je da je histološki nalaz najbolji način za utvrđivanje vrste tumora, no je li netko postavio pitanje uzimanja uzoraka u ovakvoj situaciji?! Također, vidim iz nekih članaka arbitriranje s postotcima preživljavanja i izlječenja, mislim da treba hitno prestati s moraliziranjem i postupiti prema želji pacijentice. Lako je s tuđim k....m mahati, rekli bi u narodu.

VO
vorda400
22:31 06.05.2022.

Tko bude kriv ako tumor metastazira na majku??? Nemogu vjerovati da se pretvaramo u katolički Afganistan kaj je sljedeće na redu? Nikome ne branim vjeru ali nikome ne dam da mi svoja vjerska sranja nameće kao zakon

DU
Deleted user
21:33 06.05.2022.

Da nije tako ozbiljna dijagnoza u pitanju, smijao bih se do besvijesti ovim političkim floskulama, recimo Beroša koji kaže da se priprema onkološka uputnica...... Uputnica se napiše za minutu do dvije, nema nikakve pripreme. Liječnici specijalisti, jako dobro znaju što znači ta dijagnoza i svejedno podržavaju talibaniju...... Nevjerojatno. U 21. stoljeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije