Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova definicija obitelji zgrozila i premijera

Nakon silnih kritika, nacrt je jučer poslijepodne povučen s portala e-Savjetovanje, gdje je bio dostupan građanima za javnu raspravu
29. rujna 2017. u 10:00 79 komentara 3888 prikaza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nacrt novog prijedloga Obiteljskog zakona povučen je na doradu ni 24 sata otkad je pušten u javnu raspravu. Javnost je uznemirila definicija prema kojoj obitelj čine majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Nada Murganić Niz primjedbi Ministarstvo povuklo nacrt Obiteljskog zakona na doradu

Jezive odredbe

Što su supružnici bez djece? Oni kojima su djeca umrla? Udomitelji? Srodnici koji skrbe o djeci pokojnih rođaka? Niz obitelji ovom je definicijom grubo diskvalificirano. Reagirao je jučer i premijer Andrej Plenković.

– Nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja, a da nisu prošli koordinaciju na tijelima Vlade. Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, kao i elektroničkog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade i promijeniti metodologiju – kazao je premijer na početku jučerašnje Vladine sjednice zamolivši pritom ministre da “dobro procjenjuju akte koje puštaju u javnost prije nego što ih se objavi”.

Vjerojatno je to razlog zbog kojeg jučer u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nitko nije dizao slušalicu znajući da ih novinari zovu na temu nacrta novog zakona. Nije ga htio komentirati nitko ni od članova radne skupine koja ga je pripremala kazavši da je dogovor kako će prijedlog komentirati jedino iz Ministarstva. A jučer poslijepodne sporni je nacrt uklonjen s portala e-Savjetovanje, gdje je bio dostupan građanima koji su se željeli uključiti u javnu raspravu.

Valja reći i da je ovakva formulacija obitelji u neskladu s izbornim programom HDZ-a, u kojem se nabraja kojim će se sve oblicima obitelji u svojoj brizi posvetiti posebna pozornost, pa tako ondje stoji da su to i “... bračni partneri koji žive odvojeno, samačka kućanstva ili izvanbračne zajednice muškarca i žene s ili bez djece...”.

Nada Murganić Počela javna rasprava Burne reakcije na nacrt prijedloga zakona: 'Ženi i meni umrla je kći, jesmo li obitelj?'

Kritike na novi zakonski nacrt pljušte sa svih strana.

Zagreb Pride uočava da se u nacrtu spominje samo brak, a nema riječi o izvanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu i neformalnom životnom partnerstvu, pa prozivaju predstavnike desno-klerikalne struje.

– Isti ljudi koji su 2013. navodno željeli zaštititi brak pa su referendumom i uz pomoć HDZ-a unijeli definiciju braka u Ustav, sad u novom Obiteljskom zakonu tvrde da čak ni suprug i supruga bez djece nisu obitelj. Očito je da se ne radi o neinformiranosti zakonodavca, već o promišljenom i namjernom dokidanju stečenih prava, odnosno diskriminaciji obitelji i osoba koje su u životnom partnerstvu i izvanbračnoj zajednici – kažu u Prideu.

HNS – liberalni demokrati neće podržati prijedlog OZ-a jer smatraju da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji koja kaže da bračni par bez djece nije obitelj, a predlažu da se prijedlog povuče iz javne rasprave na doradu.

– Ovako definirati obitelj u krovnom zakonu diskriminatorno je – kaže odvjetnica Eleonora Katić. Mnogi su uvjereni da će ovako postavljen zakon pasti najvjerojatnije već u javnoj raspravi jer pao bi zasigurno na Ustavnom sudu. Zbog te prve odredbe nema potrebe nacrt uopće komentirati, poručuje prof. Branka Rešetar, voditeljica radne skupine koja je napravila aktualni OZ.

Obitelj HNS i SDP reagirali: 'Samo totalitarni režimi žele kontrolirati privatnost'

Pisat će tužbe

Sanja Sarnavka bila je u krugu aktivistica koje su kritizirale sadašnji Obiteljski zakon, no ovaj ima neke, kaže, jezive odredbe.

– Postojeći je zakon stvarno išao naprijed u razumijevanju izvanbračne zajednice, koja se ovime podcjenjuje i već dana im prava dezavuira. Primjerice, predlaže se da posvajati mogu samo iznimno, a s vidljivom namjerom se ta iznimka ne događa – kaže Sarnavka. Upozorava i kako se prepoznaje utjecaj udruga poput U ime obitelji i Vigilare kod odredbe o odgoju djece, prema kojoj roditelji prije svih imaju odlučivati u skladu sa svojim uvjerenjima.

