Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon smjene uzeli otpremnine, a ostali u HAC-u

Dobivali su i po 170.000 kuna odštete, a onda postajali savjetnici i zamjenici direktora s gotovo istom plaćom
10. listopada 2014. u 08:30 54 komentara 10303 prikaza
HAC
Foto: Pixsell

Policijska istraga o otpremninama u tvrtki HAC – Održavanje i naplata cestarine, o kojoj je nedavno pisao Večernji list, proširila se i na tvrtku maticu – HAC. Na meti istražitelja, prema našim informacijama, sad su i otpremnine koje su dobili smijenjeni direktori u HAC-u, a koji su i dalje ostali raditi u toj tvrtki.

Tehnološki višak

Neki od njih u međuvremenu su proglašeni tehnološkim viškom pa su opet, drugi put, dobili otpremnine. Sporne su tako, prema zasad dostupnim informacijama, otpremnine, odnosno nadoknade štete, kako se to formalno zove, za bivše direktore naplate cestarine Zvonimira Piliha i Željka Krapljana te za bivšeg direktora pravnih poslova Nikolu Bačurina.

Pilih je smijenjen s direktorskog mjesta 2007. godine i postavljen za savjetnika uprave. No zbog te je smjene dobio nadoknadu štete u iznosu nešto više od 170.000 kuna iako je u njegovu ugovoru, koji Večernji list ima u posjedu, jasno navedeno da nema pravo na to prihvati li mjesto savjetnika uprave jer je razlika u plaći direktora i savjetnika zanemariva. No tadašnji članovi uprave HAC-a Marijo Lovrinčević i Josip Sapunar s Pilihom su potpisali sporazum o njegovoj smjeni, a kojim mu odobravaju isplatu te odštete iako je prihvatio mjesto savjetnika.

Pilih je u međuvremenu postao šef Unutarnje kontrole u HAC-ONC-u, no sadašnja ga je uprava smijenila i dala mu poslovno uvjetovani otkaz zbog čega će dobiti otpremninu od oko 200.000 kuna, a što je bio prvi predmet policijske istrage. Naime, ostalih stotinjak radnika HAC-ONC-a koji su se dobrovoljno izjasnili za odlazak ne mogu dobiti svoje otpremnine jer tvrtka za njih nema novca, a za Piliha ima.

Bačurin je pak već dobio dvije otpremnine. Jednu kad je smijenjen s mjesta direktora pravnih poslova za hadezeovske uprave HAC-a, i to oko 170.000 kuna, a nakon čega je ostao raditi u HAC-u. Kad je SDP preuzeo vlast, Bačurin je postao član uprave te tvrtke, no brzo je smijenjen, a zatim i proglašen tehnološkim viškom pa je dobio oko 200.000 kuna otpremnine.

Ne zna za istragu

Krapljan je pak, kad je 2007. smijenjen s mjesta direktora naplate cestarine, dobio odštetu od oko 140.000 kuna bruto, a premješten je na mjesto zamjenika direktora sektora održavanja. On je svojevoljno otišao iz HAC-a 2012. godine, ali tada nije uzeo otpremninu. Krapljan kaže da ga policija još nije kontaktirala i kako ne zna za istragu.

– Nije to otpremnina, nego odšteta. Na to sam imao pravo po ugovoru koji je sastavila i sa mnom tada potpisala uprava HAC-a – kazao nam je jučer Krapljan. Pilih pak, podsjećamo, tvrdi da je na odštetu imao pravo jer je bio premješten na manje plaćeno radno mjesto. Bačurin je jučer bio nedostupan za komentar. U HAC-u su nam rekli da se naša pitanja vezana za Piliha, Bačurina i Krapljana odnose na predmet o kojem policija provodi izvide i kako nam zbog tajnosti postupka ne mogu ništa reći.

>> HAC zapošljava 70 novih radnika

>> Šef dobio i drugu otpremninu u HAC-u, radnicima nije ostalo ništa

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • reborn:

    Kad ne bi bilo ovakvih i sličnih slučajeva u HAC-u (a ti slučajevi su pravilo, a ne iznimka), onda bi HAC bio profitabilan, krediti za izgradnju autocesta bi se uredno mogli isplaćivati iz dobiti, te ne bi bilo razloga uopće ... prikaži još! razmišljati o privatizaciji. Međutim, nesposobni i korumpirani političari su uvukli svoje pipke u HAC te od njega napravili firmu-gubitaša, pa nas sad uvjeravaju da to treba privatizirati/prodati/dati u dugogodišnju koncesiju, ne objašnjavajući istovremeno kako bi to bilo isplativo koncesionaru, kad nije hrvatskoj državi?! Gospodo otvorite oči - rješenje je promjena političke kaste, a ne rasprodaja imovine.

  • vipjerry:

    Treba opet uvesti javno vješanje!

  • NLF:

    Taj nazovi managerski sloj je ono što pod hitno treba ukinuti. Tko ga nema pozitivno posluje, oni koji ga imaju, imaju i minuse u poslovanju. Ta teoretičarska kasta koja o poslu veze nema uništava sustavno ekonomiju. Jedino su sami sebi ... prikaži još! u svojim divnim odijelima bitni...fuj