Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velebit 18. - Združena snaga

Gotovina o vukovarskom prosvjedu: Svatko ima pravo reći što misli

Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18  Kategorije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/30
15.10.2018.
u 21:44

Na završnom dijelu vojne vježbe Velebit 18 na poligonu Eugen Kvaternik nazočili su i generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Svi su u ovoj vježbi pokazali da su istinski profesionalci, izvrsno obučeni i spremni na sve izazove u svojoj službi. Dečki su odradili sjajan posao na ponos cijele Hrvatske i ja kao ministar sretan sam da Hrvatska ima jaku vojsku. HV je potpuno spreman izvršiti sve temeljne zadaće, a to je obrana zemlje, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti – rekao je ministar obrane Damir Krstičević u Slunju nakon završetka vojne vježbe “Velebit 18. – Združena snaga”.

Istaknuo je kako je vježba pokazala da Hrvatska vojska jača u svim područjima, ali ne da bi prijetila, nego radi mira i sigurnosti. – Znamo da je hrvatski narod svoju slobodu teško platio i nikada više hrvatski narod ne smije doživjeti stradanja i razaranja poput onih u Domovinskom ratu i to nema cijenu. Ponovno je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu – dodao je ministar Krstičević na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” gdje je 1100 pripadnika Hrvatske vojske s 80 različitih oružnih sustava izvelo vježbu napadnih operacija.

>> Vojna vježba u Slunju na poligonu Eugen Kvaretnik

Jamac sigurnosti

Bio je to glavni događaj najveće i najsloženije vojne vježbe od Domovinskog rata. Na 11 vojnih poligona diljem Hrvatske, u neprekidnom trajanju od 72 sata, na sveobuhvatnoj vježbi je sudjelovalo čak 5500 vojnika iz svih postrojbi Oružanih snaga RH te dio pričuvnog sastava, s glavnim ciljem provjere sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga u obrani Republike Hrvatske.

Nositelji vježbe bili su pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi, ojačane mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko-raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

– Nastavit ćemo aktivno jačati Hrvatsku vojsku, želimo da se razvija na pravi način. Ona je jamac sigurnosti i opstojnosti Republike Hrvatske i svih njezinih građana, a svi znamo da je sigurnost prvi uvjet za privlačenje investicija, razvoj turizma i gospodarski rast – rekao je ministar Damir Krstičević najavivši sličnu veliku vježbu za 2021., kada će se proslaviti 30. obljetnica osnutka HV-a, na kojoj bi trebale biti predstavljene nove letjelice – avioni F-16 i helikopteri Black Hawk.

Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18  Kategorije
1/30

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je usklađenost svih sudionika vježbe “Velebit 18.”.

Radio svoj posao

– Združenu vježbu “Velebit 18.” nazvali smo tako jer je Velebit igrao, i igra još uvijek, vrlo važnu ulogu u hrvatskoj povijesti. General Janko Bobetko rekao je da, ako izgubimo Velebit, izgubili smo pola Hrvatske. Postigli smo na vježbi sve zadane ciljeve i pokazali smo da Velebit nećemo nikad izgubiti. Vjerujem da je vježba još jednom pokazala i potvrdila da je Hrvatska vojska sljednik pobjedničke vojske iz Domovinskog rata – istaknuo je general Mirko Šundov zahvalivši ministru Krstičeviću i predsjednici što su dopustili da se vježba ovakva intenziteta održi.  

Zadovoljstvo je izrazio i general Ante Gotovina, uz generala Mladena Markača počasni gost završne vježbe.

– Složena je ovo vojna vježba i sada slijedi, kao i uvijek, ono najvažnije, a to je temeljita raščlamba vježbe koja će svojim zaključcima omogućiti načelniku Glavnog stožera i ministru obrane daljnje usmjeravanje ka održavanju i jačanju borbene sposobnosti naših oružanih snaga – rekao je general Gotovina kojeg su novinari u Slunju pitali i za nedavni prosvjed u Vukovaru.

>> Vojna vježba Velebit 18

– Mi živimo u demokraciji, svi imamo pravo izraziti slobodno ono što misli. Kakva bi to država bila da je suprotno? Svatko ima pravo reći ono što misli i nitko mu to ne smije uskratiti ni ugroziti njegovu sigurnost zbog toga. Ja nisam mogao ići u Vukovar, radio sam svoj posao – rekao je Ante Gotovina dodajući kako se u rješavanju ratnih zločina uvijek može bolje.

– Uvijek se može bolje, no mi moramo vjerovati našim institucijama i biti strpljivi jer država je jaka onoliko koliko su jake njene institucije. A zajednički interes treba biti da se svatko tko živi ovdje osjeća dobro u ovoj državi čiji je temelj Domovinski rat – dodao je Gotovina.

Cijela trodnevna vježba prošla je bez incidenata, a paralelno s glavnim dijelom u Slunju održan je i desant pomorskih snaga u Žirju. Prije početka jučerašnje vježbe okupljenima se u Slunju videovezom obratila i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, a vježbi su nazočili brojni diplomatski predstavnici, svi bivši načelnici Glavnog stožera te ministri obrane.

 

 

 

Komentara 75

AN
Androniko
17:29 15.10.2018.

Lijepo je da pobjednici i tvorci hrvatske nezavisnosti podupiru današnje mlade koji odlaze u vojsku. Biti vojnik svoje domovine je čast i ponos. Ne bi bilo loše uvesti ni vojni rok, bar bi bilo manje facebook ratnika, maminih sinova, razmaženih derišta i zalizanih besposlenih klinaca s duginim zastavama po kojekakvim gadljivim povorkama!

Avatar dmitarX
dmitarX
19:59 15.10.2018.

Država jako koliko i njene insitutucije...he he, fino si to rekao generale.

DU
Deleted user
17:40 15.10.2018.

General Gotovina i sad ima vojnicko drzanje.Utreniran,podsisan,obrijan do koze,bez kilograma vise.Jednom vojnik - uvik vojnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije