Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nagrada Hrvatskog energetskog društva za popularizaciju energetike dodijeljena voditeljici strateških komunikacija REGEA-e

Nagrada Zaklade Hrvoje Požar
Foto: IMage Studio
1/7
06.07.2023.
u 16:01

6. srpnja 2023. Hrvatsko energetsko društvo danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijelilo nagrade Zaklade Hrvoje Požar za 2023. godinu.

Zaklada Hrvoje Požar dodjeljuje nagrade za promicanje stručnog i znanstvenog rada u području energetike u više različitih kategorija. Temeljem objavljenog natječaja i postupka propisanog Poslovnikom o dodjeli godišnje nagrade Hrvoje Požar te Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara, Glavni odbor je elektroničkim zasjedanjem odlučio da su dobitnici nagrada za 2023. godinu dr.sc. Vladimir Jelavić za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike; Ivana Belić univ. spec. rel. publ za popularizaciju energetike; Koer d.o.o. za inovacije u području energetike, Podravka d.d. za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom i unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte, Blaž Petric za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te Lorena Vrbanac za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike

Foto: IMage Studio

Energetika ulazi u svako područje života. Osim što je ključna za neometano funkcioniranje društva, važna je za stabilnost i demokratsku strukturu. Komuniciranje o energetici važno je ponajprije jer živimo u prijelomnim vremenima. Bez promjene svijesti opstanak na zemlji, uslijed klimatskih promjena, nam je neizvjestan. Samo informirani građani mogu donositi bolje odluke o potrošnji energije, podržavati održive izvore energije i razumjeti važnost energetske učinkovitosti. Kvalitetno komuniciranje, uz informiranje i educira. Pravovremeno i kredibilno komuniciranje može utjecati na politike i regulative. Kvalitetnim, ali i jasnim komuniciranjem o energetici možemo potaknuti inovacije u području novih tehnologija i tako doći do rješenja za energetske izazove. Transparentno i argumentirano komuniciranje s javnošću jedan je od najvažnijih alata u dosezanju pozitivnih promjena u načinu na koji proizvodimo i koristimo energiju u budućnosti. Energetski održivo nije nedostižno. Odbacimo li predrasude, mitove i sklonost neodgovornosti, lako ćemo otkriti da pojam održivost samo ukazuje na racionalno i odgovorno upravljanje s resursima. izjavila je Ivana Belić koja upravlja komunikacijskim aktivnostima Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) od 2017. godine.

Foto: IMage Studio

Posljednjih sedam godina REGEA-u je pozicionirala kao središnju točku za pružanje relevantnih informacija o temama energije i klime. Aktivno je sudjelovala i u nastajanju dokumentarnog filma Sunčana strana budućnosti kojim je obilježeno 15 godina uspješnog djelovanja REGEA-e. Na popularizaciji energetskih tema radi i kroz autorske sadržaje u emisiji Zeleno gospodarstvo Poslovnog dnevnika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije