Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Neće biti rezanja mirovina'

Tomo Medved objavio: Završili smo novi zakon o hrvatskim braniteljima

Medved
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
10.03.2017.
u 16:58

- Njegovom primjenom riješit ćemo niz životnih problema i pitanja koja su do sada mučila braniteljsku populaciju jer niti danas mnogi od branitelja nemaju riješen status, primanja, zdravstveno osiguranje - rekao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH Tomo Medved najavio je u Vukovaru kako je novi jedinstveni Zakon o hrvatskih braniteljima završen i da će on uskoro biti prezentiran hrvatskoj javnosti.

- Taj zakon je sada na usklađivanju s ostalim ministarstvima i vrlo brzo će biti predstavljen javnosti. Njegovom primjenom riješit ćemo niz životnih problema i pitanja koja su do sada mučila braniteljsku populaciju jer niti danas mnogi od branitelja nemaju riješen status, primanja, zdravstveno osiguranje - rekao je Medved.

Rezanja mirovina neće biti

Kazao je i kako je sa svim županijskim bolnicama sklopljen Ugovor, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, o preventivnim zdravstvenim pregledima branitelja. Do sada je oko 33.000 branitelja obavilo preventivne preglede pri čemu se prioritet daje onima s najvećim brojem dana u borbenom sektoru.

Istakao je i kako novih rezanja braniteljskih mirovina neće biti te da su stoga već neki od članaka zakona, koji su to omogućavali, stavljeni izvan snage. - Svjesni smo i obveze povratka onih rezanja od dva puta po deset posto. U skladu s rastom BDP-a ta obveza će biti nadoknađena - rekao je Medved. Prema njegovim riječima povećanje od 200 milijuna kuna bit će iskorišteno za preventivne zdravstvene preglede i stambeno zbrinjavanje što su u Ministarstvu prepoznali kao trenutne prioritete. 

Pratimo stanje u BiH

Na novinarski upit o statusu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Medved je kazao kako će i oni biti obuhvaćeni novim zakonom te da je na tu tema već razgovarao s pripadnicima HVO-a. Prokomentirao je i najave novih optužnica protiv pripadnika HVO-a i moguća uhićenja radi optužnica za ratne zločine počinjene u BiH.

- Oformili smo posebno Povjerenstvo Vlade RH, na čijem čelu sam ja, a koje kontinuirano prati stanje u BiH. Onima protiv kojih su podignute optužnice ili koji su uhićeni nudimo smo pravnu i materijalnu pomoć - rekao je Medved.  

>>'Ako Vlada ne donese ustavni zakon, ponovno ćemo tražiti svoja prava'

>>Branitelji i udovice zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju

Komentara 10

AR
aristip
18:30 10.03.2017.

Ako bijedne braniteljske mirovine ne budu povećnje a ekstremno velike braniteljske mirovine ne budu smanjene bezveze vam je i taj novi zakon.

LJ
Little John
19:17 10.03.2017.

Neodrživo je da se braniteljske mirovine isplaćuju iz mirovinskog fonda. Iz mirovinskog fonda treba isplaćivati samo radom i uplaćenim doprinosima zaslužene mirovine. Odnos radnika i umirovljenika je 1:1. Braniteljske mirovine se moraju osigurati iz sredstava ministarstva obrane, socijalnih naknada ili drugih izvora državnog proračuna.

BO
boovuu
21:31 10.03.2017.

kako je novi jedinstveni Zakon o hrvatskih braniteljima završen i da će on uskoro biti prezentiran hrvatskoj javnosti. ----------------------------------------------------------------------------------- novi zakon će trajati dok sdp ponovo ne dođe na vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije