Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon srbijanske, sad i turska tvrtka zaustavila natječaj od 2 milijarde kuna

Ovaj natječaj je apsolutni rekorder po broju žalbi među svim velikim infrastrukturnim projektima u RH
12. travnja 2021. u 14:06 49 komentara 14565 prikaza
zeljeznica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je zbog žalbe srbijanske tvrtke N-ING odgođeno u zadnji tren otvaranje ponuda za građevinske radove na rekonstrukciji postojećeg i gradnji drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, a što je bilo zakazano za 2. travnja, nova žalba je ponovno odgodila otvaranje ponuda, i to samo nekoliko ostati prije roka koji je bio određen za danas u 15 sati.

Pruga Hrvatski Leskovac - Karlovca Odbijena žalba srbijanske tvrtke koja je zaustavila hrvatski projekt vrijedan 2,04 milijarde kune

Devetu žalbu na ovaj natječaj vrijedan 2,04 milijarde kuna bez PDV-a podnijela je turska tvrtka Taşyapi Inşaat. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) odbila je žalbu N-ING-a, a o turskoj žalbi tek treba donijeti odluku iako su mnogi očekivali da će je odmah odbaciti ili dozvoliti HŽ Infrastrukturi (HŽI) da otvori ponude bez obzira na novopristiglu žalbu.

No ništa od toga se nije dogodilo i HŽI je ponovno mora obustaviti ovaj natječaj dok Dkom ne riješi njihov zahtjev ili odluči o žalbi Turaka. Prema informacijama upućenih,Taşyapi Inşaat se žali na to da nemaju dovoljno vremena za ishođenje garancije za ozbiljnost ponude iako su natječajnu dokumentaciju otkupili tek prije mjesec-dva, a natječaj je otvoren od početka rujna 2020.
U HŽI-ju, kako neslužbeno doznajemo, smatraju da je žalba Turaka nedopuštena i da je trebala automatski biti odbačena, ali moraju postupiti sukladno Zakonu i zaustaviti postupak nabave.

U Dkomu su poslali odgovor na žalbu te zahtjev za nastavkom postupka nabave jer smatraju da se ovakvom praksom onemogućava pravovremena provedba postupka i ugrožava raspoloživost sredstava iz fondova EU koja su dana na određeno razdoblje. HŽI je prije zaustavljanja postupka morao odgovoriti i na sva zakašnjela pitanja koja novim pomicanjem roka za dostavu ponuda postaju pravodobna. Stoga se otvara mogućnost za nove žalbe i tako bi to moglo ići unedogled.

GOLEMI KOMPLEKS Novi megaprojekt Mate Rimca: Grade jedan od najvećih kampusa u Europi, evo kako će izgledati

Ovaj natječaj apsolutni je rekorder po broju žalbi među svim velikim infrastrukturnim projektima u RH. Pritom je šest žalbi odbačeno, jedna je prihvaćena potpuno, a jedna samo djelomično. Deveta se još rješava. Žalbe su ulagale tvrtke iz Hrvatske, Italije, Grčke, Kine, Srbije i Turske. A naknada za podnošenje žalbe iznosi samo 5000 kuna. Tako je s ukupno 45.000 kuna devet žalbi za sada na više od pet mjeseci zaustavilo natječaj od dvije milijarde kuna.

Na natječaju za Pelješki most, koji se provodio u dva kruga, bilo je primjerice šest žalbi, uključujući i dvije na odluku o odabiru kineske ponude. Ukupno šest žalbi bilo je i na dva natječaja za dvije dionice cesta prema Pelješkom mostu.

Turkish President Erdogan visits drilling vessel Fatih off Black Sea city of Zonguldak NAJVEĆI POSAO U POVIJESTI TURSKE Sultanov megaprojekt Bospor 2: Erdoğan će graditi novi kanal i dva nova supergrada

HŽI je uz nadmetanje za građevinske i elektroenergetske radove na pruzi Hrvatske Leskovac – Karlovac paralelno objavio i natječaj 
za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom željezničkom infrastrukturnom podsustavu, koji je vrijedan 266 milijuna kuna. Rok za podnošenje ponuda na tom natječaju zbog četiri podnesene žalbe bio je pomaknut na 15. travnja ove godine.

No i na taj natječaj sad su stigle nove dvije žalbe i to hrvatske tvrtke Graditelj svratišta i češke kompanije  AŽD pa je tako dosad ukupno na ovom natječaju podneseno šest žalbi. Otvaranje ponuda i za ovaj posao zbog te dvije nove žalbe ponovno je odgođen do daljnjeg, odnosno dok Dkom ne donese odluku o tim žalbama.

Maksimir stadion 60 MILIJUNA EURA Dinamo predstavio projekt novog stadiona u Maksimiru, pogledajte kako bi trebao izgledati

Ukupno je dakle na dva natječaja za prugu od Hrvatskog Leskovca do Karlovca dosad podneseno čak 15 žalbi. A u HŽI-u su za ovaj projekt odlučili ići u dva natječaja upravo zbog toga da natječaj za jedan od podsustava ne bi kočio drugi, a s obzirom na to da tvrtki koje mogu raditi građevinske radove ima više nego onih koje mogu ponuditi prometno-upravljačka i signalno sigurnosna rješenja.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • bf23:

    Nije im za zamjeriti,smiješni zakoni koje su pisali uhljebi omogućavaju svakome da se šali na naš račun

  • nasvom ramen nosim znamen:

    sutra ću ga ja zaustavit, pa *ebo te led!

  • dalmatinac-zg:

    Ovo je presmješno što rade. I nitko nema da promjeni zakon? E pa nećete više moj glas nikada dobiti. Nikada. Sramite se