Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok za 66-godišnjaka

Nakon 56 godina u zemlji izgubio posao i prijeti mu deportacija

Home Office - London
Press Association/PIXSELL
09.04.2018.
u 18:48

Unatoč činjenici da je više od pedeset godina proveo u Britaniji te tome što je posljednjih petnaest godina radio u londonskoj osnovnoj školi, Braithwaite je 'pao' na rutinskoj kontroli imigrantskog statusa te je utvrđeno da nema valjane dokumente.

Michael Braithwaite (66), Britanac koji je kao devetogodišnjak 1961. godine s Barbadosa stigao u Veliku Britaniju, ostao je bez posla jer je proglašen ilegalnim imigrantom, piše Guardian.

Unatoč činjenici da je više od pedeset godina proveo u Britaniji te tome što je posljednjih petnaest godina radio u londonskoj osnovnoj školi kao asistent u nastavi, Braithwaite je 'pao' na rutinskoj kontroli imigrantskog statusa kad je utvrđeno da nema valjane dokumente.

Obavijestili su ga da bez biometrijske kartice (namjenjene ne-Britancima koja potvrđuje njihov imigrantski status) više ne može biti zaposlen. Nesretni 66-godišnjak već dvije godine bezuspješno pokušava uvjeriti britansko ministarstvo unutarnjih poslova (Home Office) kako je u zemlji legalno.

 

- Osjećam se kao stranac, a stres me gotovo uništio. Nakon završetka školovanja u Britaniji zaposlio sam se, dobio troje djece, a potom i petero unučadi. Nikad nisam tražio putovnicu jer sam mislio da sam Britanac. Nisam niti znao da moram imati biometrijsku karticu - požalio se Braithwaite koji osjeća posljedice postrožene politike premijerke Therese May, a prema kojoj svi zaposleni moraju predočiti čvrste dokaze za dozvolu boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svi koji su, poput Braithwaitea, stigli u UK prije 1973. imaju pravo trajnog boravka, no problem im stvara pravilo prema kojem moraju imati materijalne dokaze da su u zemlju stigli prije navedene godine. 

I dok Braithwaiteu iz britanskog ministarstva stižu dopisi u kojima se zahtjeva da podastre dokaze, Guy Hewitt, visoki povjerenik Barbadosa upozorava kako će o slučaju upoznati najviše vlasti u Britaniji te kako bi mnogim stanovnicima Comonwealtha mogao prijetiti pritvor ili deportacija iz UK.  

Home Office - London
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije