Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIČ

Evo kako glasovati na izborima za Europski parlament

eu izbori
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
25.05.2014.
u 07:00

Hrvatska bira 11 zastupnika za Europski parlament, za što se natječe 275 kandidata na 25 izbornih lista

Izbori za Europski parlament koji su započeli 22. svibnja, a završavaju 25. svibnja, kada i hrvatski birači biraju svoje predstavnike, najvažniji su do sada. Posebnost saziva Europskog parlamenta koji će se sada izabrati je u tome što će po prvi puta konzumirati novu ovlast, a to je potvrđivanje novog predsjednika Europske komisije koji će u jesen ove godine naslijediti Josea Manuela Barrosa.  

Cijela država jedna jedinica  

Europski parlament ima 751 zastupnika, koji predstavljaju više od 500 milijuna građana Europe u 28 država članica. Hrvatska, srazmjerno broju stanovnika, u Europskom parlamentu sudjeluje sa 11 zastupnika. Za tih jedanaest mjesta natječe se čak 25 listi, od čega je sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih.  

U izbornoj utrci sudjeluje čak 275 kandidata. Cijela država je jedna izborna jedinica. Liste su poluotvorene što znači da građani mogu birati za listu, pri čemu više šansi za ulazak u Europski parlament imaju kandidati koji su na višim mjestima na listi, no mogu glasati i preferencijalno što znači da mogu zaokružiti kandidata s liste kojega preferiraju.  

Veliki na izbore u koalicijama  

Dvije najjače političke stranke u Hrvatskoj, SDP i HDZ na izbore izlaze u koalicijama. Tako SDP ide na izbore sa HNS-om, IDS-om, HSU-om, a na njihovoj je listi i Milorad Pupovac iz SDSS-a. HDZ je sastavio koalicijsku listu na kojoj je još HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka. Samostalno na izbore izlaze dvije stranke koje u zadnje vrijeme doživljavaju uzlet, a to su Laburisti i ORaH. U utrci je i Savez za Hrvatsku koji čini koalicija osam stranaka desnice, te Partnerstvo hrvatskog centra u kojem su nedavno osnovani Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku.  

Naše najveće stranke članice su klubova 13 europskih političkih stranaka od kojih je njih pet imenovalo kandidate za predsjednika Europske komisije. Glavni takmaci su kandidat Europske pučke stranke u čijem je klubu HDZ Jean-Cloude Juncker, bivši predsjednik Vlade Luxembourga, te kandidat socijalista u čijem je klubu SDP, Martin Schulz koji je trenutno predsjednik Europskog parlamenta.

Komentara 64

Avatar Jana
Jana
09:25 25.05.2014.

Neki pišu da se ne ide na izbore . Ljudi pa mi jesmo već u EU i ako želimo nešto promijeniti moramo ići na izbore jer ako ne idemo ostaje ista situacija koju danas imamo. Tko ne ide na izbore nema nikakvo pravo niti da se poslije buni .

NV
novo vriijeme
08:00 25.05.2014.

@hazl113 ako ne odeš na glasovanje oni koji su ovako ustrojili pravila glasovanja su postigli cilj, udaljili su one koji drugačije misle. Osim toga kako za glasovanje nije potreban potpis građanima koji pristupa glasovanju pazi da tvoj gals ne odede baš onom protiv kojeg ti protestiraš.

Avatar Hazl113
Hazl113
07:44 25.05.2014.

Prodali smo Hrvatsku Europi na prevarantski način mijenjajući Ustav. Da podsjetim: Za ulazak u EU trebalo je biti preko 50% državljana sa pravom glasa, a oni ga promijeniji na način da su samo tri osobe mogle odlučiti o našoj sudbini. Radi toga, ali i ostalog ne pada mi na pamet glasati na tim izborima, jed su nelegalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije