Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROIZBORI U AUSTRIJI

Fischer: Pravo glasa je najvažnija hrana demokracije

Heinz Fischer
Foto: MAJA HITIJ/DPA/PIXSELL
24.05.2014.
u 16:55

Broj neodlučnih Austrijanaca koji ne zna koga izabrati i hoće li uopće otići na glasovanje poprilično je velik

„Pravo glasa najvažnija je hrana demokracije“, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer pozvavši Austrijance da iziđu u nedjelju na izbore i izaberu svoje predstavnike za Europski parlament. Savjetovao je biračima da „ne podcjenjuju težinu svoga glasa“.

„Na svima nama je da uredimo Europu za sutra i zajednički je dalje razvijamo“, istakao je Fischer, napomenuvši da se isplati izaći na izbore.

Unatoč Fischerovom i ostalim apelima, broj neodlučnih Austrijanaca koji ne zna koga izabrati i hoće li uopće otići na glasovanje poprilično je velik, izvještavaju mediji. Najveći postotak onih koji žele izaći na izbore namjerava svoj glas dati Socijaldemokratskoj stranci SPÖ (23-25 posto), a njih između 22 i 24 posto Narodnoj stranci (ÖVP). Slijedi desničarska Slobodarska stranka FPÖ (20-22 posto), Neos (12-14 posto), stranka Zelenih (12-12 posto), Europa anders (2-3 posto), Pokret za budućnost Austrije BZÖ (1-2 posto) i Rekos (0,5-1,5 posto).

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja Gallup instituta za prvo mjesto vodi se borba „rame uz rame“ između socijaldemokrata i narodnjaka, s lakom prednošću u korist crvenog kandidata Eugena Freunda. Narodnjački kandidat Othmar Karas oštrim napadima na Freunda pokušava zadržati prvo mjesto, a ni desno usmjereni slobodnjaci još se nisu predali.

Obzirom na izborni prag od 5 posto, samo prvih pet od ukupno devet na izbore prijavljenih stranaka ima realnu šansu da njihovi predstavnici sjednu u zastupničke klupe Europskog parlamenta. Od ukupno 751 zastupnika u Europskom parlamentu za Austrijance je rezervirano 18 mjesta. Mandat europskog zastupnika traje pet godina.

Uz pobjednika, najveća neizvjesnost izbora je odaziv birača, pa ih austrijski političari i analitičari na sve moguće načine pokušavaju mobilizirati da izađu na izbore. Na europskim izborima 2009. godine od 6,4 milijuna Austrijanaca s pravom glasa na izbore je izašlo tek njih 46 posto.

>> Počelo je: Na biralištima prvi oni koji žele izaći iz Unije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije