Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETJERIVANJE

MVP u Srbiji svojim građanima: Izbjegavajte Split, Knin, Zagreb...

Srbija Navijači Huligani Bajakovo (1)
Goran Ferbezar/Pixsell
16.10.2012.
u 19:45

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova upozorava svoje građane koji se pripremaju na odlazak u zemlje regije gdje bi možda mogli imati problema

Građanima Srbije koji putuju u Hrvatsku tamošnje ministarstvo savjetuje "izuzetan oprez i krajnje uzdržano ponašanje" iako je smanjen broj incidenata. Kako se navodi, gradovi u kojima može doći do ugrožavanja sigurnosti građana Srbije su Split, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Zbog toga treba izbjegavati putovanje autobusima sa srbijanskim registarskim oznakama kroz te gradove. A ako je neizbježno, treba se parkirati isključivo na osiguranim parkinzima. Građanima Srbije koji putuju u Hrvatsku savjetuje se i da izbjegavaju razgovore o političkim temama, posebice iz bliže povijesti – navodi portal EurActiv.sr što ga je pokrenula agencija Beta i u sustavu je međunarodne internetske mreže EurActiv posvećene aktivnostima Europske unije čiji je sadržaj dostupan na 12 europskih jezika.

Riječ je o savjetima koje srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova daje svojim građanima koji se pripremaju na odlazak u zemlje regije, a gdje bi možda mogli imati problema.

S druge strane, kaže EurActiv.sr, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija navodi da "nema informacija o neophodnosti odgađanja putovanja u Srbiju".

No, do daljnjega se građanima Hrvatske ne savjetuje putovanje na područje sjeverno od rijeke Ibar – općine Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok gdje su Srbi u većini, dok se za ostala područja Kosova savjetuje oprez, uz preporuku da se prate vijesti i slijede upute lokalnih vlasti. Ovaj portal navodi slučaj Bugarina Dimitrija Bojanova koji je, navodno, 18 dana proveo u hrvatskom zatvoru jer je s lokalne plaže uzeo praznu školjku i ponio je kući kao suvenir, no ne navodi se točna lokacija gdje se to dogodilo.

Kako ne bi doživjeli ono što je doživio Bugarin, srbijanski MVP podsjeća Srbe koji namjeravaju putovati u Hrvatsku da je za iznošenje zaštićenih primjeraka divlje flore i faune iz Hrvatske – potrebna posebna dozvola.

Komentara 125

OB
-obrisani-
20:07 16.10.2012.

To im taj MUP Srbije trebao govoriti 1991. godine. Trebao im je govoriti da ne idu napadati i ubijati Hrvatsku i Hrvate. ipak, neka Srbi ostanu u Srbiji. Sad će im i EU uvesti vize. Treba i Hrvatska.

Avatar gulag
gulag
20:12 16.10.2012.

Najbolje bi bilo da nigdje u regiji ne dolaze 50 godina, jer su svuda zasrali!

Avatar 456852
456852
20:02 16.10.2012.

Samo jos oni fale, najpametnije im je da budu doma. Svoje su rekli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije