Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intenzivno se češu

Najčešći razlog svraba u mačaka su buhe, česte baš u ljetno doba

Mačka
06.08.2015.
u 22:15

Ako ste vlasnik mačke, vjerojatno ste primijetili kako svake godine gotovo u isto vrijeme, a poglavito ljeti, vaša maca luduje od svrbeži, pojačano se liže i grebe.

Nakon toga prorijedi joj se krzno, a koža je često iziritirana i zacrvenjena, ponekad toliko jako da će se maca izgrebati i do krvi. Puno je uzroka koji mogu izazvati ovakve probleme, no ipak se najvjerojatnije radi o invaziji buhama.

Vlasnici su obično iznenađeni, često i negiraju prisutnost buhica, no problem je lako dokaziv. U dlaci često pronalazimo sitne crne mrvice, što je zapravo sasušen izmet buha, a nerijetko pronalizmo i odrasle buhe. I to nije razlog da budete potišteni, nije to ništa tragično, niste ni prvi ni posljednji. Pojava buha nije ništa čudno i nimalo sramotno, dešava se svakome tko ima životinje. Suho i toplo vrijeme ljeti pogoduje razvoju kožnih nametnika poput buha.

Zašto su buhe opasne?

Osim što do beskraja iritiraju domaćina, životinje postaju nervozne i razdražljive i pate. Buhe su ujedno i prenosnik crijevnih parazita, ali mogu uzrokovati i veliki problem – puno buha može izazvati i anemiju.

Kako prepoznati invaziju buhama

- stalno češanje i izrazita podražljivost na svrbež

- iritacija kože s mogućim ranama

- prorjeđenje dlake

- crne mrvice na koži

Liječenje

Suvremena veterinarska medicina omogućava izvrsnu preventivu u vidu sredstava za zaštitu i liječenje protiv buha i drugih kožnih nametnika. Većinu pripravaka ćete pronaći u veterinarskim ljekarnama te ih je važno primjenjivati prema uputama veterinara. U slučaju jake invazije i izraženih simptoma, poput ozljeda kože, kontaktirajte svog veterinara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije