Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brutalni mladi ubojice

Najmasovniji zločini u Hrvatskoj: Prije 30 godina 28-godišnjak je zbog svađe oko djevojke ubio 9 osoba

Foto: Večernji list
1/2
06.05.2023.
u 18:48

Vinko Palić, vojnik 105. brigade Hrvatske vojske, rafalima iz kalašnjikova, pobio je devetero mladića i djevojaka, a sedmero teško ranio. Nakon toga si je sam presudio.

"Odlučio sam na tom mjestu i tog dana nekoga ubiti, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio netko drugi", rekao je, tijekom istrage, Srđan Mlađan, koji je postao simbol višestrukog, maloljetnog ubojice. On je, 1998., pred petrinjskom Osnovnom školom, s dva hica, u vrat i u glavu, ubio svoju vršnjakinju, 16-godišnju srednjoškolku, Elizabetu Šubić. Nakon nekoliko dana, ponovo je ubio - žrtva je bio njegov susjed, umirovljenik, Petar Jančić, na kog je slučajno naišao. S nepunih 17, već je bio dvostruki ubojica. Motiv nije imao, ljude koje je ubio nije čak niti poznavao.

„Sisački monstrum“, kako su ga prozvali, osuđen je na maksimalnih 10 godina maloljetničkog zatvora. No, za vrijeme jednog, od 22 izlaska na vikend, koji je zaradio dobrim vladanjem iza rešetaka, Mlađan je nabavio pištolj, opljačkao Sisačku banku, u Zvonimirovoj ulici te, pri tom, ubio policajca, oca troje djece, Milenka Vranjkovića Kinga, koji ga je pokušao uhititi. Nakon bijega s mjesta zločina, u jednom je stanu, na zagrebačkim Ravnicama, zatočio tročlanu obitelj Kosović. Predao se tek nakon višesatnih pregovora s policijom. Nije imao ni punu 21 godinu te je osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora. Trostruki bi ubojica na slobodu trebao izaći 2027. godine, kada će mu biti 44 godine.

Krvava novogodišnja noć 1993.

U novogodišnjoj noći, prije 30 godina, u Zrinskom Topolovcu, kod Bjelovara, dogodio se, tada, najmasovniji i najstrašniji zločin u novijoj hrvatskoj povijesti. U prvim satima siječnja, tada 28-godišnji, Vinko Palić, vojnik 105. brigade Hrvatske vojske, rafalima iz kalašnjikova, pobio je devetero mladića i djevojaka, a sedmero teško ranio. Zločin se dogodio u župnom dvoru, u kojem je 40-ak mladih čekalo Novu godinu. Palić se, navodno, posvađao s V. Rodićem, oko 17-godišnje djevojke, Marije Ćibarić. Otišao je kući i vratio se s kalašnjikovom. U krvavom je pohodu usmrtio policajca Blaža Majdandžića, koji je došao na intervenciju, sestru i brata, Mariju (17) i Nikolu (17) Ćibarić, Vladu Rodića (27), Filipa Rodića (20), braću Sebastijana (26) i Paška Gashija, Tonija Gucića (19). Te je kobne noći ubio i svog 20-godišnjeg brata Nikolu, koji ga je pokušao spriječiti u divljanju. Ranio je sedmero ljudi, a potom počinio samoubojstvo. Obitelji stradalih tužile su državu, ali Županijski sud je pravomoćno presudio da je vojnik ubojstva počinio ilegalnom automatskom puškom, u vrijeme kada nije bio u službi, nego na dopustu.

44 rane nožem i sjekirom

Među najokrutnijim ubojstvima, s potpisom mladih počinitelja, svakako je i ono iza kojeg stoje, tada 23-godišnji Dragan Jung i 21-godišnji Massimo Kršulja. Oni su, u veljači 2005., noževima i sjekiricom izmasakrirali svog prijatelja iz djetinjstva, 22-godišnjeg studenta, Antu Vukelića. Ubadali su ga i rezali 40 minuta, zadavši mu čak 44 rane, zbog čega je mladić umirao u mukama. Jungu to nije bilo prvo ubojstvo. Kada mu je bilo tek 18, u Labinu je, 2001., s 27 uboda, ubio prijateljicu svoje bake, 77-godišnju Mariju Knapić.

”On nije ni lud, ni normalan. Ima disocijalni, granični poremećaj ličnosti i teško kontrolira agresiju”, rekao je, na suđenju, psihijatrijski vještak.

Na ponovljenom suđenju, zbog surovog ubojstva Marije Knapić, na Županijskom sudu u Puli, Jung je proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora. No, istodobno mu je Vijeće izreklo jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, ujedinjujući ovu i presudu zagrebačkog suda, kojom je, zbog ubojstva prijatelja iz Labina, 2005. godine, osuđen na 30 godina zatvora. Massimo Kršulja dobio je tada upola manju kaznu, pd 15 godina zatvora, jer, u vrijeme počinjenja djela, nije napunio 21 godinu.

Iz koristoljublja ubio srednjoškolca

U ožujku, 2000. godine, 22-godišnji Darko Nakić, iz Šibenika, ubio je 16-godišnjeg Petra Tanfaru, s kojim se prije toga družio. Povezivala ih je zajednička strast prema motorima i utrkama. Tog je kobnog dana Petar, ne sluteći ništa, Darku otvorio vrata roditeljskog stana. Uslijedio je krvavi zločin. Okrutni je ubojica 16-godišnjaku zadao osam udaraca čekićem u glavu, smrskavši mu lubanju. To mu nije bilo dovoljno, pa je žrtvu, još 11 puta, izbo kuhinjskim noževima. Na posljetku je nesretnog mladića davio, komadom električnog kabela. Iz stana je odnio nešto novca i zlatni nakit, a, za ubojstvo iz koristoljublja, osuđen je na 20 godina zatvora.

Silovao i ubio stanodavku

Godine 2008., na vrata svoje 63-godišnje stanodavke, na Viškovu, pozvonio je tada 22-godišnji, Samir Bajrić, iz Velike Kladuše. Žena mu je otvorila vrata, a on ju je udario šakom, razodjenuo te silovao.

Kako bi ju spriječio da doziva pomoć, u usta joj je ugurao nogavicu pidžame te ju je ugušio. Iz kuće je, potom, ukrao zlatni nakit i bižuteriju. Riječki sud mu je izrekao kaznu od 38 godina zatvora, a Vrhovni sud je tu kaznu smanjio za godinu dana.

Mladom paru nanio 60 rana

U srpnju, 2014. godine, monstruozno je ubojstvo počinio i tada 26-godišnji Dino Kulišek, iz Dramlja. u stanu, u Crikvenici, izmasakrirao je 22-godišnjeg Ivana Jagodića te je pokušao ubiti i njegovu 19-godišnju djevojku, Meriem Demo. Mladom je paru nožem zadao ukupno 60 rana - mladića je izbo 43, a njegovu djevojku 17 puta. Vrhovni sud je, 2019., potvrdio presudu riječkog Županijskog suda, kojom je osuđen na 38 godina zatvora. Protiv presude je bila dopuštena žalba, jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, o čemu odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Uoči 18.rođendana maljem ubio majku

U siječnju, 2004., uoči svog 18-og rođendana, Marjan Z., iz Vetova, maljem je ubio svoju majku Ankicu (43), te teško ranio oca Ivana (43) i braću, Marka (14) i Željka (22). Mladić je, u obiteljskoj kući, dočekivao članove svoje obitelji te ih je, jednog po jednog, udarao čekićem. S prijateljima je, potom, cijelu noć, u požeškim kafićima, slavio skori rođendan, nakon čega se sam prijavio policiji. Osuđen je na devet godina maloljetničkog zatvora.

Nožem na prodavačicu, pištoljem na roditelje....

Godine 2004., stravičan zločin iz koristoljublja, koji se dogodio u Nedelišću, šokirao je čakovečki kraj. S devet uboda nožem, 22-godišnji Igor Tkalčec, izmasakrirao je prodavačicu Dragicu Maček, majku dvoje djece. Iz blagajne je potom uzeo 3092 kuna. Nepravomoćno je osuđen na 22 godine zatvora.

Godine 2006., tada 19-godišnji Mihovil Viskić, iz Gradaca, s osam je uboda nožem, u vrat i glavu, usmrtio svog školskog kolegu, vršnjaka, Branimira Mateljaka. Na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora. U ponovljenom suđenju dobio je godinu dana manje, jer je "ubio smanjeno ubrojiv".

Iste te, 2006. godine, u studenom, 23-godišnji Dražen Kozman je, u kafiću AS, u Okučanima, iz kalašnjikova, ubio Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46) te ranio još petero ljudi. Potom je, u obližnjem kafiću Pinokio i u parku, u centru Okučana, bacio bombe, no, na sreću, nikoga nije ranio. Povod je bila svađa. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, uz najmanje pet godina psihijatrijskog liječenja.

U Čisti Velikoj, nedaleko od Vodica, 25. ožujka 2017. godine, 19-godišnji Tin Šunjerga u automobilu je ubio svoju 46-godišnju majku Silvanu, ispalivši joj, iz pištolja, metak u potiljak. Potom je, hicima u potiljak, ubio i svog 45-godišnjeg oca Marina (pripadnika Specijalne policije BATT). Za svako ubojstvo dobio je po 24 godine zatvora - Vrhovni sud je, 2019., pravomoćno potvrdio kaznu od četrdeset godina zatvora.

Masakr 21-godišnjaka u mafijaškom stilu

Zbog monstruoznog, trostrukog ubojstva, obitelji Vukoša na Vežici, na 40 godina zatvora osuđen je Ivan Dvorski, zvan Psiho. Jezivi je zločin počinio u svojoj 21. godini. U noći 13. ožujka 2007., s dvojicom kompanjona, razvalio je vrata i upao je u stan Đanija Vukoše (42). Njemu i nevjenčanoj supruzi Mirjam (21), zaprijetili su pištoljem, tražeći novac i drogu. Mlada žena im je donijela 3.000 kuna i 150 eura, no Đani ih je pokušao spriječiti u krađi te su ga uboli u leđa katanom, a potom ubili hicem u srce i glavu. Odmah zatim likvidirali su i njegovu suprugu Mirjam, a potom i njegova otac Benita (74). Dvorski je, nakon masakra, podmetnuo požar, u kojem je izgorio stan i troje ljudi. Za ubojstva i paljenje stana osuđen je samo Dvorski, dok su njegovi kompanjoni osuđeni zbog razbojništva. Na suđenju je, za tri ubojstva, dobio ukupno 101 godinu zatvora, no, izrečena mu je jedinstvena kazna od 40 godina zatvora.

Filip Zavadlav počinio je trostruko ubojstvo

Pucnjevima iz automatske puške, 11. siječnja 2020. godine, u splitskom naselju Varoš, 25-godišnji Filip Zavadlav je, s 37 metaka, ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). Oni su, navodno, maltretirali njegovog brata, zbog dugova vezanih uz drogu. Manje od tri sata trebalo je policiji da privede mladića, koji je počinio trostruko ubojstvo. Nakon što je, u prvom postupku, dobio kaznu od 40 godina zatvora, Visoki sud ukinuo je presudu i naložio da se, u novom suđenju, veća pozornost posveti utvrđivanju motiva. Zavadlav je, 17. ožujka, rekao da se ne osjeća krivim. Dokaže li se kako su ubijeni bili dileri koji su prodavali drugu njegovom bratu Stanislavu, dolazili kod njih kući i pokušavali utjerati dug, Filip Zavadlav bi, u drugom postupku, mogao dobiti i maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Ninefinger
Ninefinger
19:22 06.05.2023.

Jedini koji tu odgovara kvalifikaciji masovnog bezumnog ubojice (nalik na ova 2 iz vaše Srbije) je Vinko Pilić i donekle taj lik u Okučanima koji je ubio četvoricu i bacao bombe. Ostala ubojstva su kriminal i s njim povezana ubojstva.

Avatar barba_barba
barba_barba
08:39 07.05.2023.

Zavladav je imao sasvim drugu motivaciju

ZI
ziva__istina
07:16 07.05.2023.

Srdjan Mladjan 2025 izlazi na slobodu. Tko je slijedeca zrtva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije