Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela javna rasprava

Burne reakcije na nacrt prijedloga zakona: 'Ženi i meni umrla je kći, jesmo li obitelj?'

Nada Murganić
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.09.2017.
u 23:30

"U smislu ovog Zakona, obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive", stoji u drugom stavku prvog članka nacrta prijedloga novog Obiteljskog zakona

U javnu raspravu Vlada je danas pustila nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona, a na društvenim mrežama već se razvila rasprava o prvom članku tog prijedloga koji definira tko čini obitelj. 

"U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive", stoji u drugom stavku prvog članka zakona, a zakonodavac objašnjava da je ovo prvi put da se u Obiteljskom zakonu našla definicija obitelji

Tko je obitelj?

No, na društvenim mrežama već su pronađene velike zamjerke ovom članku jer su mnogi protumačili da muškarac i žena koji nemaju djecu, prema ovom prijedlogu, nisu obitelj. 

Tako bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru piše da po novom zakonu "roditelji poginulih i nestalih branitelja ne bi bili obitelj" te zaključuje kako je obitelj "tamo gdje te vole sa svim manama i tjeskobama". 

 

Još je tužniji status napisao korisnik Twittera koji je Vladu upitao: "U povodu činjenice da je ženi i meni umrla kći, pa nemamo djece, znači li to da nismo obitelj?".

 

"U uvodnim odredbama Zakon prvi put, donosi definiciju obitelji, ali samo za potrebe primjene Obiteljskog zakona, čime se ni na koji način ne zadire u pitanja poštovanja obiteljskog života", stoji u objašnjenju zakonodavca. 

Razrađen postupak posredovanja u razvodu braka

Dodatno je razrađen i postupak posredovanja u razvodu braka. "U vezi s razvodom braka, predviđa se postupak posredovanja koji je u odnosu na uređenje iz prijašnjih obiteljsko-pravnih propisa dodatno razrađen. Osnovni je smisao postupka posredovanja pružanje stručne pomoći bračnim drugovima koji imaju zajedničku maloljetnu djecu u prevladavanju krize i preoblikovanju njihova odnosa. Novim se uređenjem štiti institucija braka te dodatno konkretizira ustavna obveza države da štiti obitelj", stoji u nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona. 

Još jedna od zanimljivijih odredbi jest i da se kao pravna osnova za prestanak braka može smatrati i promjena spola. "Ako je bračni drug promijenio spol, brak prestaje danom upisa promjene spola u maticu rođenih", što je donekle i logično jer nam je po Ustavu, kao i po ovom zakonu, brak određen kao zajednica muškarca i žene.

Komentara 83

DU
Deleted user
01:31 28.09.2017.

Uskoro niti nece biti obitelji u RH jer ce svi normalni zbrisati od ovakvih likova koji pisu takve zakone.

BO
BozeSacuvaj
05:47 28.09.2017.

Ovaj narod zasluzuje ono sto je na izborima izabrao...kada sam negdje procitao na nekom drugom portalu da je novi prijedlog izradilo povjerenstvo koju je izabrala bivsa casna sestra-sve mi je bilo jasno

12
1234goso
02:11 28.09.2017.

a kaj su tate i mame od onih 30 tisuća kčeri i sinova kaj ste poterali u njemaćku prošlu godinu ? po vašem više nisu obitelj već budale jer su glasali za vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije