Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HLAĐENJE PLANETA

Može li se globalno zagrijavanje usporiti pomoću SRM-a?

suša
Foto: Newscom/PIXSELL
1/4
28.02.2023.
u 18:02

U izvješću UNEP-a piše da je SRM jedina opcija koja bi mogla ohladiti planet u roku od nekoliko godina, no za održavanje će trebati deseci milijardi dolara godišnje

Emisije stakleničkih plinova, poznato je, ubrzavaju klimatske promjene. Najveći udio stakleničkih plinova ima ugljični dioksid, glavni nusproizvod većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva. Ostali plinovi emitiraju se u manjim količinama, no i oni u znatnoj mjeri zagrijavaju zemlju. Znanstvenici traže rješenja kako usporiti zagrijavanje planeta, a jedan od smjerova je vraćanje refleksije sunčeve svjetlosti natrag u svemir. Razmatra se tehnologija modifikacije sunčevog zračenja (Solar Radiation Modification ili skraćeno SRM) kako bi se Zemlja hladila odbijanjem male količine sunčeve svjetlosti. Premda se takva tehnologija još ne preporučuje, u UN-u ističu da se stav može može promijeniti ako postojeće mjere ne budu dostatne.

Kako napori za smanjenje emisija stakleničkih plinova nisu na pravom putu za postizanje cilja Pariškog sporazuma o ograničavanju rasta globalne prosječne temperature iznad 1,5°C iznad razina u predindustrijskom razdoblju, UN-ov Program za okoliš (UNEP) upozorio je da se klimatske promjene pogoršavaju, a neki od njihovih učinaka već su nepovratni. Više od 60 znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo pozivajući na daljnje istraživanje strategije, koju neki nazivaju "solarni geoinženjering".

Kako navodi SkyNews, u izvješću UNEP-a piše da je SRM jedina opcija koja bi mogla ohladiti planet u roku od nekoliko godina, no za održavanje će trebati deseci milijardi dolara godišnje. Neki znanstvenici misle da bi se potrebna tehnologija mogla razviti u roku od 10 godina, no UNEP smatra da cijela stvar zahtijeva daleko više istraživanja o rizicima i koristima prije bilo kakvog razmatranja potencijalne primjene. Nedovoljno se zna kakav bi utjecaj SRM imao na zemlje s niskim i srednjim dohotkom, a upravo su one često na prvim crtama klimatskih promjena. - Klimatske promjene vode svijet u neistražene vode ui tijeku je potraga za svim održivim rješenjima - rekla je Andrea Hinwood, glavna znanstvenica UNEP-a. Staklenički plinovi uzrokuju tzv. efekt staklenika u atmosferi Zemlje, upijaju sunčevu energiju i toplinu Zemlje te je zadržavaju u atmosferi. Temperature rastu.

Nizozemski nobelovac, meteorolog i kemičar Paul Crutzen (1933. - 2021.), koji je bavio atmosferskom kemijom i biogeokemijskim procesima te utjecajem ljudskoga djelovanja na klimu, predložio umjetno usporavanje globalnog zagrijavanja oslobađanjem sumpora u gornjim slojevima atmosfere, koji bi reflektirao Sunčevu svjetlost natrag u svemir.

Više zelenih tema čitajte na Rezoluciji Zemlja. 

Komentara 1

HO
homofobic
05:30 14.03.2023.

"Znanstvenici" sa tri oka i sedam prstiju su zaustavili globalno zatopljenje na planeti Mars i sada tamo vise nema zivota. Da li je na redu planeta Zemlja da postane mrtva planeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije