Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvodi se naknada za nezaposlene branitelje i ukida smanjenje mirovina

Posebno smo usmjereni na one kategorije branitelja koje do sada nisu bile prepoznate, rekao je ministar
23. lipnja 2017. u 14:37 55 komentara 16093 prikaza
Zagreb: Ministar Medved predstavio nacrt Zakona o hrvatskim braniteljima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je danas da se novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji prvi put uvodi naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, od 1. rujna se ukida smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima, a Registar hrvatskih branitelja više neće biti javan.

tomo medved VUKOVAR Tomo Medved najavio povrat dugovanja umirovljenim braniteljima

"Izradi novog zakona pristupili smo kako bi se objedinila statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika, koja su niz godina bila disperzirana u druge zakone, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika", istaknuo je Medved na konferenciji za novinare pri čemu nije rekao koliko će ta prava stajati proračun već je poručio kako je novac za ovu godinu osiguran.

Naknada za nezaposlene branitelje i članove obitelji 

U izradi nacrta novog zakona po prvi put sudjelovali su branitelji i stradalnici kroz rad projektnih timova, a međuresornom suradnjom pronađeni su novi načini rješavanja problema braniteljsko-stradalničke populacije, rekao je Medved i pozvao sve zainteresirane da tijekom javne rasprave ponude konstruktivna rješenja za poboljšanje zakona.

Zagreb: Ministar Medved predstavio nacrt Zakona o hrvatskim braniteljima
1 / 10
Zagreb: Ministar Medved predstavio nacrt Zakona o hrvatskim braniteljima

Medved je istaknuo da, po podacima o starosnoj i statusnoj strukturi hrvatskih branitelja, od 442.749 živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjivom skupinom ocijenio je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni niti primaju mirovinu.

Stoga se uvodi naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, a iznos naknade ovisi o broju dana provedenih u obrani. Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Milijan Brkić MILIJAN BRKIĆ Čestitao Dan državnosti pa poručio: 'Inicirat ću da 18. studeni bude blagdan!'

Medved je naglasio da su za oko 33.000 nezaposlenih branitelja, koji su najpodložniji pobolu i smrtnosti, osigurali preventivne medicinske preglede u svim županijskim bolnicama i KBC-ima, za što je osigurano 25 milijuna kuna.

Ministar je najavio da u suglasju s Ministarstvom financija očekuju prestanak primjene Zakona o smanjenju mirovina, usvojenog 1. siječnja 2014., kojim su za 10 posto smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima. "Prestanak smanjenja tih mirovina očekujemo od 1. rujna", kazao je.

Medved je najavio da će se prvo čitanje prijedloga novog zakona u Hrvatskom saboru naći već tijekom sadašnjeg zasjedanja, u srpnju.   

Proširena prava pripadnika HVO-a

Načelnik Sektora za upravno-pravne poslove Ivica Akmadža rekao je da su proširena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna. Dio prava HVO-a bit će reguliran dopunom međunarodnog zakona iz 2006., o čemu se treba pregovarati s BiH.

sudnica POKRENUTA ISTRAGA Lažni vojni invalid i branitelj krivotvorio medicinsku dokumentaciju

Također, po novom zakonu Registar hrvatskih branitelja više neće biti javan. Otvoreni su rokovi za nove statuse hrvatskih ratnih vojnih invalida po osnovi bolesti, te za nove statuse hrvatskih branitelja, detaljnije se regulira status pripadnika Narodne zaštite tako što će pripadnicima naoružanih odreda koji su bili izravno angažirani u borbenom sektoru minimalno sto dana od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991. biti priznat status branitelja.

Voditelj Projektnog tima za objedinjavanje svih braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstveni zakon Đuro Glogoški, govoreći o snižavanju dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu, rekao je da će branitelji koji su u borbenom sektoru proveli od sto dana do pet mjeseci moći otići u mirovinu četiri mjeseca prije roka po općim uvjetima, a svi ostali branitelji sukladno vremenu provedenom u Domovinskom ratu. Za to je u proračunu predviđeno 26 milijuna kuna.

Također se braniteljima omogućuje rad uz mirovinu, čime žele se sačuvati stečena prava pripadnika HVO-a i ispraviti nepravdu prema ratnim vojnim invalidima iz BiH koji zbog vremenskog roka nisu uspjeli ostvariti pravo na mirovine.

Za spas Plitvica 'Vrh vlasti birali su Hrvati. Sami smo si sva zlodjela učinili' Tomo Medved Ministar Medved: Za osnivanje veteranskih centara 22 milijuna eura Obilježen Dan oružanih snaga Obilježavanje Na Dan Oružanih snaga RH državno izaslanstvo položilo vijence na Mirogoju
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Slobodan_Milošević:

    A da im jednostavno otvorite račun u kladionici i birtiji , bar bi bilo manje papirologije

  • Deleted user:

    HVIDRA=SUBNOR

  • Icek53:

    Jadnim radnicima koji su srecom imali preko 35 godina staza,a tvornice im strucnjaci i politika unistili i pokrali uzeto im je do nesto vise 20% od mirovine,koja je itekako mala.Kazna za prijevremeno umirovljenje.Nekome se mora prvo uzet da bi se nekom dalo.