– To je kvaka za roditeljsku odluku da im dijete ne sluša zdravstveni ili spolni odgoj – ističe.

Odvjetnici koji se bave obiteljskim pravom upozoravaju na niz rješenja koja će, prihvate li se, voditi u lošiju praksu.

– Godinu dana nisam napisala tužbu za razvod braka jer su se moje stranke dogovarale u centru za socijalnu skrb o roditeljskoj skrbi pa bi sud to uglavnom odobrio. Sada ću ponovno pisati te tužbe – rekla nam je jedna odvjetnica.

Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković zbog bure oko Obiteljskog mijenja način predlaganja zakona Nada Murganić Ministrica Nada Murganić: 'Nismo odustali od 1000 eura za novorođeno dijete' Ivana Milas Klarić OBITELJSKI ZAKON Pravobraniteljice protiv obveznog predbračnog savjetovanja

Obiteljski zakon

1. Obitelj čine majka, otac i njihova djeca 

U obrazloženju se napominje da pojam članova obitelji sadrže i drugi propisi u drugim pravnim granama za vlastitu primjenu, pa tako i Obiteljski zakon određuje tko sve čini obitelj za primjenu obiteljskopravnih instituta. 

2. Za razvod se ponovno podnosi sudska tužba 

Zakonom koji je sada na snazi razvod braka s djecom pokreće se u centru za socijalnu skrb, gdje se dogovara plan roditeljske skrbi koji sud potvrđuje ako je na dobrobit djece. Po novom bi se išlo na sud, pa na savjetovanje

3. Izvanbračni parovi samo iznimno mogu posvajati 

To bi im bilo moguće samo ako postoje osobito opravdani razlozi za dijete, stoji u prijedlogu. A prava izvanbračnih zajednica prethodno su već izjednačena s brakovima traju li tri godine, pa i prije ako se u zajednici rode djeca

4. Nema više tablica za izračun alimentacije

Sada te tablice okvirno pokazuju iznos uzdržavanja koji se propisuje za pojedinu dob djeteta i visinu primanja roditelja koji ga plaća. "Kad obveznik vidi da je toliko obvezan po zakonu plaćati, lakše pristaje", tvrdi odvjetnica

"Homofobkinja desetljeća"

Sporne odredbe u Nacrtu Obiteljskog zakona predložila je Radna skupina koju vodi Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju. Dubravka Hrabar, dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu, prva je na popisu članova užeg sastava radne skupine koju je ministrica Nada Murganić imenovala u veljači ove godine. Inače, dekanica Hrabar surađivala je s udrugom U ime obitelji, a Zagreb Pride ju je 2011. godine imenovao za homofobkinju desetljeća.

I njemački Ustavni sud obitelj veže uz djecu

Definicija obitelji u nacrtu ObZ-a koja podrazumijeva postojanje djece u obitelji izazvala je žestoke reakcije iako se i u sociologiji navodi da obitelj čine supružnici i partneri s jednim ili više djece te jednoroditeljske obitelji. No, postmodernisti drže da danas nije moguće ponuditi jednu teoriju obitelji jer različiti tipovi obitelji traže različita tumačenja. Europski sud za ljudska prava (ESLJP) ne definira što je obitelj, nego tko sve uživa pravo na zaštitu obiteljskog života, pa pravo na poštovanje obiteljskog života uživaju istospolni partneri, udomitelji djece, osobe koje su živeći u zajednici razvile bliske emocionalne odnose... No, ni ESLJP dosad nigdje nije naveo da su obitelj svi oni koji uživaju zaštitu obiteljskog života. Inače, i njemački Ustavni sud obitelj veže uz postojanje djece. (Dijana Jurasić)

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar alien79
  alien79:

  Pa sinoć je ekstremna radikalka Sanja Sarnavka (zanimanje antifašist i parazit) kod podbuhlog maligana Šprajca izjavila da su njezina obitelj psi i mačke.

 • kruti191:

  a kaj na sve to veli GAZDA države drug četnik pupavac?

 • Avatar tituš
  tituš:

  I tko se sve javio i obrušio na novi prijedlog zakona?? Svi pojedinci i udruge koji su rastočili najprije svoje obitelji, potom svoj smrad šire društvom putem moći društvenog ugleda koje im je nepravednom i medijskom kampanjom dodijeljen!