Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSEĆI SAJAM

Ovo su najljepši hrvatski psi na najvećoj izložbi pasa na svijetu

Foto: Privatna arhiva
1/15
12.11.2017.
u 18:51

U Leipzigu se od četvrtka do nedjelje održala Svjetska izložba pasa na kojoj je sudjelovalo više od 31 tisuće pasa s rodovnicom. Među njima bili su i brojni izlagači iz Hrvatske

Više od 31.000 pasa iz 73 zemlje okupilo se od 8. do 12. studenoga 2017. u Leipzigu na Svjetskoj izložbi pasa, najvažnijoj i najvećoj u povijesti.

U sklopu izložbe ljepote, ljubitelji pasa mogli su uživati prateći i različite kinološke sportske događaje – Svjetsko natjecanje u plesu sa psima (dog dancing), njemačko prvenstvo u agilityju, međunarodni flyball turnir i Europsko prvenstvo ronjenja za pse (dog diving).

Kao što se može i očekivati od zemlje domaćina, izložba je bila spretno organizirana, medijski dobro praćena, a prijenos finala svakoga se dana mogao pratiti uživo na webu.

1/8

Kada je riječ o sajmovima, obično se ističe da su posjetitelji mogli uživati u gastronomiji zemlje u koju su stigli. I ovoga puta je na 185 štandova predstavljena bogata kulinarska ponuda – različitih vrsta i oblika pseće hrane, grickalica i poslastica. Vlasnici pasa mogli su kupiti i opremu za pse, proizvode za njegu i odabrati udoban ležaj za svog psećeg prijatelja. A da ne bi samo psi uživali u poslasticama, pobrinuo s Hrvatski kinološki savez na čijem su promotivnom štandu posjetitelji kušali kulen, pršut, razne vrste sireva i hrvatskih delicija. „U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom imali smo priliku uz naše pasmine promovirati i našu zemlju, dijeleći hrvatske suvenire i propagandni materijal. Hrvatska sve više postaje pet-friendly zemlja, što brojni turisti već prepoznaju, a psi su naši najbolji ambasadori“, naglasili su djelatnici Hrvatskog kinološkog saveza.

1/10

Gotovo tisuću kilometara dug put u istočni dio Njemačke prevalilo je i 248 pasa iz Hrvatske. Među njima bila je i reprezentacija naših službeno priznatih autohtonih pasmina, čiji je nastup financirao Hrvatski kinološki savez, sastavljena od hrvatskih ovčara, tornjaka, dalmatinskih pasa, posavskih i istarskih goniča.

1/6

„Na generalnoj skupštini Svjetske kinološke federacije (FCI), uoči izložbe u Leipzigu, nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, bosansko-hercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak punopravno priznat kao pasmina“, naglasio je Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza. „Ovo je ujedno priznanje i svim uzgajivačima i vlasnicima tornjaka te brojnim kinolozima koji su prije 45 godina krenuli u bitku protiv izumiranja ove pasmine, poznate još od 11 stoljeća. Tornjak je jedna od sedam autohtonih hrvatskih pasmina koje su odraz naše tradicije i podneblja. Danas, 12 studenoga, jedna ženka i jedan mužjak od 34 prijavljena tornjaka bit će zauvijek upisani u našu kinološku povijest kao prvi psi koji su osvojili CACIB, međunarodnu kandidaturu u ljepoti“, zaključio je Bojan Mataković.

Izložbenim psima posvećuje se mnogo pozornosti, njege i treninga. Svaki od njih naviknut je na društvo ljudi, drugih pasa, na dodire i pažnju. Da bi postigli uspjeh, osim dobre tjelesne konstrukcije i forme, moraju biti i stabilne naravi. Najbolji primjerci pasmina osvajaju radošću života, plemenitom pojavom i željom da se svide, koja osvaja suce i publiku. Svrha je izložbi u tome što će u samom vrhu odabira biti najbolji primjerci pasmine. Međusobnom usporedbom moći će se uočiti dobri tipovi pasa i poželjne osobine, a to će pomoći pri planiranju novih legla, popravljanju ili održavanju karakteristika pasmine. Kada se pas dobro plasira na izložbama, kao i njegovi potomci, uzgajivač zna da je na pravome putu.

 

Komentara 14

DU
Deleted user
20:04 12.11.2017.

osica: Točno je tak.

OS
osica
19:31 12.11.2017.

Jedini članak, danas i ovdje, koji može istinski razveseliti čovjeka. Umorna sam od svih drugih vijesti i sve ih manje pratim, jer ništa ama baš ništa ne mogu napraviti da budu bolje. "Sanader sim, Todorić tam , Ramljak tu ............ "Šala polog , šala sprint po Londonu, šala Ina, šala parvo ....đe.......šala je li istina ili nije , što su preušutil, šala ....i idu dani, a tek igrokaz cijeli dan u našem visokom domu .......i to sve za dvadesetak tisućica kunica.... " Psi su zakon"

JA
jajahs
22:21 12.11.2017.

meni je moj cucek najlepsi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije