Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nužne korjenite promjene

Mršić poručio predsjedništvu: SDP-u ne treba novi mesija, ne srljajte i odgodite izbore

Zvonimir Mršić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
17.07.2020.
u 21:33

Mršić vodstvo stranke poziva da odgodi izbore za lipanj iduće godine, nakon lokalnih izbora.

Svim članovima Predsjedništva SDP-a na kojemu je danas popodne odlučeno da bi se izbori za vodstvo stranke trebali održati 26. rujna stiglo je pismo Zvonimira Mršića. U njemu Mršić aktualno vodstvo poziva da ne srlja i ne ide na brze izbore već da ih odgodi za lipanj iduće godine, nakon lokalnih izbora. Jer stranci ne treba, kaže, novi mesija već korjenite promjene.

Pismo Zvonimira Mršića donosimo u cijelosti. 

- Kolegice i kolege članovi predsjedništva,

Poznato je da za donošenje važnih odluka u životu svake organizacije, a politička stranka to svakako je, od osobite je važnosti da se sagledaju uzroci zbog kojih se organizacija našla u sadašnjem položaju, gdje bi željela biti nakon izlaska iz krize(cilj) , kako to postići, koja organizacijska struktura je najoptimalnija da omogući ostvarenje baš tog cilja, a ne da ga eventualno usporava ili koči. Tek tada se definiraju ljudski potencijali (koje kompetencije, znanja i iskustva trebaju imati) neophodni za ostvarivanje baš tog cilja, a ne bilokakvih kozmetičkih promjene.

Činjenica je da je SDP u posljednjih šest parlamentarnih izbornih ciklusa bio u poziciji da samo jednom i to 2011. godine sastavi Vladu, a u 30 godina samostalne Hrvatske svega je dva puta bio na vlasti ni u jednom slučaju nije uspio potvrditi mandat.

Video - Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv

 

Nakon još jednog neuspjelog pokušaja da građane uvjeri kako su ideje, politike, programi i ljudi koje nudi bolji od konkurenata sada je trenutak u kojem stranka treba zastati, temeljito razmisliti, dati si dovoljno vremena da preispita koji su razlozi izostanaka uspjeha i odredi nove ciljeve.

Ovaj trenutak može biti točka preokreta – početak transformativnog procesa stvaranja SDP 2.0. Ali i ne mora!

Hitnja, žurnja i nestrpljivost izbora novog čelnika – predsjednika, članstvo i stranku dovodi u podređeni položaj i pretvara i njih i proces izbora u tek puko izjašnjavanja o tome tko će biti novi „mesija“. Jer navodno će se izborom predsjednika riješiti svi ili većina problema.

Iskustvo govori da nažalost najvjerojatnije neće.

SDP-u je potrebna temeljita promjena, a ne mesija! Promjena se može upravljati jedino ako će se članovi ponovno osjećati važnim stranci, a to znači da ih se pita (ne samo da glasaju) i da svojim prijedlozima i idejama mogu utjecati na oblikovanje politika i rješenja.

Ako je rješenje za izlaz iz ove situacije samo „puki“ izbor predsjednika – onda SDP ustvari i nema problema. Čak štoviše, do slijedećih parlamentarnih izbora može testirati i nekoliko predsjednika…

Međutim, stanje u kojem se stranka nalazi, politike i program koji su „formalno“ uobličeni, ideje i rješenja koje nudimo očito ne ulijevaju dovoljno povjerenja građanima da SDP može potaknuti novi razvojni ciklus i osigurati uvjete za bolji, kvalitetniji, perspektivniji i sretniji život svih građana.

Stoga predlažem da se izbori za sve organe svih razina organiziranja stranke sazovu u prvu subotu lipnja 2021. godine odnosno tjedan dana nakon održavanja drugog kruga lokalnih izbora.

Iskoristimo vrijeme do tada za:

· Analizu stanja i položaja stranke u razgovoru sa članstvom, stručnom i zainteresiranom javnošću – odgovorimo na pitanja koji su unutrašnji, a koji vanjski razlozi zašto smo tu gdje jesmo;

· Osmisliti i definirati nove ideje, politike i metode rada socijaldemokracije u Hrvatskoj u ovom desetljeću;

· Definirati ambiciju – gdje želimo biti (što želimo postići) i s kim to želimo postići (tko su nam prirodni i potrebni partneri i saveznici);

· Definirati najbolji model organiziranja stranke za postizanje tog cilja;

· Definirati tko su naši glasači od kojih ćemo tražiti povjerenje i kako da ih u to u što mi sami vjerujemo uvjerimo. Kome se obraćamo? Više od polovine birača na slijedećim parlamentarnim izborima bit će generacija Y i Z. Upitajmo se kolika je bila prosječna starost građana koji su glasali za Restart na posljednjim izborima? Ako želimo privući Y i Z onda i stranka pomalo mora nalikovati na nove generacija i one moraju biti uključene u vođenje stranke.

Video - Plenković o Milanoviću i traču o dociranju: Meni to djeluje smiješno

 

Klub Zastupnika je samostalno tijelo koje nije podređeno stranci pa ni na koji način izostanak vodstva stranke ne može utjecati na kvalitetu, kvantitetu i opseg djelovanja kluba. To prije svega i jedino ovisi od samih zastupnika, koji nemaju imperativni mandat i vodstva Kluba zastupnika.

Odluke o kandidatima za lokalne izbore u JLS gdje nismo na vlasti nužno je i potrebno donijeti čim prije jer ti kandidati, posebice u velikim gradovima, moraju započeti s kampanjom tijekom ljeta i nemaju vremena ni potrebe čekati izbor vodstva stranke.

Održavanje unutar stranačkih izbora nakon lokalnih po prvi puta omogućilo bi i izbornim pobjednicima na lokalnim izborima da mogu ravnopravno konkurirati za upravljačke pozicije u stranačkom vodstvu. Oni bi utjecali da se mentalitet stranačkog vodstva da se prometne u pobjednički!

Iskustvo nam je pokazalo da izborni model „jedan član – jedan glas“ ima svojih dobrih strana, ali ima i negativan utjecaj na stranku, a nerijetko dovodi i do negativne selekcije i zatvorenosti pojedinih organizacija. Stoga je nužno pažljivo analizirati efekte postojećeg modela i razmotriti prelazak na modele koji će biti primjereniji izboru vodstva naše stranke i kandidata za javne dužnosti kako bi u vodstvo stranke bili birani članovi koji će imati kapacitet, želju i energiju za ostvarivanje dogovorenih ciljeva.

Hrvatska ulazi u ekonomski i epidemiološki neizvjesnu jesen pa bi i zbog toga bilo mudru pričekati i sagledati koliki će biti razmjeri kriza, kakva će biti politička situacija i dinamika u Saboru.

Racionalni izbor se ne bi trebali raditi u afektu, nego li „hladne glave“, na temelju analiza i podataka i programa i ciljeva koji se žele postići. U ovom trenutku niti jedno od navedenog nije zadovoljeno.

Održavanje stranačkih izbora nakon lokalnih omogućuje širem krugu članova da se kandidiraju jer imaju dovoljno vremena da radom u Saboru, pobjedom na lokalnim izborima ili radom u stranci postanu prepoznatljivi i članstvu poželjan izbor.

Prije nego li odgovorimo na pitanja zašto naša uspješnost nije bila zadovoljavajuća i prije nego li sami sebe, svaki član ponaosob, ne uvjerimo da nove ideje koje nudimo bude u građanima nadu da će socijaldemokracija povećati njihovu kvalitetu života – nemojmo žuriti s izborom predsjednika.

Odluka o sazivanju izbora nije „samo“ odluka o tome kada će članovi birati nego je i definiranje kapaciteta stranke za promjene koje su nužne. Ukoliko u onima koji donose odluke nema kritične mase koja bi pokrenula promjene, već se promjenom smatraju samo smjene u vrhu stranke, transformacija se neće dogoditi . Ni prije ni poslije izbora! - naveo je Zvonimir Mršić u pismu.

Ključne riječi
SDP

Komentara 26

Avatar ziga.cvarkes.5
ziga.cvarkes.5
22:18 17.07.2020.

Pravi se našao. U svojoj "vladavini" je glupošću i lopovlukom uspio uništiti Podravku i pola Koprivnice.

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
21:44 17.07.2020.

To kaže veliki stručnjak koji je završio ONO i DSZ.

ST
stefj
00:50 18.07.2020.

Kao sljedniku KPJ, odnosno, SKJ toj stranci je potrebna korjenita promjena da napokon transformira svoju doktrinu koja je ista još iz prošle države. Sve manje će biti štovatelja Tita i idealizatora prošlog sustava... Ako žele privući mlade, moraju se pozabaviti nekim bitnim temama, odrediti malo moderniji stil. Ali ipak ne Boljševički ko oni iz Možemo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije